Avocatul mostenitorilor operei „Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat marti, pentru agentia de presa News.ro, ca la data convenita in acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul roman va plati 11 milioane de euro pentru achizitionarea sculpturii lui Constantin Brancusi, indiferent de suma stransa prin subscriptia publica lansata de Guvern.
Mostenitoarele Paula Ionescu si Alina Serbanescu au cazut de acord cu Ministerul Culturii, in luna martie, sa vanda sculptura lui Constantin Brancusi pentru suma de 11 milioane de euro.
Bogdan Grabowski a afirmat ca sursa banilor pe care Guvernul ii va plati pentru opera lui Constantin Brancusi este putin importanta. „Statul roman s-a angajat si contractul este semnat”, a declarat el pentru News.ro.
„Banii trebuie platiti, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie”, a declarat Bogdan Grabowski.
„Proprietarii si ministerul au un acord cu privire la acest drept de preemptiune in care scrie ca statul roman va da 11 milioane de euro neconditionat. La 31 octombrie, toti banii trebuie platiti”, a completat avocatul.
Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.
Proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.
Realizata in 1907, in calcar crinoidal, „Cumintenia Pamantului” este, alaturi de opere ca „Sarutul” si „Rugaciunea”, una dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului.
In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura Cumintenia Pamantului unui bun prieten de-al sau, inginerul Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, „Cumintenia Pamantului” a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Abia in 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.
Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910 la Bucuresti.
Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national si se afla, in prezent, expusa la Muzeul Bancii Nationale.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…
Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…