Cea mai inalta instanta a Organizatiei Natiunilor Unite a declarat vineri ca ocuparea de catre Israel a teritoriilor si asezarilor palestiniene este ilegala si ar trebui retrasa cat mai curand posibil, in cele mai puternice constatari de pana acum privind conflictul israeliano-palestinian, potrivit Reuters.
Avizul consultativ al judecatorilor de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), cunoscuta sub numele de Curtea Mondiala, nu este obligatoriu, dar are importanta in temeiul dreptului international si ar putea slabi sprijinul pentru Israel.
„Asezarile israeliene din Cisiordania si Ierusalimul de Est si regimul asociat cu acestea au fost stabilite si sunt mentinute cu incalcarea dreptului international”, a spus presedintele Nawaf Salam, citind concluziile unui complet de 15 judecatori.
Curtea a spus ca obligatiile Israelului includ plata restituirii pentru prejudiciu si „evacuarea tuturor colonistilor din asezarile existente”.
Intr-o reactie rapida, Ministerul israelian de Externe a respins avizul ca fiind „fundamental gresit” si unilateral si si-a repetat pozitia conform careia se poate ajunge la o intelegere politica in regiune doar prin negocieri.
„Poporul evreu nu poate fi ocupant in propria sa tara”, a declarat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu intr-un comunicat.
Opinia i-a infuriat si pe colonistii din Cisiordania, precum si pe politicieni precum ministrul de Finante Bezalel Smotrich, al carui partid religios nationalist este apropiat de miscarea colonistilor. Ministrul insusi locuieste intr-o asezare israeliana din Cisiordania.
„Raspunsul pentru Haga – Suveranitate acum”, a spus el intr-o postare pe platforma de socializare X, intr-un apel aparent la anexarea oficiala a Cisiordaniei.
Israel Gantz, seful Consiliului Regional Binyamin, unul dintre cele mai mari consilii ale colonistilor, a declarat ca opinia CIJ este „contrara Bibliei, moralitatii si dreptului international”.
Conform opiniei CIJ, Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Generala si toate statele au obligatia de a nu recunoaste ocupatia ca fiind legala si nici de a „a acorda ajutor sau asistenta” pentru mentinerea prezentei Israelului in teritoriile ocupate.
Statele Unite sunt cel mai mare aliat si sustinator militar al Israelului.
Ministerul palestinian de Externe a calificat avizul drept „istoric” si a indemnat statele sa adere la acesta. „Fara ajutor. Fara asistenta. Fara complicitate. Fara bani, arme, comert… fara actiuni de orice fel pentru a sprijini ocupatia ilegala a Israelului”, a declarat ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki.
Cazul provine dintr-o cerere de opinie juridica din 2022 din partea Adunarii Generale a ONU, anterioara razboiului din Gaza, care a inceput in octombrie.
Israelul a capturat Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est – zone ale Palestinei istorice pe care palestinienii le doresc ca stat – in razboiul din 1967 din Orientul Mijlociu si de atunci a construit asezari in Cisiordania si le-a extins.
Liderii israelieni sustin ca in termeni legali teritoriile nu sunt ocupate, deoarece se afla pe terenuri in disputa, dar Natiunile Unite si majoritatea comunitatii internationale le considera teritorii ocupate.
In februarie, peste 50 de state si-au prezentat punctele de vedere in fata curtii, reprezentantii palestinieni cerand instantei sa constate ca Israelul trebuie sa se retraga din toate zonele ocupate si sa demonteze coloniile ilegale.
Israelul nu a participat la audieri, dar a depus o declaratie scrisa prin care a transmis instantei ca emiterea unui aviz consultativ ar fi „daunatoare” incercarilor de a rezolva conflictul israeliano-palestinian.
Majoritatea statelor participante au cerut instantei sa constate ocupatia ilegala, in timp ce cateva, inclusiv Canada si Marea Britanie, au sustinut ca ar trebui sa refuze sa dea un aviz consultativ.
Statele Unite au cerut instantei sa nu dispuna retragerea neconditionata a fortelor israeliene din teritoriile palestiniene. Pozitia SUA a fost ca instanta nu ar trebui sa emita nicio decizie care ar putea afecta negocierile pentru o solutie cu doua state pe principiul „pamant pentru pace”.
In 2004, CIJ a dat o hotarare consultativa conform careia o bariera de separare israeliana in jurul celei mai mari zone din Cisiordania era ilegala, iar colonizarile israeliene au fost infiintate cu incalcarea dreptului international. Israelul a respins aceasta hotarare.
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…
Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…