Cum se traduce lipsa lui Putin de la summitul G20. Politolog rus: „La un summit, trebuie sa ai intalniri si sa te fotografiezi. Or, cu cine avea sa vorbeasca si sa se fotografieze?”
Presedintele rus Vladimir Putin, ale carui trupe sunt in prezent angajate intr-o ofensiva in Ucraina, a ales sa nu se deplaseze la summitul G20, care isi va deschide lucrarile marti in Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienta de acum opt ani, cand, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea in 2014, a mers la totusi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfarsind prin a pleca acasa inainte de incheierea summitului, noteaza luni intr-un comentariu France Presse, citata de Agerpres.
„La un summit, trebuie sa ai intalniri si sa te fotografiezi. Or, cu cine avea sa vorbeasca si sa se fotografieze?”, intreaba retoric politologul rus Aleksei Malasenko, „deloc surprins” de aceasta decizie.
Alegand sa nu plece in Indonezia, presedintele rus se cruta de umilirea unei primiri glaciale, dar risca sa-si izoleze si mai mult tara, deja vizata de sanctiuni occidentale severe, noteaza agentia de presa citata.
Caci, cu sau fara Putin in Bali, ofensiva rusa in Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de tarile occidentale, a provocat sau agravat intr-adevar numeroase crize mondiale, in special economica si climatica.
„Aceasta va fi principalul subiect abordat”, subliniaza Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar „ce putea sa fi spus (Putin)? Pozitia sa este cunoscuta, ea nu s-a schimbat, la fel si cea a celeilalte tabere”, a declarat el pentru AFP. „Ce rost avea sa mearga?”, adauga Lukianov.
Kremlinul a justificat aceasta absenta prin motive de „agenda” care l-au retinut pe Vladimir Putin in Rusia, fara insa sa precizeze ce fel de angajament l-ar fi impiedicat sa ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale.
Putin nu se va adresa summitului nici macar prin videoconferinta, potrivit Kremlinului, in timp ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a carui tara nu este inca membra G20, are programate doua alocutiuni, dar prin videoconferinta.
Moscova va trimite totusi o delegatie la Bali, ce va fi condusa de ministrul sau de externe Serghei Lavrov care – in iulie – parasise intempestiv o reuniune a sefilor diplomatiilor din G20, dupa un val de critici din partea mai multor omologi ai sai.
Absenta lui Putin reflecta insa „sentimentul de impas” care domneste printre actorii conflictului in Ucraina, „incepand cu liderii rusi”, apreciaza Konstantin Kalacev, un politolog rus independent.
De fapt, la aproape noua luni de la inceputul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc intre Kiev si Moscova.
In orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia sa inceapa negocieri, avand in vedere ca ea acumuleaza esecuri militare in pofida mobilizarii a sute de mii de rezervisti in aceasta toamna, comenteaza agentia franceza de presa.
Incoltita de o contraofensiva ucraineana, armata rusa a anuntat saptamana trecuta ca se retrage din orasul Herson (sud), singura capitala regionala pe care o cucerise de la inceputul asaltului sau in februarie.
In septembrie, ea se retrasese deja intr-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est).
Ostracizat de tarile occidentale, Putin privilegiaza mai degraba legaturile cu cei care au relatii istorice cu Rusia sau care impartasesc respingerea sa fata de SUA decat discutii in cadrul organismelor internationale, unde Moscova este din ce in ce mai izolata.
„In mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu inseamna ca aceasta va impiedica Rusia sa dezvolte relatii cu tarile neutre”, subliniaza Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiza ‘R.Politik’.
„Putin a fost foarte activ in ultimele luni, el incearca sa construiasca o lume antiamericana, o coalitie antioccidentala”, adauga ea.
Dar vor da aceste eforturi rezultate, in timp ce pana si aliatii traditionali ai Moscovei sunt ingrijorati de ofensiva ei din Ucraina si de consecintele acesteia asupra economiei si securitatii alimentare mondiale?
Liderii Chinei si Indiei, doua tari care au relatii stranse cu Rusia, l-au mustrat in public pe Putin, noteaza AFP.
Presedintele rus insusi a recunoscut in cadrul unui summit in Kazahstan la jumatatea lunii octombrie ca tarile din fostul spatiu sovietic sunt „ingrijorate” dupa atacul impotriva Ucrainei.
In consecinta, absenta lui Putin la G20 arata ca Moscova „nu mai participa pe deplin la procesele aflate in atentia principalilor lideri internationali”, considera politologul Konstantin Kalacev. In afara de conflictul din Ucraina, Rusia este „deconectata” de la discutiile privind alte teme majore din actualitatea internationala, mai spune el.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.