Cum s-a declansat focarul in judetul Neamt. Un fost PSD-ist, prieten cu baronul Ionel Arsene, este principalul vinovat
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat joi ca exista un focar de infectie la Spitalul Judetean Neamt. Numarul celor care au fost infectati in judetul Neamt este de 234, a specificat vineri Grupul de Comunicare Strategica.
Neamt este pe locul 4 in tara ca numar de infectii, dupa Suceava, Bucuresti si Timis.
„Avem un focar care se dezvolta in Spitalul Judetean Neamt. Acolo avem deja 27 de cadre medicale, plus 70 care sunt in izolare voluntara la domiciliu, puse pe o ancheta epidemiologica. Maine, in functie de evaluarea la fata locului, dupa si o analiza a managementului sau DSP-ului din judetul Neamt, vom lua si decizia in consecinta. Cert este ca acolo se dezvolta un focar in interiorul unitatii sanitare”, a anunat ministrul, joi.
Joi seara, managerul Spitalului Judetean Neamt a fost demis, starnind furia sefului CJ Neamt, baronul PSD Ionel Arsene.
„Inca de dimineata am vazut in presa ca managerul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, doctorul Florin Apostoae, a fost schimbat din functie fara a i se imputa ceva, doar pentru a se face o numire politica in locul domniei sale. (…) Liberalii nu fac altceva decat sa politizeze tot, inclusiv sanatatea nemtenilor!
Ati vrut spitalul in subordine, iata, il aveti ! Dar sa va fereasca Dumnezeu sa ajunga Spitalul judetean Neamt in situatia celui de la Suceava!”, a amenintat Arsene pe Facebook.
Insa principalul vinovat de declansarea focarului este un fost pesedist, Vasile Ouatu (afacerist si fost viceprimar in Piatra-Neamt), cel de-al treilea roman care a murit de coronavirus, pe 22 martie.
In zilele anterioare, Ouatu s-a plimbat intre doua spitale, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, refuzand internarea si refuzand sa-i fie prelevate probelor biologice pentru diagnosticul infectiei cu noul coronavirus.
Ulterior, mai multe cadre medicale de la cele doua spitale care au intrat in contact direct cu Ouatu au intrat in izolare.
„Acest individ a participat la concursul de dans de la Sala Sporturilor, a refuzat testarea, apoi izolarea, s-a dus sa isi faca analize (bolnav fiind) la spitalul de TBC Bisericani, a organizat petreceri cu sute de persoane la hotelul sterpelit de la stat, a facut intalniri de afaceri cu foarte multe persoane. I s-a deschis dosar penal pt zadarnicirea limitarii bolilor, dosar care i-a fost clasat- evident… probabil a infectat jumate de oras…”, a explicat o sursa din Piatra-Neamt pentru aktual24.ro.
La restaurantul pe care il detine, Vasile Ouatu a organizat (cel putin) 2 petreceri cu ocazia zilei de 8 Martie. Sute de oameni din toate categoriile au fost prezenti acolo fara sa banuiasca nimic, scria presa locala.
Ouatu este parte a unui clan foarte puternic in Neamt, cunoscut drept „clanul fratilor Ouatu”. De altfel, unul dintre fratii lui Vasile Ouatu, Nicolae Ouatu, are functia de membru in Consiliul de Administratie al Spitalului de TBC Bisericani.
Romania Libera a scris ca regretatul procuror Cristian Panait a avut in atentie Clanul Ouatu.
“’Romania libera’ detine un inscris al regretatului procuror Cristian Panait – cel care s-a sinucis in 2002 – de unde rezulta intentia de a-l ancheta penal pe Gheorghe Ouatu, fratele comisarului-sef Ioan Ouatu, pe atunci sef al UM 0215 Neamt, acum sef al Serviciului Judetean de Pasapoarte. Dosarul a murit o data cu Cristian Panait.
Ziarul a dezvaluit ca procurorii anticoruptie il ancheteaza pe comisarul Ioan Ouatu, seful Serviciului Pasapoarte Neamt, acuzat ca ar fi incasat spagi pentru a elibera pasapoarte in regim de urgenta. De asemenea, reporterii nostri au inventariat averea familiei Ouatu, compusa dintr-un hotel, doua cabane la munte, magazine, vile, apartamente, masini de lux”, scria Romania Libera in urma cu peste 15 ani.
Baronul Ionel Arsene a tinut sa isi exprime public regretul dupa moartea lui Vasile Ouatu.