Curtea Mondiala pregateste un aviz consultativ care ar putea defini obligatiile tarilor in materie de clima

externe

Curtea Internationala de Justitie a declarat vineri ca va organiza, incepand cu 2 decembrie, audieri publice privind emiterea unui aviz consultativ care ar putea deveni un moment important in definirea obligatiilor legale ale tarilor de a lupta impotriva schimbarilor climatice, potrivit Reuters.

CIJ este cea mai inalta instanta a Natiunilor Unite pentru solutionarea disputelor internationale. In 2023, Adunarea Generala a ONU i-a cerut un aviz oficial cu privire la cateva probleme, inclusiv daca statele mari care contribuie la emisiile de gaze cu efect de sera pot fi raspunzatoare pentru daunele cauzate natiunilor insulare mici.

Desi avizele consultative ale CIJ nu sunt obligatorii conform dreptului international, ele sunt semnificative din punct de vedere juridic si politic. Opinia privind schimbarile climatice, asteptata in 2025, va fi probabil citata in mii de procese cauzate de schimbarile climatice aflate pe rol in instantele din intreaga lume.

Intr-o declaratie de vineri, instanta a declarat ca 62 de natiuni si organizatii, inclusiv Australia, Brazilia, Uniunea Europeana, Grenada, Japonia, Micronezia, Filipine, Seychelles, Regatul Unit, Statele Unite si Vanuatu au depus comentarii scrise pana la data limita de 15 august.

Opinia CIJ va urma altor decizii ale unor curti internationale, inclusiv o hotarare a Tribunalului International pentru Dreptul Marii din mai, care a constatat ca gazele cu efect de sera reprezinta poluare marina si ca tarile trebuie sa protejeze oceanele.

Un caz similar cu cazul ICJ este, de asemenea, pe rol la Curtea Interamericana a Drepturilor Omului, care are jurisdictie in 20 de tari din America Latina si Caraibe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: