Arabia Saudita s-a infiltrat in Wikipedia prin recrutarea celor mai importanti administratori ai Wikimedia din tara ca agenti guvernamentali, in incercarea de a controla continutul site-ului, se arata in concluziile unei anchete interne declansata de Wikimedia.
Wikimedia, compania-mama a Wikipedia, a concediat toti administratorii sai din Arabia Saudita in decembrie, in urma unei anchete interne.
„Ancheta Wikimedia a dezvaluit ca guvernul saudit s-a infiltrat la nivelul celor mai inalte grade in echipa Wikipedia din regiune”, au afirmat joi, intr-o declaratie comuna, Democracy for the Arab World Now (DAWN) si SMEX, cu sediul la Beirut, citate de Middle East Eye.
DAWN, un grup pentru drepturile omului cu sediul la Washington, fondat de jurnalistul saudit ucis Jamal Khashoggi, si SMEX, un grup care promoveaza drepturile digitale in lumea araba, au documentat infiltrarea Wikipedia de catre guvernul saudit, pe baza unor interviuri cu surse apropiate companiei, cu „informatori” si cu administratorii incarcerati.
In septembrie 2020, guvernul saudit i-a arestat pe Osama Khalid si Ziyad al-Sofiani, doi administratori voluntari de rang inalt la Wikipedia, cu acces privilegiat la site-ul web, inclusiv cu posibilitatea de a edita pagini complet protejate. Barbatii au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea de 32 de ani si, respectiv, opt ani.
Arestarile au facut parte dintr-o „campanie de reprimare” a administratorilor Wikipedia din tara”, au declarat DAWN si SMEX. Barbatii au fost urmariti penal pentru ca au contribuit cu informatii considerate critice cu privire la persecutarea activistilor politici in interiorul tarii, au declarat activistii, citand surse anonime.
„Este demn de dispret, dar complet previzibil, faptul ca guvernul saudit a trimis in judecata sauditi doar pentru ca au postat continut despre abuzurile guvernului in materie de drepturile omului”, a declarat Raed Jarrar, directorul de advocacy al DAWN. „Dar Wikimedia trebuie sa isi asume, de asemenea, responsabilitatea pentru faptul ca editorii sai autorizati puterzesc astazi in inchisoare pentru munca pe care au facut-o pe paginile Wikipedia.”
In ianuarie 2022, Wikimedia a devenit suspicioasa cu privire la eforturile facute de Arabia Saudita de a controla continutul site-ului si a lansat o ancheta. Luna trecuta, a anuntat interdictii pentru 16 utilizatori „care se implicau in editarea de conflicte de interese pe proiecte Wikipedia din regiunea MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord)”.
Intr-o declaratie, Wikimedia a afirmat ca „a putut confirma ca un numar de utilizatori cu legaturi stranse cu parti externe editau platforma intr-un mod coordonat pentru a promova obiectivul acelor parti”, dar nu a dezvaluit locatia exacta sau identitatea utilizatorilor interzisi.
Surse care cunosc operatiunile Wikimedia au dezvaluit pentru DAWN si SMEX ca interdictia a fost impusa impotriva a 16 utilizatori sauditi – echipa editoriala Wikimedia cu cel mai inalt rang din regiune – in urma descoperirii faptului ca acestia serveau ca agenti ai guvernului saudit pentru a promova continut pozitiv despre guvern si a sterge continuturi critice la adresa guvernului, inclusiv informatii despre prizonierii politici din tara.
Pana acum nu exista comentairi pe acest subiect din partea guvernului saudit sau a Wikimedia.
Recent, un tribunal din San Francisco l-a condamnat pe Ahmad Abouammo, un cetatean cu dubla cetatenie, americana si libaneza, care a supravegheat parteneriatele media ale Twitter in regiunea Mena, la trei ani si jumatate de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de spionaj pentru Arabia Saudita.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…