Cursa Indiei de a depasi China se va intensifica. Modi si Xi Jinping au aceeasi obsesie – analiza

analize

modi-jinping

Prim-ministrul indian Narendra Modi si-a asigurat saptamana aceasta un al treilea mandat istoric – si este posibil ca acest lucru sa intensifice rivalitatea economica a Indiei cu China, relateaza Business Insider.

David Lubin, cercetator senior la grupul de reflectie Chatham House, cu sediul la Londra, spune ca rivalitatea este posibil sa se acutizeze deoarece Modi si liderul chinez Xi Jinping au aceeasi obsesie pentru tara lor: cresterea puterii.

Modi are o viziune numita Viksit Bharat, sau „India dezvoltata”, care stabileste o cale pentru ca gigantul din Asia de Sud sa devina o economie dezvoltata pana in 2047.

Intre timp, viziunea lui Xi pentru China este dominatia globala pana in 2049.

„Concurenta pentru conducerea economica in Asia este acerba”, a scris Lubin.

Pentru a-si atinge obiectivul, India lui Modi va miza probabil mult pe productie „Obtinerea maretiei nationale este, in esenta, un joc relativ, iar pentru India, comparatia care conteaza este cu China”, a scris Lubin.

PIB-ul Indiei, de 3,9 trilioane de dolari, este cu mult in urma PIB-ului de 18,5 trilioane de dolari al Chinei. Iar China a servit drept fabrica a lumii in ultimele patru decenii – dar vremurile se schimba.

Companiile internationale isi diversifica operatiunile in afara Chinei pentru a evita sa se bazeze prea mult pe o singura tara, iar India isi propune sa fie noua China.

Avand in vedere ca India este in prezent cea mai populata natiune din lume – cu 65% din populatie sub 35 de ani – exista oportunitati uriase pentru aceasta natiune din Asia de Sud.

Cu toate acestea, avand in vedere ca partidul lui Modi si-a pierdut majoritatea parlamentara, acest lucru inseamna ca va fi mult mai greu pentru administratia sa sa impuna reformele funciare si ale muncii atat de necesare pentru a stimula cresterea economica.

In plus, dupa cum a declarat Raghuram Rajan, fost sef al Bancii Centrale a Indiei, la emisiunea „Planet Money” de la NPR, India intra intr-un spatiu aglomerat cu alte natiuni emergente precum Vietnam, Bangladesh si Malaezia.

Rajan a spus ca India ar face mai bine sa se concentreze pe industria serviciilor, deoarece tara are deja o populatie numeroasa vorbitoare de limba engleza.

Dar Delhi arunca bani grei pentru a recupera decalajul fata de China, inclusiv stimulente si subventii in valoare de peste 20 de miliarde de dolari pentru a incuraja productia in 14 sectoare-cheie, inclusiv in domeniul electronic, al automobilelor si al bateriilor pentru vehicule electrice.

De asemenea, a oferit inca 10 miliarde de dolari pentru industria cipurilor semiconductoare – un sector strategic fierbinte in care Taiwanul are o prezenta covarsitoare.

India a incercat sa atraga fabricile de cipuri din Taiwan sa investeasca in tara si a avut un oarecare succes.

Avand in vedere rivalitatea actuala a Indiei cu China si dorinta guvernului Modi de a atrage investitii din Taiwan, relatia Delhi-Beijing are, de asemenea, un inceput dificil in momentul in care liderul indian isi incepe noul mandat.

Marti, Modi a infuriat China – care revendica Taiwanul ca teritoriu propriu – cand a acceptat felicitarile presedintelui taiwanez William Lai in urma alegerilor din India.

„China se opune tuturor formelor de interactiuni oficiale intre autoritatile din Taiwan si tarile care au relatii diplomatice cu China”, a declarat Mao Ning, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, la o conferinta de presa programata joi.

Este putin probabil ca politica externa a Indiei fata de China sa se schimbe in urma realegerii lui Modi, a declarat pentru Channel NewsAsia Ivan Lidarev, un cercetator in domeniul securitatii asiatice la King’s College London.

„India a urmarit o politica externa foarte activa, de multi ani, de un fel de apropiere de Occident si de contrabalansare a Chinei”, a declarat el. „Exista un consens foarte puternic in India in legatura cu acest lucru”, a continuat el.

China, intre timp, va incerca sa limiteze influenta Indiei pe scena mondiala, a spus el.

„Cred ca India s-a straduit sa se pozitioneze ca lider al sudului global si, bineinteles, China isi doreste aceasta pozitie”, a adaugat Lidarev. „Asadar, credem ca aceasta competitie se va intensifica si cred ca Beijingul va face multe pentru a limita orice incercare a Indiei de a fi vazuta ca lider natural al lumii”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: