Cursa inarmarii supersonice. SUA recupereaza rapid, ajutata de companii mici care deja testeaza arme hipersonice – Video

externe

racheta supersonica

Castelion, o firma nou infiintata care incearca sa construiasca o arma hipersonica pentru Pentagon, si-a testat sistemul pentru prima data. Un grup tot mai larg de mici producatori de arme hipersonice le dau dureri de cap marilor contractori din domeniul apararii venind cu produse mai putin costisitoare si fabricate rapid, relateaza Euractiv.

Presedintele rus Vladimir Putin sustine ca tara sa are un avantaj strategic fata de SUA cu rachetele hipersonice pe care Rusia le-a dezvoltat. Putin a anuntat o serie de noi arme hipersonice in 2018 intr-unul dintre cele mai belicoase discursuri ale sale din ultimii ani, afirmand ca acestea ar putea lovi aproape orice punct din lume si ar putea eluda si scutul antiracheta construit de SUA.

Rusia a testat aproximativ 10 noi rachete de croaziera hipersonice Tsirkon (Zircon) de pe o fregata si alte doua de pe un submarin, a anuntat vineri agentia de stiri Interfax.

Pentru a recupera decalajul, Statele Unite si China sunt angajate intr-o cursa a inarmarii pentru a dezvolta arme hipersonice, care se deplaseaza in atmosfera superioara cu o viteza de peste cinci ori mai mare decat viteza sunetului si sunt concepute pentru a se sustrage apararilor traditionale.

„Acest zbor de testare, primul din multele planificate pentru acest an, demonstreaza abordarea noastra de dezvoltare rapida si reprezinta o etapa importanta pentru companie. Avem acum o platforma de testare hipersonica low-cost, gata de lansare la cerere”, a declarat Bryon Hargis, CEO si cofondator al Castelion, pentru Reuters.

Companiile americane precum Castelion, Raytheon, RTX si Lockheed Martin lucreaza la dezvoltarea noii clase de arme, care se vor traduce in contracte mari daca productia va putea fi extinsa.

Castelion are deja contracte cu Fortele Aeriene si Marina americane, a declarat Hargis pentru Reuters, care a precizat ca testul, fara un dispozitiv exploziv, a avut loc sambata.

Compania si-a stabilit obiectivul de a proiecta si construi un sistem de arme complet care sa includa o racheta hipersonica, o statie de control si un centru de date.

Testul reusit al sistemului de rachete ridica miza pentru rivalii RTX si Lockheed Martin – contractori de armament ai Pentagonului care se lupta pentru miliarde de dolari destinate construirii de arme hipersonice.

China si Rusia au amandoua programe competitive de arme hipersonice in ceea ce a devenit o cursa geopolitica pentru a dezvolta rachete care isi pot schimba directia in timp ce se deplaseaza cu o viteza de cateva ori mai mare decat viteza sunetului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: