Cum si-a persecutat Trump oponentii politici in timpul primului mandat. Daca nu le putea face dosare penale, trimitea Fiscul peste ei

externe

Donald Trump, evrei, vinovati, pierderea alegerilor

Inca doua acuzatii federale arata ca Donald Trump a intervenit in sistemul de justitie. Fostul presedinte al SUA se prezinta drept o victima nevinovata si descrie procedurile ca fiind motivate politic. El a promis, de asemenea, represalii daca se va muta inapoi la Casa Alba, relateaza The New York Times.

Cei care se angajeaza intr-un comportament fara scrupule vor fi prinsi si urmariti penal la o scara care, din pacate, nu a fost vazuta niciodata in tara noastra”, a spus Trump intr-o postare pe retelele sociale luna aceasta.

Un articol din The New York Times ofera acum dovezi suplimentare despre cat de serios ar trebui luate amenintarile impotriva oponentilor politici. Articolul evoca evenimente din timpul mandatului lui Trump intre 2017 si 2021. Pe de o parte, arata ca furia lui impotriva presupusilor adversari a avut in multe cazuri consecinte concrete pentru acesti oameni. Pe de alta parte, devine clar cat de mult au incercat chiar si consilierii cei mai apropiati sa-l calmeze pe impulsivul sef al statului si sa protejeze Casa Alba de problemele juridice si politice.

Ziarul a publicat o nota pe care consilierul sau, Don McGahn, o pregatise pentru Trump. Aceasta prevedea ca procurorul general Jeff Sessions va instrui Departamentul de Justitie sa ii investigheze pe fostul secretar de stat Hillary Clinton si pe fostul director FBI James Comey.

Potrivit articolului, mania lui Trump a fost indreptata catre grei politici precum Clinton si Comey, dar si catre fosti aliati, precum fostul avocat Michael Cohen si fostul angajat in comunicatii Omarosa Manigault Newman. In niciunul din cazuri nu a existat o condamnare pentru o infractiune. Cu toate acestea, persoanele vizate au avut de-a face cu sistemul de justitie, fiind nevoite sa dea declaratii anchetatorilor.

Potrivit articolului, Trump a vrut sa foloseasca IRS (fiscul) si impotriva lui Comey, adjunctului FBI Andrew McCabe si a altor doi angajati ai FBI. Consilierii sai McGahn si John Kelly s-au opus cu hotarare. Kelly i-a subliniat in mod explicit lui Trump ca folosirea autoritatii fiscale pentru a urmari oponentii politici nu este doar imorala si autodistructiva, ci si ilegala.

Potrivit New York Times, in multe cazuri, anchetatorii au pornit proceduri chiar si fara instructiuni directe. Tweeturile presedintelui de atunci ar fi fost suficiente pentru a declansa investigatii.

Trump a insistat, de asemenea, pentru investigatii si urmariri penale impotriva jurnalistilor care nu i-au placut. Departamentul de Justitie a obtinut in 2020 in secret date telefonice si de e-mail ale jurnalistilor de la CNN, The Washington Post si The New York Times. Acest lucru a devenit cunoscut abia dupa incheierea mandatului lui Trump.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: