Cum se impaca „familia traditionala” cu o femeie presedinte? Lasconi: „Barbatul este capul dar femeia este gatul”
Intr-un interviu acordat joi postului Pro TV, Elena Lasconi a fost intrebata cum se impaca filosofia ei despre „familia traditionala”, in care „canta cocosul”, cu faptul ca o femeie ar putea sa devina presedinte de tara.
„In familia traditionala – pe care intelegem ca o sustii – canta cocosul! Cum ar fi in cazul acesta la Cotroceni?”, a fost intrebata Lasconi de Esca.
„Barbatul este capul dar femeia este gatul. Din reportajle pe care le-am facut de-a lungul timpului, o femeie educata isi trimite copilul la scoala. In politica eu cred ca nu este loc de orgolii”, a rapuns Lasconi.
Ea a mai spus ca din echipa sa, daca va ajunge la Cotroceni, vor face parte membri USR, dar si ai altor partide, precum si reprezentanti ai societatii civile.
„Am identificat cativa dintre ei, dar sa nu va imaginati ca o sa fie doar din USR. Eu imi doresc binele acestei tari si nu o sa fac exact cum fac vechile partide politice. O sa lucrez si cu oameni din partide diferite si cu cei din societate civila. Imi doresc foarte mult sa creez un departament de consilieri, la Cotroceni, pentru eficientizarea statului”, a spus Lasconi.
In opinia acesteia, cele mai mari probleme ale tarii sunt: coruptia, pe care a numit-o „cancerul” Romaniei; situatia din educatie si sanatate, faptul ca economia este „sufocata” de taxe. Ea a pledat, de asemenea, pentru o „reforma” in Justitie si consolidarea rolului DNA.
„E nevoie de o reforma pe bune in justitie, sa nu mai stam spectatori si sa vedem cum cei care jefuiesc aceasta tara scapa liberi si probabil ca unii dintre ei fac un an cu suspendare sau vreo doi ani la inchisoare, dupa care iar se duc in vacante de lux. Ar trebui sa intarim Directia Nationala Anticoruptie si sa poata sa cerceteze din nou magistrati. De asemenea, celor care recupereaza din prejudiciu, celor de la ANABI, ar trebui sa li se dea un procent de 5%, pentru tot ce gasesc extra. Adica, daca gasesc o casa in plus prin strainatate pe numele vreunui corupt din Romania, ar trebui sa primeasca banii acestia. Si daca statul roman nu este in stare sa recupereze intr-un an de zile un prejudiciu, sa putem sa il vindem la recuperatori privati, care sa faca asta. Adica, coruptul sa stie ca nu scapa sub nicio forma si ca va trebui sa plateasca banii pe care i-a furat”, a mentionat Lasconi.
Presedinta USR a pledat pentru desfiintarea Inspectoratelor scolare si cresterea rolului Consiliilor de administratie din scoli, formate din profesori, elevi, parinti si reprezentanti ai Primariei. Ea a acuzat Inspectoratele scolare ca „nu fac nimic” si sunt politizate.
„In sanatate vrem sa cream pilonul II, la fel cum functioneaza si pilonul II de pensii, prin care sa ai libertatea, ca roman, care muncesti, sa iti alegi medicul si spitalul la care sa fii tratat, pentru banii cu care oricum contribui la stat. In sensul ca 185 de lei, adica jumatate din suma care se duce din salariul minim pentru sanatate, sa poti sa o folosesti pentru a-ti alege asiguratorul. Poti sa alegi la fel de bine si CNAS, dar la fel de bine poti sa te duci si in privat”, a explicat Elena Lasconi.
Ea a mai pledat pentru taierea taxelor, reducerea cheltuielilor „inutile” ale statului, desfiintarea a 187 de agentii, scaderea numarului de parlamentari la 300, masuri in ceea ce priveste companiile de stat care au „pierderi uriase” si unde „se angajeaza numai prieteni de-ai politicienilor”. Potrivit acesteia, toate aceste masuri ar permite economisirea a 70 de miliarde de lei.
Intrebata cum va face aceste lucruri, in contextul in care presedintele nu are un rol executiv, Lasconi a replicat ca acesta are o „datorie morala” si poate „sa dea directia”. In acest sens, a reiterat ca l-ar propune ca premier pe presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Totodata, Elena Lasconi s-a declarat convinsa ca societatea romaneasca este pregatita sa aiba o femeie presedinte.