Cum se pregateste Germania de al doilea val al epidemiei de COVID-19. Exista un ”pericol fundamental” ca infectiile sa reporneasca

externe

Sali mari si goale urmeaza sa sa fie transformate intr-un spital, in cateva saptamani, la Berlin, iar santierul din centrul de expozitii continua, in pofida faptului ca, in paralel, tara iese din izolare, relateaza AFP, citata de news.ro.

Inca nu este totul gata, cabluri atarna in continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate inca totate acolo unde urmeaza sa fie primiti pana la 1.000 de pacienti.

Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat saptamana trecuta mobilierul acestei structuri improvizate care urmeaza sa permita absorbirea valului de pacienti cu covid-19 – al doilea val de care Germania se pregateste deja, o tara citata adesea ca un model in tratarea primului val.

Aceasta temere a fost subliniata saptamana aceasta de catre cancelarul Angela Merkel, care si-a iesit din fire si a denuntat ”orgia” discutiilor despre intoarcerea la normal si usurinta cu care o fac populatia si liderii politici.

Exista un ”pericol fundamental” ca infectiile sa reporneasca, ”daca toate masurile restrictive sunt suprimate in mod precoce”, declara marti Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agentia insarcinata cu controlul bolilor.

La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii bolnavi de covid-19 in Germania, zeci de paturi asteapta goale.

”Suntem pregatiti sa reactionam in mod dinamic”, da asigurari Gernot Marx, directorul sectiei de terapie intensiva.

In prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensiva sunt libere, din totalul de 32.000 din tara.

”Noi n-am avut niciodata de ales”, pana acum, la trierea pacientilor, declara Anne Brucken, un medic la aceasta clinica. ”Sper ca lucrurile sa ramana asa”.

”Germania este pregatita de un posibil al doilea val”, da asigurari Gerald Gass, presedintele Societatii Germane a Spitaleor (DKG).

Cu 33,9 paturi la terapie intensiva la 100.000 de locuitori – fata de 8,6 in Italia si 16,3 in Franta -, Germania era inca de la inceput bine pregatita de pandemie. Ea si-a multiplicat intre timp aceste capacitati si depistarea.

Germania afiseaza in prezent o rata a mortalitatii de peste 3% – in crestere dar in continuare sub cea a majoritatii celorlalte tari.

De la aparitia sa in decembrie in China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni in lume, dintre care 5.321 in Germania, care numara peste 150.000 de contaminari inregistrate oficial.

Prin comparatie, 25.000 de oameni au murit in Italia si aproape 22.000 in Franta, la 190.000 si, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.

Sistemul sanatatii germane rezista si nu a fost deloc supraaglomerat.

In lunile urmatoare, ”ne gandim sa pastram 20% din paturi cu asistenta respiratorie disponibila”, declara Gass pentru AFP. Alte 20% urmeaza sa fie mobilizate ”in 72 de ore, in cazul in care vine un al doilea val, iar infectiile repornesc amplu”.

El pledeaza in favoarea unei reluari treptate a unei activitati spitalicesti normale, in contextul in care operatiile neesentiale au fost anulate in vederea degajarii serviciilor.

”In general, spitalele noastre sunt mai putin ocupate acum decat in mod normal in acest sezon sau acum un an”, declara el.

”Daca luam cu usurinta” inceputul iesirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, considera virusologul Melanie Brinkmann intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

”Poate ca suntem pe cale sa ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charite de la Berlin, avertizand cu privire la o noua pornire simultana a cazurlor de covid-19 ”peste tot in acelasi timp”.

Berlinul mizeaza pe o revenire treptata la normal dublata de sute de mii de teste pe saptamana, iar purtarea mastii devine in mod treptat obligatorie in mijloacele de transport in comun si – in anumite regiuni – in magazine.

Urmarirea telefonica a contactelor persoanelor urmeaza, de asemenea, sa fie consolidata cu ajutorul unei aplicatii, ca in Asia.

”O evolutie dinamica a infectiilor inseamna imediat o sarcina sporita asupra sistemului sanatatii, ceea ce inseamna o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor iesirii din izolare”, avertizeaza dr. Gass.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: