Cum trebuie facuta relaxarea restrictiilor. OMS avertizeaza ca riscul de „reizbucnire a bolii va continua sa existe”
Tarile care relaxeaza restrictiile ce au fost impuse pentru a combate raspandirea noului coronavirus ar trebui sa astepte cel putin doua saptamani pentru a evalua impactul unor astfel de schimbari inainte de a adopta o noua relaxare a acestor masuri de izolare si carantina, a anuntat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza Reuters, citata de Agerpres.
In cel mai recent raport al sau de strategie, agentia pentru sanatate din cadrul ONU afirma ca omenirea se afla „intr-un punct critic” al pandemiei si ca „rapiditatea, amplitudinea si echitatea ar trebui sa fie principiile calauzitoare” atunci cand tarile decid ce masuri sunt necesare.
Fiecare tara ar trebui sa implementeze masuri publice sanitare cuprinzatoare, pentru a mentine o stare sustenabila de stabilizare a ratei scazute de transmitere virala – sau chiar o absenta a transmiterii virale – si sa pregateasca o crestere a capacitatii sale de interventie pentru a reactiona cu rapiditate in vederea controlarii oricarei raspandiri a bolii, avertizeaza OMS.
Unele dintre tarile cel mai grav afectate de noul coronavirus analizeaza in prezent posibilitatea de a ridica restrictiile si de a incepe tranzitia catre revenirea la o viata normala pentru cetatenii lor. Noul buletin emis de OMS considera ca acesti pasi ar trebui sa fie facuti gradual, cu intervale de timp necesare pentru a evalua impactul lor, inainte de a fi adoptate noi masuri de relaxare.
„Pentru a reduce riscul unor noi focare, masurile ar trebui ridicate intr-o maniera etapizata, in mai multi pasi, in functie de analizarea riscurilor epidemiologice si a beneficiilor socio-economice generate de ridicarea restrictiilor pentru diferite locuri de munca, institutii educative si activitati sociale”, precizeaza OMS.
„Ideal ar fi un interval de minimum doua saptamani (care corespunde perioadei de incubatie a virusului SARS-CoV-2) intre fiecare faza a tranzitiei, pentru a exista un timp suficient in care autoritatile statale sa inteleaga riscurile de aparitie a unor noi focare si sa reactioneze intr-o maniera adecvata”, au adaugat specialistii de la OMS.
OMS a avertizat si ca „riscul de reintroducere si reizbucnire a bolii va continua sa existe”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, al carei sediu general se afla la Geneva, a emis aceste recomandari intr-o perioada in care este criticata de Statele Unite pentru reactia sa initiala in fata pandemiei de COVID-19. Presedintele Donald Trump a anuntat marti ca Statele Unite, cel mai mare finantator al OMS, a decis sa isi suspende contributia la bugetul acestei organizatii.
China a inceput sa ridice unele dintre cele mai aspre restrictii impuse in provincia Hubei, unde boala a aparut la sfarsitul anului trecut. In Statele Unite, unde a fost raportat cel mai mare numar de decese si de cazuri confirmate, Donald Trump s-a contrazis cu cativa guvernatori ai unor state americane in privinta persoanei care detine autoritatea necesara pentru a incepe redeschiderea firmelor americane.
Tarile europene au inceput la randul lor sa adopte masuri pe scala redusa de ridicare a restrictiilor severe de izolare si carantina.
Unele dintre companiile din Spania, inclusiv cele din constructii si productia manufacturiera, au primit permisiunea de a-si relua activitatea, insa magazinele, barurile si spatiile publice vor ramane inchise cel putin pana pe 26 aprilie.
Italia, care ocupa locul al doilea in clasamentul deceselor de COVID-19 pe plan mondial, cu 21.067 de victime, a mentinut unele dintre masurile stricte ce vizeaza interdictiile de deplasare, in timp ce Danemarca, una dintre primele tari din Europa care a decretat starea de izolare, a redeschis miercuri scolile si centrele after-school pentru elevii din ciclul primar.