Curtea Europeana de Justitie se va pronunta in privinta includerii lui Roman Abramovici pe lista de sanctiuni a UE

externe

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) va decide, miercuri, daca va anula includerea fostului proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, pe lista de sanctiuni a Uniunii Europene, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia in 2022, potrivit CNN.

Miliardarul Roman Abramovici a fost trecut pe lista de sanctiuni a UE impreuna cu oficiali rusi, inclusiv presedintele tarii Vladimir Putin, lideri de afaceri proeminenti si oligarhi in martie 2022, la scurt timp dupa inceputul conflictului.

Uniunea Europeana a spus ca Abramovici „are legaturi stranse cu Vladimir Putin”, „a avut acces privilegiat la presedinte si a mentinut relatii foarte bune cu el”. O legatura, a spus UE, care i-a permis magnatului „sa-si mentina bogatia considerabila”. „Asadar, el a beneficiat de pe urma factorilor de decizie rusi responsabili pentru anexarea Crimeei sau destabilizarea Ucrainei”, a adaugat UE.

UE a mai sustinut ca, in calitate de „unul dintre principalii oameni de afaceri rusi”, Abramovici a oferit „o sursa substantiala de venituri guvernului Federatiei Ruse”.

Pana in prezent, UE spune ca aproape 1.800 de persoane si entitati au fost plasate pe lista de sanctiuni a UE si sunt supuse restrictiilor de calatorie si inghetarii activelor.

In mai 2022, Abramovici a inaintat un dosar impotriva UE pentru a-si anula includerea pe lista sanctiunilor, se arata in documentele CEJ.
Abramovici sustine ca a existat „o eroare vadita” in evaluarea Uniunii Europene, iar decizia de a-l include pe lista este o „incalcare a drepturilor fundamentale” si o „ingerinta nejustificata” a drepturilor sale fundamentale consacrate in dreptul UE.

Documentele instantei din Luxemburg au mai spus ca Abramovici doreste ca UE sa plateasca 1 milion de euro „fundatiei caritabile pentru victimele conflictelor care este infiintata in legatura cu vanzarea Chelsea FC” pentru daune aduse reputatiei.

In martie 2022, Abramovici a anuntat ca vinde clubul de fotbal Chelsea si „a instruit echipa sa infiinteze o fundatie caritabila in care toate veniturile nete din vanzare vor fi donate”, adaugand ca „fundatia va fi in beneficiul tuturor victimelor razboiului din Ucraina.” In luna mai a anului trecut, printr-o afacere in valoare de 5 miliarde de dolari, Chelsea a fost vanduta unui grup condus de Todd Boehly, din care 3,08 miliarde de dolari ar fi donati cauzei caritabile a lui Abramovici.

Saptamana trecuta, ministrul britanic de stat pentru Europa si America de Nord, Leo Docherty, a declarat in cadrul audierii in fata unei comisiei parlamentare ca „veniturile din vanzare sunt inghetate intr-un cont bancar din Regatul Unit” si ca guvernul „trece acum printr-un proces in care experti independenti infiinteaza o fundatie pentru gestionarea banilor”.

„Diferenta cheie dintre guvern si cei care au fost implicati” in infiintarea fundatiei, „este daca fondurile sunt folosite in interiorul Ucrainei sau pentru ucrainenii din afara Ucrainei”, a spus Docherty la audiere.

Docherty a adaugat ca guvernul Marii Britanii doreste ca acesti bani „sa fie utilizati cat mai repede posibil in beneficiul ucrainenilor din interiorul Ucrainei”.

Abramovici apare si pe lista de sanctiuni a Marii Britanii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: