Curse charter pentru romanii care au ramas blocati in Italia. Pe 21 martie, cursa din Torino
Grupul de Comunicare Strategica anunta ca guvernul pune la punct mai multe curse charter care sa ii repatrieze pe romanii care au ramas blocati in statele din Europa. Cele ami multe si-au inchis granitele, iar zborurile din Italia sunt suspendate total.
Cursele sunt destinate sa ii aduca in tara pe romanii care se aflau ca turisti sau care indeplineau munci sezoniere in aceste tari.
„In continuarea eforturilor sustinute pentru facilitarea revenirii in tara a unor cetateni romani aflati cu titlu temporar in strainatate si care au fost afectati de masurile intreprinse de statele europene pentru gestionarea si prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea in tara a cetatenilor romani, nerezidenti, care sunt lucratori sezonieri, afectati de restrangerea drastica a activitatilor economice in care erau angrenati in Italia, precum si a cetatenilor romani care se afla in Italia in situatii deosebite, fara posibilitati reale de a continua prezenta pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora in cel mai scurt timp.
Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate in timp util cetatenilor romani care se incadreaza in criteriile enuntate mai sus.
O prima cursa va fi organizata dinspre Torino la data de 21 martie 2020.
Reinnoim apelurile facute anterior privind evitarea oricaror calatorii externe care nu sunt absolut esentiale si recomandarea ca turistii sau cetatenii romani aflati temporar in strainatate sa revina de urgenta in tara.
Totodata, facem apel la cetatenii romani de a da dovada de intelegere si responsabilitate si de a evalua in mod responsabil oportunitatea calatoriilor in strainatate in acest moment. Astfel de calatorii pot antrena riscuri majore, periclitand siguranta cetatenilor si posibilitatea acestora de revenire in tara. De asemenea, facem apel la cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate de a respecta cu strictete recomandarile autoritatilor din aceste state si subliniem ca deplasarile catre Romania nu sunt recomandate. Aceste deplasari pot fi afectate de restrictiile impuse de statele de tranzit si pot constitui un factor suplimentar de propagare a infectiei cu COVID-19, punand astfel in pericol siguranta celor de acasa”, anunta GCS intr-un comunicat de presa.
Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, prefectilor si sefilor institutiilor publice deconcentrate sa le transmita romanilor din afara granitelor sa nu vina in acest an acasa de sarbatori, deoarece, in contextul normelor stabilite de experti, cand se intorc in tara trebuie sa intre in carantina sau izolare.
„Un cuvant doresc sa spun si despre romanii din afara granitelor, despre romanii din diaspora. Se apropie sarbatorile pascale. Trebuie sa le spunem cu tristete, dar si cu sinceritate sa nu vina in acest an acasa de sarbatori. In Europa, practic, nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci cand totusi vin in tara, conform normelor in vigoare stabilite de experti, ei trebuie sa intre direct in izolare sau in carantina, de la caz la caz. Si atunci, ce rost ar avea sa vina, ca sa ajunga in carantina sau in izolare pentru cel putin doua saptamani? Asadar, transmiteti pe toate canalele: romanii din afara granitelor ne sunt dragi, ne dorim sa-i vedem, ne-am dori sa fim impreuna, dar, in acest an, de aceste sarbatori nu se poate. Este trist, dar trebuie sa fim sinceri pentru a nu crea asteptari care pe urma nu se implinesc”, a spus Iohannis, la videoconferinta cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prefectii si sefii institutiilor publice deconcentrate pe tema gestionarii epidemiei COVID-19.
El le-a solicitat prefectilor si sefilor institutiilor publice deconcentrate sa le transmita romanilor ce trebuie si ce nu trebuie sa faca in contextul epidemiei de coronavirus.
„Trebuie sa explicam oamenilor de ce nu trebuie sa faca deplasari inutile, nu trebuie sau chiar trebuie sa evite, aproape cu orice pret, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane. Spuneti oamenilor, cand se intalnesc, sa nu mai dea mana, sa nu se imbratiseze. Cel mai bine, sa nu se intalneasca decat acolo unde este absolut necesar. Stiu ca este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiati. Dorim sa fim impreuna. Dar aceasta situatie speciala cere, si ne-o spun toti expertii, si cei din tara, si cei din strainatate, ca daca vrem sa incetinim raspandirea bolii trebuie sa evitam contactul direct. Este important sa mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu si acolo unde este obligatoriu sa mergem trebuie sa avem grija, nu dam mana, nu ne imbratisam, stam la o distanta rezonabila, un metru, doi metri unii de altii, atunci cand vorbim sau cand muncim impreuna. Aceste lucruri trebuie mereu si mereu repetate. Trebuie evitate deplasarile care pot fi amanate. Trebuie sa mergem la serviciu, trebuie sa mergem sa cumparam bunuri de stricta necesitate, trebuie sa cumparam alimente, dar nu trebuie sa facem intalniri care pot fi evitate. Nu trebuie sa mergem in locuri care pot fi evitate”, a subliniat seful statului.