Cum s-a ajuns la escaladarea tensiunilor dintre Polonia si Ucraina. O noua forta politica isi arata coltii la Varsovia – Analiza

analize

andrzej duda, presedinte, polonia

Escaladarea neasteptata a relatiilor dintre Polonia si Ucraina ar putea pune in pericol realizarile din ultimii ani, se arata intr-o analiza publicata de Eurointegration Ukraine.

Cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski, a declarat in urma cu un an ca tara sa are doar doi aliati: Ucraina si Anglia. Vizita oficiala a presedintelui Volodimir Zelenski la Varsovia in aprilie, prima de la invazia rusa la scara larga, a fost perceputa ca un triumf. Zelenski a fost primit cu un protocol similar cu cel al presedintelui american Joe Biden nu cu mult timp inainte.

Polonia facuse pasi importanti in sustinerea Ucrainei, uneori in detrimentul intereselor sale. Cu toate acestea, era de asteptat ca politica poloneza fata de Ucraina sa devina mai pragmatica in timp, intrucat orice sprijin are limitele sale.

Cu toate acestea, aceasta corectie a fost prea brusca. Ea a inceput cu protestele fermierilor polonezi nemultumiti de prezenta pe piata interna a cerealelor, uleiului si porumbului din Ucraina. Avand in vedere ca in Polonia se apropie alegerile parlamentare, iar partidul de guvernamant, Lege si Justitie, se confrunta cu un drum dificil spre victorie, voturile agricultorilor au devenit cruciale. Prin urmare, autoritatile poloneze au optat pentru un conflict cu aliatul lor.

In luna mai, Polonia si alte trei tari (Ungaria, Slovacia si Bulgaria) au impus o interdictie de vanzare a produselor agricole ucrainene, care a necesitat aprobarea Comisiei Europene.

Kievul a facut concesii de doua ori, in timp ce tarile mentionate au pledat pentru prelungirea interdictiei cel putin pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, Polonia a mers pana la capat si a anuntat ca nu-si va deschide piata pentru produsele agricole ucrainene, chiar daca Comisia Europeana va lua o decizie diferita.

Kievul nu a ramas tacut. Prim-ministrul Denis Smihal a reactionat dur, declarand ca este vorba de o masura neprietenoasa si populista care va avea un impact semnificativ asupra securitatii alimentare si a economiei globale a Ucrainei. El a facut apel la parteneri si la Comisia Europeana sa asigure exportul neingradit de alimente ucrainene catre UE.

Cuvintele premierului ucrainean au starnit o reactie dura la Varsovia.

Implica acest conflict o reevaluare a relatiilor dintre cele doua tari? Da si nu.

In unele segmente ale societatii poloneze exista convingerea ca, daca Polonia a facut atat de multe pentru Ucraina, are dreptul sa ceara anumite concesii din partea Kievului. Pana de curand, doar figurile politice marginale, cu sanse minime de a ajunge la putere, puteau exprima in mod deschis astfel de opinii.

Cu toate acestea, ascensiunea rapida a partidului Confederatia a schimbat situatia. Acesta a rapit o parte din votantii partidului de guvernamant Lege si Justitie si a devenit singura forta politica influenta din Polonia care poate fi considerata antiucraineana. In prezent, a urcat pe locul trei in clasament si ar putea obtine un rol important in formarea unei noi coalitii.

Succesul Confederatiei a alarmat partidul de guvernamant, determinandu-l sa isi ajusteze politicile si sa adopte o pozitie mai dura fata de Ucraina, probabil cu scopul de a atrage votantii.

Ar putea urma mai mult de doua luni de relatii dificile cu Polonia, alegerile parlamentare fiind programate pentru luna octombrie.

Cu toate acestea, este departe de a fi sigur ca, dupa alegeri, va exista o oportunitate de a readuce relatiile bilaterale la formatul lor anterior, mai ales avand in vedere posibilitatea formarii unei coalitii mai largi si a unor potentiale alegeri anticipate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: