Cum se explica? Preturile la gaze sunt in scadere un UE insa Bulgaria anunta le mareste cu 23%

externe

gaz

Preturile de referinta la gaze pe piata din Europa sunt in scadere in noul an, in conditiile in care vremea blanda a redus cererea, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Preturile de referinta la hub-ul TTF de la Amsterdam au scazut luni dimineata cu pana la 7,9%, cel mai redus nivel din 21 februarie, extinzand declinul din ultimele trei saptamani.

Meteorologii prognozeaza temperaturi mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada a anului in majoritatea regiunilor, ceea ce va ajuta Europa sa evite reducerea stocurilor de gaze.

Dupa un an 2022 extrem de volatil – costul energiei atingand un nivel record pe fondul razboiului din Ucraina – piata a inceput 2023 mai putin stresata. In decembrie, preturile de referinta la gaze au scazut cu aproximativ 47%, Europa reusind sa inlocuiasca cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Vremea mai calda decat de obicei si incetinirea cererii in industrie la final de an ar putea ajuta Europa sa pastreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze pana la finalul iernii. De asemenea, preturile mai scazute la gaze sprijina economia europeana, afectata de inflatia ridicata.

In jurul orei 10:20 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotatiile la gaze naturale cu livrare in luna urmatoare erau in scadere cu 2,7% pana la 72,48 euro pentru un Megawatt-ora.

Cotatiile futures mai mici in Europa ajuta si la diminuarea presiunilor cu privire la pretul gazelor lichefiate pe piata din Asia. Cu toate acestea, traderii urmaresc cu atentie orice semnale privind perturbarea livrarilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, dupa ce o furtuna arctica a paralizat o mare parte din SUA.

Pe de alta parte, comisia de reglementare in domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat cresterea pretului gazelor naturale cu 22,75%, in urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite.

De la 1 ianuarie, noul pret al gazelor va fi de 179,33 leva (aproximativ 92 euro) per MWh. Tariful, care nu include accizele si TVA, este pentru furnizorii finali si persoanele care au licenta pentru productia si transferul energiei termale, a anuntat Bulgargaz.

Dupa ce compania a organizat o procedura de licitatie pentru 2023, a finalizat trei contracte pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: