Mii de persoane fara adapost au fost indepartate din Paris si din imprejurimi, ca parte a unei operatiuni de „curatare” inainte de Jocurile Olimpice, spun activistii, potrivit The Guardian.
Printre cei mutati se numara solicitantii de azil, precum si familiile si copiii aflati deja intr-o situatie precara si vulnerabila, a declarat grupul Le Revers de la Medaille, care reprezinta 90 de asociatii, intr-un raport publicat luni.
De asemenea, politia a luat masuri represive impotriva lucratorilor sexuali si a dependentilor de droguri, scotandu-i din retelele lor obisnuite in care puteau primi asistenta medicala si sprijin vital, a adaugat grupul, adaugand ca regiunea Ile-de-France a fost golita de unii dintre oamenii „pe care puterea ii considera indezirabili”.
Le Revers de la Medaille a spus ca expulzarile si desfiintarea taberelor de corturi dinauntrul si din jurul orasului s-au intensificat din aprilie anul trecut, iar 12.545 de persoane au fost mutate in ultimele 13 luni.
Paul Alauzy, coordonator pentru monitorizarea sanatatii la Medecins du Monde, a acuzat autoritatile de „curatare sociala”, pentru ca Parisul sa „apare in cea mai magulitoare lumina posibila” pentru Jocurile Olimpice. El a spus ca oamenii sunt transportati cu autobuzul catre centre regionale temporare infiintate anul trecut ca o solutie pe termen scurt a problemei.
„Ei ascund mizeria sub covor. Daca aceasta ar fi intr-adevar o solutie demna a problemei, oamenii s-ar lupta sa se urce in autobuze. Ei nu fac asta. Suntem in proces de a face viata imposibila acestor oameni si celor care ii sustin”, a spus el.
Potrivit Le Revers de la Medaille este nevoie de cel putin 20.000 de case in toata Franta, inclusiv 7.000 in regiunea Ile-de-France, pentru a oferi o solutie pe termen lung pentru persoanele fara adapost. Primaria Parisului a elaborat un plan de a asigura 1.000 de locuri urgente, dar acesta nu a fost inca aprobat de prefect, a adaugat reprezentantul statului.
Raportul a calificat curatarea sociala drept „hartuirea, expulzarea si disparitia populatiilor catalogate de autoritatile publice ca fiind nedorite din locurile unde se desfasoara Jocurile Olimpice.
Aceasta curatare se bazeaza pe o dubla abordare a dispersarii pentru a evita crearea unor asezari neoficiale care ar fi prea vizibile si indepartarea din conurbatia pariziana a acelor persoane care se afla intr-o situatie foarte precara si care pot ocupa spatiul public pe o baza zilnica.
Desi aceste politici publice sunt in vigoare de cativa ani, o serie de indicatori ne fac sa credem ca Jocurile Olimpice actioneaza ca un accelerator”, se mai arata in raport.
Anne Hidalgo, primarul Parisului, a spus ca primaria a cerut guvernului, care este responsabil pentru locuintele de urgenta, sa elaboreze un plan credibil pentru adapostirea celor aproximativ 3.600 de oameni care traiesc pe strazile capitalei „de ani intregi”. Anul trecut, ea a insistat ca nimeni nu va fi fortat sa paraseasca orasul.
„Sunt suparata ca acest lucru a fost impins in bratele orasului, pentru ca nu este rolul sau responsabilitatea noastra si deja contribuim mai mult decat este treaba noastra in gasirea de cazare urgenta pentru persoanele vulnerabile. In fiecare saptamana, punem familii in case”, a spus Hidalgo.
Intr-o conferinta de presa din aprilie, Pierre Rabadan, un fost jucator international francez de rugbi si acum viceprimar responsabil de Jocurile Olimpice, a declarat ca problema este numarul de persoane fara adapost care traiesc pe strazile Parisului, nu Jocurile.
El a spus ca cele 300 de persoane care au fost mutate din zona centrala de securitate reprezinta mai putin de 10% dintre cei care dormeau pe strazile Parisului.
„Eu zic, nu va indignati ca oamenii sunt mutati din cauza Jocurilor Olimpice, fiti indignati de faptul ca sunt 3.600 de oameni care dorm pe strazi. Cu siguranta ar trebui sa putem gasi o solutie demna pentru ei”. A declarat Rabadan.
Lea Filoche, viceprimarul responsabil cu solidaritate, locuintele de urgenta si protectia refugiatilor, a spus ca nu este o problema specifica Jocurilor Olimpice si a dat vina pe guvern.
„Locuintele de urgenta sunt responsabilitatea statului. Discutam despre asta cu reprezentantii guvernului de mai bine de un an despre cum sa rezolvam aceasta problema in timpul Jocurilor Olimpice. Mai intai au spus ca vor veni cu 400 de locuri, apoi 200, acum s-au redus la 80. Am venit cu un plan de a crea 1.000 de locuri urgente; s-au intors la noi si au spus ca nu au bani. Facem tot posibilul, dar sistemul este suprasaturat”, a spus Filoche.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…