Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit pentru 12 iulie termenul la care va discuta solicitarea fostului premier Sorin Grindeanu de examinare a conditiilor in care au votat senatorii si deputatii la motiunea de cenzura impotriva Cabinetului sau.
Joi, Sorin Grindeanu a transmis o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, solicitandu-i acestuia examinarea conditiilor votarii de catre senatori si deputati a motiunii de cenzura.
„Avand in vedere rolul Curtii Constitutionale de garant al suprematiei Constitutiei, precum si de unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, fara a solicita anularea adoptarii motiunii de cenzura din data de 21 iunie 2017, va adresez rugamintea de a examina conditiile votarii de catre senatori si deputati a acestei motiuni si de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozitiilor constitutionale si legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, spunea Grindeanu in scrisoarea pusa la dispozitia Agerpres de surse oficiale.
In acelasi document, Grindeanu aminteste ca, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 iunie, a fost dezbatuta si votata motiunea de cenzura cu titlul „Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!”, initiata de PSD si ALDE. Aceasta motiune a fost adoptata cu 241 de voturi pentru si 10 voturi impotriva.
„Procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de catre deputati si senatori asupra motiunii de cenzura initiate de 222 de deputati si senatori, incheiat la sfarsitul sedintei de Birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului in temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, mentioneaza ca s-a procedat la ‘verificarea si numararea voturilor exprimate de catre deputati si senatori, prin vot secret cu bile'”, arata Grindeanu.
Potrivit lui Grindeanu, s-a putut observa insa ca unii parlamentari au votat „la vedere”.
„La sedinta comuna din data de 21 iunie 2017, asa cum s-a putut observa pe toate canalele de televiziune care au transmis in direct desfasurarea lucrarilor, modalitatea concreta de desfasurare a votului a aratat faptul ca unii deputati si senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul intrebarii respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile, prevazuta in Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului”, spune Grindeanu.
El precizeaza ca exercitarea mandatului de catre deputati si senatori trebuie sa fie caracterizata de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte.
„Fara indoiala, este deasupra oricarei discutii faptul ca procedurile derulate la nivelul Parlamentului, organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii, trebuie sa respecte cu strictete cadrul legal care le reglementeaza. In egala masura, exercitarea mandatului de catre deputati si senatori, aflati in serviciul poporului, trebuie sa fie caracterizata, intre alte exigente, de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte, prin exprimarea votului in stricta concordanta cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv si cu convingerea proprie a parlamentarului. Totodata, deputatii si senatorii sunt obligati sa respecte prevederile regulamentelor parlamentare”, mai spune Grindeanu.
Sorin Grindeanu arata ca nu este lipsita de interes o eventuala completare a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului cu norme care sa prevada reluarea votului in situatia in care derularea concreta a procedurilor parlamentare nu respecta prevederile regulamentare aplicabile.
„Imi exprim convingerea ca o astfel de completare a regulamentului (…) va corespunde exigentelor unui eventual control de constitutionalitate realizat in conditiile art. 27 Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (…) Apreciez ca modalitatea de exprimare a votului din data de 21 iunie 2017 cu privire la motiunea de cenzura (…) a conturat un veritabil conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice datorita efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, mai afirma Grindeanu in scrisoare.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…