Cum sa iti inveti copilul sa isi asume riscuri
Asumarea de riscuri inseamna angajarea in orice comportament sau activitate cu un rezultat fizic, social, emotional sau financiar incert. Riscul face parte din viata de zi cu zi, de la conducerea unei masini la cumpararea unei case sau la urcarea pe o scara.
Nu putem elimina riscul, asa ca trebuie sa invatam cum sa navigam alaturi de el. Aceasta inseamna sa ne asumam responsabilitatea de a evalua consecintele potentiale si de a lua masurile de precautie necesare, potrivit CNN.
De exemplu, traversarea drumului implica un risc, dar invatam cum sa ne uitam dupa masini sau sa traversam la semafor daca drumul este aglomerat.
Recunoasterea si reactia adecvata la asumarea riscurilor este un aspect integrant al cresterii si dezvoltarii copiilor. In 1998, Jeff Liddle, educator american si ghid de supravietuire in salbaticie, a observat ca riscul este esential pentru invatarea pe tot parcursul vietii.
Experientele in aer liber sunt locuri deosebit de bune pentru a dezvolta abilitati legate de risc, deoarece nu reprezinta un mediu controlat. De exemplu, nu exista doi copaci pe care sa te cateri la fel, iar conditiile pot varia in functie de vreme.
Intr-un nou studiu, parintii au foist intervievatati despre asumarea de riscuri de catre copii in parcul natural de joaca Boongaree din Berry, New South Wales.
Parcul include echipamente fixe, cum ar fi tobogane si corzi de catarat, precum si elemente naturale, cum ar fi apa, piatra, lemn, nisip si zone de verdeata.
A fost ales Boongaree dupa ce a devenit centrul dezbaterilor in mass-media si pe retelele de socializare din cauza unui val de raniri, inclusiv oase rupte. Daily Mail a sugerat ca este „cel mai periculos loc de joaca din Australia”. In urma ingrijorarilor comunitatii, toboganul cu tunel din parc a fost inlocuit in luna mai cu un alt tobogan.
Pe parcursul mai multor vizite in parc in luna iunie, au fost recrutati 302 adulti pentru a completa un sondaj despre utilizarea parcului de catre copiii lor. Apoi, au urmarit acest lucru cu un grup inchis de Facebook format din 56 de parinti din acelasi grup.
Beneficiile riscului
Parintilor li s-a cerut sa impartaseasca opiniile lor despre parc, iar acestia au spus ca joaca riscanta in parc are multe beneficii. Printre acestea se numara faptul ca le permite copiilor:
– sa fie provocati si sa rezolve probleme
– sa se conecteze la aer liber
– sa-si dirijeze propria joaca
– sa fie activi din punct de vedere fizic
– sa fie creativi si curiosi
– sa dea dovada de incredere si independenta si
– sa isi dezvolte capacitatea sociala, prin folosirea in comun a echipamentului si prin schimbul de roluri.
Dupa cum a spus un parinte: „Privirea de pe fetele copiilor cand ajung in varful corzilor de catarat si incep sa mearga pe poduri este fabuloasa – curaj si determinare, urmate de o respiratie adanca. …”
Un alt parinte a vorbit despre importanta de a le oferi copiilor posibilitatea de a „lua propriile decizii cu privire la riscul pe care vor sa si-l asume, cat de sus sau cat de repede vor merge”.
Un alt parinte a descris modul in care parcul le-a oferit copiilor „libertatea de a se juca in orice mod se simt confortabil”.
Cum sa va sprijiniti copilul in jocul riscant in aer liber
Asadar, data viitoare cand mergeti in parc, cum va puteti sprijini copilul sa isi asume riscuri adecvate? Iata cateva sfaturi, bazate pe activitatea specialistilor privind copiii, riscul si joaca in aer liber:
Incepeti cu o mentalitate pozitiva: Locurile de joaca sunt concepute pentru a dezvolta abilitati fizice si sociale. Asadar, fiti pregatiti pentru ca fiul/fiica dvs. sa incerce lucruri noi in parc.
Fiti gata sa il sprijiniti – si sa stati deoparte: Exista momente in care este mai bine sa stati deoparte si sa-i lasati pe copii sa experimenteze singuri echipamentul sau zona. Sunt altele in care este nevoie de parinti. Asa ca monitorizati. Dar nu presupuneti ca veti ajuta tot timpul.
Limbajul conteaza: Incercati sa va feriti de limbajul de genul „ai grija”. Acesta ii poate determina pe copii sa se teama de o situatie. Reformulati-va limbajul pentru a le oferi mai mult sprijin, cum ar fi: „Exista o bucata de lemn mai rezistenta pe care sa-ti pui piciorul?” sau „Ai vazut gaura de acolo?”.
De asemenea, ati putea spune ceva de genul: „Uita-te in jur, vrei sa explorezi la stanga sau la dreapta?”. Acest lucru il determina pe copilul dumneavoastra sa se gandeasca la cea mai buna abordare pentru el si ii dezvolta increderea in sine si abilitatile de rezolvare a problemelor.
Dati sfaturi utile: Ajutati-i pe copii cu indrumari specifice despre cum sa utilizeze echipamentul in siguranta. De exemplu, atunci cand se catara, ati putea spune: „Folositi trei puncte de contact, doua maini si un picior pe acea scara”.
Lasati copilul sa decida: Permiteti-i copilului sa decida ce echipamente foloseste si pana unde se urca. Nu il impingeti sa efectueze activitati cu care nu se simte confortabil. Si, in aceeasi masura, interveniti numai atunci cand echipamentul este in mod clar peste nivelul lor de dezvoltare a abilitatilor.
Distrati-va: Aratati-va entuziasmul, alaturati-va jocurilor pline de imaginatie si intariti mesajul ca este acceptabil sa spuneti nu sau da provocarii – ambele alegeri sunt OK!