Curtea Constitutionala din Taiwan a decis ca pedeapsa cu moartea este constitutionala, dar numai pentru cele mai grave crime

externe

Curtea Constitutionala din Taiwan a decis vineri ca pedeapsa cu moartea este constitutionala, dar numai pentru cele mai grave infractiuni cu cel mai riguros control juridic, dupa ce a luat in considerare o petitie depusa de 37 de persoane condamnate la moarte, potrivit Reuters.

In ciuda reputatiei Taiwanului ca fiind cea mai liberala democratie din Asia, pedeapsa cu moartea ramane in general populara, conform sondajelor de opinie, desi in ultimii ani a fost doar rar executata si criminalitatea violenta este relativ scazuta.

Instanta, care a inceput sa examineze cazul in aprilie, a decis ca, desi dreptul la viata ar trebui protejat, astfel de protectii „nu sunt absolute”, a spus judecatorul Hsu Tzong-li.

Grupurile de drepturi ale omului din Taiwan, care a fost sub legea martiala pana in 1987, au declarat ca, desi au existat unele aspecte pozitive in hotarare, Taiwanul trebuie sa puna capat tuturor executiilor.

„Cand va aboli in sfarsit Taiwanul pedeapsa cu moartea? Drumul de urmat va fi si mai dificil”, a declarat Alianta pentru abolirea pedepsei cu moartea din Taiwan, care a sustinut cazul.

Cu toate acestea, biroul prezidential a spus ca decizia a fost o piatra de hotar in sistemul judiciar din Taiwan.

„Presedintele intelege ca exista mai multe voci in societatea din Taiwan si spera ca toata lumea va continua sa dialogheze si sa comunice cu o atitudine de intelegere, toleranta si respect”, se arata in comunicat.

Cel mai mare partid de opozitie din Taiwan, Kuomintang, si-a exprimat regretul, spunand ca instanta incearca, in esenta, sa desfiinteze pedeapsa cu moartea si merge impotriva sentimentelor majoritatii locuitorilor insulei.

Taiwan a mai fost criticat la nivel international pentru executii.

In 2020, guvernul a anuntat executia unui barbat condamnat pentru uciderea a sase persoane intr-un incendiu provocat la doar cateva ore dupa ce a castigat laudele Uniunii Europene pentru donatia a sase milioane de masti in timpul pandemiei de COVID. UE a criticat apoi Taiwanul si a cerut oprirea executiilor.

In China vecina, grupurile de drepturi estimeaza ca se efectueaza mii de executii pe an, desi guvernul chinez nu publica cifre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: