Cum se pot contesta deciziile de recalculare a pensiilor. Principalii pasi care trebuie indepliniti, conform expertilor juristi

news

Pensionari

Noua recalculare a pensiile a produs un val mare de nemultumiri, intre 700.000 si 900.000 de pensionari fiind afectati in sens negativ. Multi dintre ei reclama faptul ca s-au trezit cu pensiile taiate. Expertii juristi de la Legal Badger explica detaliat ce poate fi facut.

Conform declaratiilor recente ale directorului Casei Nationale de Pensii Publice, Daniel Baciu, beneficiarii nemultumiti de rezultatul recalcularii pensiilor au la dispozitie cai legale pentru a contesta decizia.

Cu toate acestea, CNPP a recomandat ca primul pas sa fie solicitarea de clarificari direct la unitatile teritoriale ale Casei de Pensii.

Potrivit declaratiilor, se va putea contesta doar in termenul specificat in documentul de recalculare.

Solutionarea contestatiilor privind deciziile de pensii sunt de competenta materiala a tribunalelor.

Important de retinut este ca toate procedurile juridice legate de drepturile si obligatiile de asigurari sociale sunt scutite de taxa de timbru. Aceasta scutire se aplica in toate fazele procesuale, facilitand astfel accesul la justitie pentru beneficiarii sistemului de asigurari sociale.

La cererea de chemare in judecata avand ca obiect contestarea unei decizii de recalculare emisa de Casa Teritoriala de Pensii, este necesara anexarea tuturor documentelor justificative pentru a demonstra eroarea identificata cu privire la modalitatea de calcul a drepturilor de pensie la care solicitantul se considera indreptatit.

De regula, se vor obtine adeverinte de munca si orice alte documente suplimentare de la fosti angajatori si de la Inspectoratul Teritorial de Munca. Prin intermediul acestora, se atesta intreaga activitate salariala a reclamantului, respectiv vechimea in munca, sporturile obtinute si incadrarea in grupele de munca/conditii deosebite de munca, pentru a avea garantia respectarii principiului contributivitatii si egalitatii in determinarea cuantumului

Procedura de contestare a deciziei Casei de Pensii debuteaza cu depunerea cererii de chemare in judecata, in contradictoriu cu Casa Teritoriala de Pensii care a emis decizia contestata, aceasta din urma avand posibilitatea formularii unei intampinari prin care sa isi justifice modalitatea de determinare a pensiei. In masura in care contestatia se dovedeste intemeiata, instanta va obliga Casa Teritoriala de Pensii sa emita o noua decizie privind recalcularea pensiei, prin care sa fie valorificate totalitatea drepturilor solicitantului la determinarea cuantumului pensiei efective.

Hotararea tribunalului poate fi contestata prin apel la Curtea de Apel competenta.

Recalcularea pensiilor, care urmeaza sa se aplice de la 1 septembrie, poate rezulta fie intr-o majorare, fie intr-o scadere a cuantumului. Asadar, deciziile de recalculare emise de programul informatic al CNPP variaza.

Retinem ca, procesul de recalculare genereaza si rezultate in care noua valoare calculata este inferioara celei curente, insa, in aceste situatii, se mentine pensia existenta.

In al doilea rand, majorarea pensiilor in luna ianuarie a fiecarui an nu constituie o regula imperativa. Cuantumul pensiilor in Romania variaza in conformitate cu bugetul asigurarilor sociale de stat, care se aproba pentru fiecare an fiscal in parte.

In contextul recalcularii pensiilor, se inregistreaza o confuzie generalizata in randul beneficiarilor. Numerosi pensionari se adreseaza Caselor Judetene de Pensii pentru clarificari, avand asteptari nerealiste bazate pe informatii incomplete sau inexacte diseminate prin mass-media.

Exista o discrepanta intre perceptia publica privind valoarea unui punct de pensie si realitatea calculelor efectuate prin intermediul unui program informatic centralizat.

In plus, mecanismului de indexare a pensiilor nu urmeaza, neaparat, un calendar anual fix, ci este conditionat de factori economici precum evolutia salariului minim si a celui mediu din anul precedent, fiind supusa deciziilor la nivel guvernamental.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: