Un grup de tari emergente importante, in frunte cu Rusia, lucreaza la o modalitate de a ocoli dolarul, dar lucrurile nu sunt atat de usoare, relateaza Business Insider.
Luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca tarile BRICS dezvolta o platforma de plati care le va permite sa ocoleasca dolarul american, conform agentiei de presa de stat TASS.
Initiativa a pornit de la summitul tarilor BRICS, desfasurat anul trecut la Johannesburg, unde grupul – care include membrii cheie precum Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud – a cerut mai multe schimburi comerciale si imprumuturi in monedele lor nationale.
Lavrov a declarat luni ca platforma va imbunatati sistemul monetar international si va permite plata in monedele nationale pentru comertul reciproc. Rusia doreste sa isi indeparteze partenerii comerciali de dolar, deoarece se confrunta cu sanctiuni semnificative din partea SUA si a aliatilor sai.
Detaliile privind platforma sunt putine, inclusiv ce tari ar putea sa o foloseasca si cand ar putea fi adoptata.
Lavrov a vorbit la reuniunea de doua zile a ministrilor de externe BRICS, la doar cateva zile dupa Forumul economic international de la Sankt Petersburg. Acolo, presedintele rus Vladimir Putin si-a reiterat apelul de a elimina treptat utilizarea dolarului american si a altor monede „toxice”.
Acest subiect s-ar putea relua cand blocul BRICS se va reuni la Kazan, in Rusia, intre 22 si 24 octombrie, potrivit lui Christopher Granville, director general al departamentului de cercetare politica globala la GlobalData TS Lombard.
Noul sistem de plati BRICS ar putea veni sub forma unui sistem de moneda digitala care sa permita bancilor centrale sa se ocupe direct de tranzactiile in moneda locala, a scris Granville intr-un raport din luna mai.
Insusi Lavrov a promovat un sistem de decontare bazat pe moneda digitala in fata presei locale in aprilie.
Tarile din intreaga lume au depus eforturi pentru a-si diversifica activele si pentru a diminua dominatia dolarului american, de teama ca – la fel ca Rusia – ar putea fi excluse din sistemul financiar mondial bazat pe dolar in cazul in care ar fi afectate de sanctiuni.
Cu toate acestea, regele dolar este atat de inradacinat si omniprezent in sistemul financiar mondial incat foarte putini sunt cei care cred ca poate fi detronat.
Exista „vanturi geoeconomice reale impotriva dolarului”, a scris luni Jared Cohen, presedintele departamentului de afaceri globale de la Goldman Sachs, in Foreign Policy.
Cohen a recunoscut o evolutie „marginala” spre de-dolarizare, dar a scris ca lumea este departe de un punct de inflexiune in care exista un efort concertat pentru a schimba sistemul financiar global bazat pe dolar.
„Cele doua probleme cele mai importante pentru cei care pledeaza pentru de-dolarizarea totala sunt ca este imposibil sa inlocuiesti ceva cu nimic si ca, in prezent, concurentii Statelor Unite nu au capacitatea sau vointa de a inlocui dolarul, chiar daca retorica lor sugereaza uneori contrariul”, a scris el.
Cu toate acestea, Cohen a avertizat ca suprematia dolarului nu ar trebui sa fie considerata ca fiind de la sine inteleasa. El a citat evolutiile din SUA, cum ar fi politica fiscala si „tarifele inutile”, care ar putea eroda increderea in dolar.
Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…