analize

Cum Rusia ar putea inclina balanta in favoarea sa la alegerile prezidentiale si referendumul din Moldova

Pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale si referendumul privind aderarea la UE, influenta Rusiei asupra procesului electoral din Republica Moldova devine tot mai evidenta. Kremlinul, de-a lungul timpului, a utilizat diverse parghii pentru a influenta rezultatele alegerilor din tarile fostului spatiu sovietic, iar Moldova nu face exceptie.

In contextul competitiei electorale de duminica, exista trei atuuri majore prin care Rusia poate inclina balanta in favoarea candidatilor prezidentiali pro-rusi si a unui vot impotriva la referendum ori boicotarea acestuia: voturile cumparate, sectiile de votare pentru cetatenii din regiunea transnistreana si sentimentul pro-rus din Gagauzia.

1. Voturile cumparate. Mult peste 130.000 de potential alegatori pe care ii stim noi

Unul dintre cele mai controversate mecanisme utilizate in Republica Moldova pentru influentarea rezultatelor electorale este cumpararea de voturi. Estimarile autoritatilor arata ca peste 130.000 de voturi ar fi fost cumparate inainte de alegeri. O fi asta doar varful aisbergului? O astfel de mobilizare masiva nu poate fi ignorata, mai ales ca retelele de influenta construite de Rusia nu sunt doar prin reteaua Sor, ci in parteneriat si cu alte forte politice. Acestea au capacitatea de a manipula votul maselor nu doar prin intermediul stimulentelor financiare, ci si prin forta de convingere a actorilor influenti la nivel local.

Cumpararea voturilor distorsioneaza procesul democratic, dar si submineaza legitimitatea alegerilor, permitand fortelor pro-ruse sa isi asigure un sprijin electoral considerabil. Numai in ultima luna, Sor si afiliatii sai au directionat peste 15 milioane de dolari din fonduri rusesti in conturile a peste 130.000 de cetateni moldoveni. Este o suma uluitoare pentru politica moldoveneasca pentru a influenta negativ votul oamenilor la alegerile prezidentiale si la referendumul UE. Nu vreau sa imi imaginez ce face Rusia in diaspora, acolo unde autoritatile statului sunt total depasite in a monitoriza cumpararea voturilor. Iar daca ar fi fost deschise mai multe sectii de votare in Rusia, de exemplu, rezultatul alegerilor ne-ar fi surprins, si nu placut.

2. Sectiile de votare pentru cetatenii moldoveni din Transnistria

Un alt factor care poate influenta rezultatul alegerilor il constituie sectiile de votare deschise pentru cetatenii din regiunea separatista Transnistria. La alegerile anterioare, au fost deschise peste 30 de sectii de votare dedicate acestei regiuni, iar participarea locuitorilor din Transnistria la alegerile din Republica Moldova a fost una semnificativa. Ne amintim ca in primul tur al alegerilor prezidentiale din 1 noiembrie 2020 au votat peste 14.700 de cetateni din stanga Nistrului, iar la Varnita si alte localitati se primeau cate 400 de lei per vot chiar in apropierea sectiei de votare.

In cazul specific al grupului lui Ilan Sor si pericolul celor 130.000 de sustinatori cumparati, se pot trasa paralele intre modul in care sunt adusi alegatori din regiuni mai putin controlabile, cum ar fi Transnistria. Deschiderea celor 30 de sectii de vot pentru locuitorii din regiunea transnistreana ridica intrebari legitime privind influentele externe si manipularile electorale, avand in vedere ca, la fel ca in anii precedenti, exista riscul ca voturile sa fie directionate spre anumite forte politice prin metode controlate. Nemaivorbind ca exista posibilitatea de a aduce organizat alegatori din regiunea transnistreana, cu autocare, ca la alegerile precedente.

Cu toate ca acesti cetateni au dreptul sa voteze, exista suspiciuni serioase ca voturile lor sunt manipulate in favoarea fortelor pro-ruse. Apetitul pentru a zadarnici referendumul pro-UE este mare, daca separatistii de la Tiraspol cer ca ca acesta sa fie organizat si in Transnistria. O noua provocare, alaturi de altele care vor urma de ziua alegerilor. Autoritatile statului ar trebui sa stea in garda referitor la acest impediment. Totusi, deschiderea sectiilor de votare pentru cetatenii moldoveni din teritoriul necontrolat ii ofera Rusiei un avantaj strategic, permitandu-i sa intervina direct in procesul electoral din Moldova prin mobilizarea unui electorat favorabil comod chiar si administratiei de la Tiraspol.

3. Gagauzia: bastionul pro-rusesc?

Gagauzia a fost intotdeauna un bastion al sentimentelor pro-ruse si al rezistentei fata de integrarea europeana, chiar mai pronuntat decat in regiunea transnistreana. Relatiile stranse ale Gagauziei cu Moscova s-au manifestat nu doar prin discursuri politice, ci si prin sprijin electoral constant pentru partidele care sustin o apropiere de Rusia. In cadrul alegerilor de duminica, influenta acestei regiuni ar putea fi decisiva, mai ales daca luam un singur exemplu din precedentele alegeri prezidentiale din 2020, unde Igor Dodon a obtinut 45.281 de voturi sau 97,63% din total.

Rusia si-a consolidat puterea administrativa la Comrat prin castigarea fotoliului de bascan, dar si a mai multor deputati locali din Adunarea Populara, dar mai ales prin propaganda media controlata de Ilan Sor, care promoveaza intens naratiuni pro-ruse. Electoratul din Gagauzia ramane unul dintre cele mai loiale Kremlinului, iar mobilizarea voturilor din aceasta regiune poate aduce un aport semnificativ si pentru partidele pro-ruse care vor dori sa intre in noua legislatura parlamentara, odata cu alegerile parlamentare din vara lui 2025. Faptul ca Gagauzia este o regiune compacta si usor de influentat sporeste vulnerabilitatea sa in fata interferentelor externe, iar Rusia a demonstrat cat de usor poate extinde acest model de influenta in toata tara.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:
Laurentiu Plesca

Share
Published by
Laurentiu Plesca

Recent Posts

Jurnalist de investigatii: „Ciolacu a fost filmat cu drona in timp ce mergea la Sorina Docuz”

Jurnalistul Cornel Ivanciuc continua sa publice informatii si fotografii pe pagina sa de Facebook legate…

6 minute ago

Nepotul lui Ciolacu si nevasta lui Grindeanu fac afaceri imobiliare grele la Timisoara. Grindeanu, arogant: „Nu este o chestiune de interes public”

Mihai Ciolacu, nepotul premierului Ciolacu, si Mihaela Grindeanu, nevasta ministrului Grindeanu, sunt asociati intr-o afacere…

2 ore ago

Ciuca, in Teleorman: „Sudul tarii nu trebuie sa ramana rosu, adica al PSD. In Giurgiu s-a putut”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat sambata, la Videle, cu prilejul investirii in functie a…

O oră ago

Inundatii catastrofale in sud-estul Frantei. Localnici evacuati din case

Inundatiile majore au facut ca zone din regiunea de sud-est a Frantei sa sufere daune…

2 ore ago