pagina verde

Cum sa reducem expunerea la microplastice? Aceste particule au fost gasite in intreg corpul uman, inclusiv in plamani, creier, sange si laptele matern

Micile particule de plastic se gasesc peste tot, inclusiv in corpurile noastre. Bloomberg a cerut expertilor sfatul lor cu privire la modul in care putem reduce expunerea la acestea cat mai mult posibil.

Usurinta plasticului de a se infiltra si rezistenta acestuia inseamna ca nu este posibil sa il evitam complet. Cu toate acestea, exista masuri pe care le putem lua pentru a minimiza prezenta acestuia.

“Microplasticele sunt peste tot”, scrie Bloomberg. Aceste microparticule de plastic – adesea mai mici decat latimea unui fir de par uman – au fost gasite in alimentele pe care le consumam, in lichidele pe care le bem si in intregul corp uman, inclusiv in plamani, creier, sange si laptele matern.

Desi cercetatorii sunt inca in curs de determinare a impactului exact al plasticului  asupra sanatatii umane, microplasticele (si varianta lor mai mica, nanoplasticele) reprezinta o dubla amenintare.

Particulele in sine pot provoca daune, la fel ca si substantele chimice pe care le contin.

Un studiu recent a asociat materialele plastice gasite in placile vaselor de sange cu riscul de atac de cord, accidentele vasculare cerebrale sau cu decesele subite.

Alte cercetari au aratat ca expunerea la plastic poate creste riscul de cancer, boala Parkinson si cu infertilitatea masculina.

„Ubicuitatea plasticului inseamna ca este imposibil sa il eviti complet. Cu toate acestea, exista masuri pe care le puteti lua pentru a minimiza prezenta acestuia,” scrie Bloomberg.

Folositi mai putin plastic, pur si simplu

„Cu siguranta inteleg, si toata lumea intelege, ca plasticul este o parte foarte importanta a societatii noastre. Dar exista unele expuneri directe pe care le putem reduce”, spune Sheela Sathyanarayana, profesor de pediatrie la Universitatea din Washington, care studiaza substantele chimice din plastic care afecteaza sistemul endocrin.

O parte din expunerea la microplastice provine din mediul inconjurator. De exemplu, particulele din aer patrund in organism atunci cand respiram, in timp ce plasticul din obiectele din apa se acumuleaza in fructele de mare.

Dar alte surse sunt mai aproape de casa. Sathyanarayana spune ca „cea mai usoara solutie” pentru limitarea expunerii este sa reduceti cantitatea de plastic pe care o utilizati.

Pasii simpli, cum ar fi trecerea de la apa imbuteliata la apa de la robinet, fac diferenta.

Conform unui studiu, o sticla de apa, imbuteliata, de un litru, contine in medie 240 000 de micro-fragmente de plastic. Cercetari anterioare au estimat, evident, ca “un american mediu care bea apa de la robinet in loc de apa imbuteliata ar consuma mult mai putine particule de plastic.”

Tineti materialele plastice departe de bucatarie

Nu este vorba doar de apa imbuteliata. Recipientele pentru depozitarea alimentelor, placile de taiat si multe alte articole de bucatarie sunt adesea fabricate din plastic sau includ plastic.

Chiar si pliculetele de ceai pot fi fabricate din materiale care contin plastic, spune Mark Wiesner, profesor de inginerie civila si de mediu la Universitatea Duke, care studiaza modul in care se descompun materialele plastice.

Din fericire, multe dintre aceste articole de bucatarie sunt disponibile si din sticla sau otel inoxidabil, in timp ce placile de taiat din lemn le pot inlocui pe cele din plastic.

Schimbarea este importanta mai ales in cazul expunerii acestor materiale la caldura, care poate duce la degradarea mai rapida a materialelor plastice.

„Categoric, categoric nu puneti la microunde alimente in plastic”, spune Gillian Goddard, endocrinolog din New York care scrie pentru Parentdata, portal care ofera informatii despre sarcina, paternitate si perimenopauza.

“Sticla temperata, cum ar fi Pyrex, este o alternativa mai buna pentru incalzirea alimentelor.”

Atunci cand folosim articole din plastic sau ambulate in plastic, Goddard recomanda spalarea lor manuala – caldura si abraziunea din masina de spalat vase pot imprastia particulele in alte farfurii – si aruncarea sau refolosirea lor odata ce acestea sunt zgariate.

De asemenea, ea recomanda sa nu reutilizam niciodata materialele plastice de unica folosinta, cum ar fi pungile si recipientele pentru mancare “la pachet” pentru depozitarea alimentelor. Totodata, filtrele pentru apa sunt extrem de utile.

Alegeti haine din fibre naturale

Textilele fabricate din fibre sintetice sunt o sursa frecventa si adesea uitata de expunere la microplastice, in special atunci cand sunt spalate sau uscate. Alternativele fara plastic includ fibre naturale precum lana, bumbacul si inul.

Atunci cand spalarea tesaturilor sintetice este necesara, exista cateva modalitati de a minimiza daunele aduse mediului, inclusiv spalarea in incarcaturi complete, utilizarea apei reci si uscarea la aer cat mai mult posibil.

Pastrati aerul curat

Particulele de plastic ajung si in aer – atunci cand sunt aruncate de anvelope, de exemplu, sau sunt lansate de „bulele” de la suprafata oceanului. “Daca va plimbati in aer liber, o masca faciala de inalta calitate poate fi cea mai buna solutie pentru a minimiza aportul de plastic.”

La domiciliu, insa, pot fi instalate filtre de aer HEPA pentru a mentine aerul curat. Filtrele capteaza multe particule, desi cele mai mici pot trece si printre ele. Sathyanarayana recomanda, de asemenea, ca oamenii sa se descalte in casa pentru a limita recircularea prafului.

Solutii imperfecte

“Deoarece plasticul este peste tot, nicio masura individuala nu il va elimina complet din viata ta”. Gillian Goddard spune ca este greu sa stim in ce masura orientarile existente atenueaza semnificativ daunele: expunerea la plastic este atat de omniprezenta incat este dificil deocamdata sa se gaseasca grupuri de control pentru experimente relevante.

Dar pasii mici nu pot face rau, iar reducerea dependentei de plastic are un impact pozitiv asupra mediului in general.

„Daca puteti face aceste lucruri simple fara sa va perturbati masiv viata, probabil ca faceti ceva benefic”, spune Goddard.

Reducerea expunerii la plastic este deosebit de importanta pentru persoanele care sunt deja mai vulnerabile la efectele asupra sanatatii, spune Sathyanarayana, inclusiv copiii si femeile insarcinate.

Dar pentru a face progrese reale in lupta impotriva problemei mondiale a plasticului vor fi necesare, in cele din urma, solutii sistemice, iar atat Goddard, cat si Sathyanarayana sunt nerabdatare sa vada guvernele intervenind.

Comitetul interguvernamental de negociere al Organizatiei Natiunilor Unite privind poluarea cu materiale plastice lucreaza la ceea ce ar putea deveni un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice, insa tarile raman divizate in ceea ce priveste domeniul de aplicare al acestuia – in special privind dispozitiile care ar solicita reducerea productiei de plastic.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

11 minute ago

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

43 de minute ago

Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav…

50 de minute ago

Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand…

60 de minute ago

Europa Centrala se pregateste de noi ploi. Numarul mortilor a crescut

Locuitorii mai multor zone din Polonia si Republica Ceha s-au grabit sa se evacueze, luni,…

O oră ago