Cum se explica victoria fulgeratoare a talibanilor. Au infrant o armata de 300.000 de soldati guvernamentali cu echipamente de miliarde de dolari
Rapiditatea impresionanta cu care talibanii au obtinut din nou controlul in Afganistan provine nu doar din forta lor pe teren, ci si din presiunea lor sustinuta pentru negocierea de acorduri si capitulari, noteaza France Presse intr-un comentariu difuzat luni, citat de Agerpres.
Insurgentii au aplicat strategia ‘morcovul si batul’ intr-un veritabil razboi psihologic care i-a purtat din oras in oras, unele cucerite aproape fara niciun foc de arma, pana in capitala Kabul.
De ce o rezistenta atat de slaba a armatei?, se intreaba AFP
La inceputul retragerii trupelor internationale din Afganistan, in mai, atat Washingtonul, cat si Kabulul erau increzatoare in privinta capacitatii armatei afgane de a-i contra pe talibani.
Cu efective de peste 300.000 de membri si dotata cu echipamente de mai multe miliarde de dolari si mult mai performante decat cele ale fundamentalistilor, armata afgana parea, intr-adevar, redutabila… cel putin pe hartie.
In realitate, armata era de ani buni roasa de coruptie si subminata de un comandament mediocru, de un deficit de instructie si de un moral scazut. Dezertarile erau frecvente si inspectorii guvernului american avertizasera de multa vreme cu privire la slaba viabilitate a trupelor.
Daca fortele afgane au putut sa faca fata in anumite provincii din sud precum Lashkar Gah, ele au fost obligate apoi sa actioneze fara sprijinul armatei americane si al loviturilor sale aeriene.
In fata unor inamici mai redusi numeric, dar mai hotarati si cu o mai buna coeziune, soldatii afgani au dezertat sau capitulat, uneori in unitati intregi, lasandu-i pe insurgenti sa preia controlul oraselor, unele dupa altele.
Cum au avut castig de cauza talibanii asupra unei armate demotivate?
Prabusirea armatei afgane isi gaseste premisele in acordul incheiat de fostul presedinte american Donald Trump cu talibanii in februarie 2020 la Doha, pentru o retragere completa a trupelor straine, in schimbul unor garantii de securitate si al angajamentului talibanilor ca vor discuta cu guvernul de la Kabul.
Pentru talibani, a fost vorba de o prima victorie, dupa aproape doua decenii de razboi. Pentru numerosi afgani, demoralizati, a fost o tradare si un abandon.
Talibanii si-au continuat atacurile impotriva fortelor guvernamentale, in acelasi timp punand la cale asasinate tintite contra unor jurnalisti si militanti pentru drepturile omului, insufland frica. Propaganda lor s-a insarcinat sa le anunte apropiata victorie inevitabila.
Potrivit unor surse, responsabili locali si soldati erau bombardati cu mesaje care ii presau sa se predea sau sa coopereze, amenintandu-i cu ce e mai rau in caz de refuz. Altora li se propunea un permis de libera trecere daca nu opuneau rezistenta.
Unde au fost seniorii razboiului?
In fata inaintarii de neoprit a talibanilor, mai multi dintre seniorii razboiului pe care ii numara Afganistanul si-au mobilizat militiile si le-au promis talibanilor repercursiuni daca aveau sa le atace fiefurile.
Dar si in acest caz, pesimismul fata de viitorul guvernului afgan a subminat combativitatea trupelor, care au abandonat fara lupta orasele.
Ismail Khan, unul dintre seniorii razboiului cei mai cunoscuti din Afganistan, s-a predat talibanilor dupa caderea Herat, al carui stapan necontestat era de decenii.
Abdul Rashid Dostom si Atta Mohammad Noor, care preluasera conducerea rezistentei la Mazar-i-Sharif, au fugit in Uzbekistan, denuntand o tradare a armatei afgane, in vreme ce militiile lor abandonau vehicule, arme si uniforme pe marginea soselelor.
Cum se explica o inaintare atat de rapida?
Talibanii au inceput sa negocieze capitularile cu mult timp inainte de debutul ofensivei lor in luna mai.
Se spune ca au fost incheiate acorduri cu responsabili guvernamentali de la baza ierarhiei, precum si cu guvernatori de provincii sau ministri. Aceasta strategie s-a dovedit foarte eficace.
Nici campuri de lupta sangeroase si nici cadavre pe strazi nu au venit sa ilustreze ofensiva finala a talibanilor spre Kabul. Din contra, imaginile au aratat talibani si responsabili locali asezati confortabil in fotolii pentru a semna capitularea oraselor si provinciilor.
In urma cu o luna, un raportor american estima ca guvernul afgan ar putea cadea in 90 de zile. Dupa cucerirea primei capitale regionale de catre talibani, a durat mai putin de doua saptamani, incheie AFP.