Curtea Suprema, atac la Inspectia Judiciara. Vizata: anchetarea eliberarii lui Piedone

news

Instanta Suprema critica atitudinea Inspectiei Judiciare a CSM de a face verificari legat de decizia de eliberare din arest a lui Cristian Popescu Piedone, luata de Curtea de Apel Bucuresti. Autosesizarea IJ reprezinta „o atingere de nepermis a infaptuirii actului de justitie”, subliniaza Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Curtea de Apel Bucuresti a decis in urma cu doua zile eliberarea din arest preventiv a fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, si a altor doi functionari arestati in dosarul „Colectiv” pe motiv ca nu sunt suficiente date ca acestia sa ramana dupa gratii. Inspectia Judiciara s-a autosesizat si a inceput o ancheta, fapt care a starnit critici vehemente din partea unei organizatii de magistrati, a unui ONG si multor jurnalisti.

Acum, si magistratii Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima „ingrijorarea” fata de aceasta decizie a Inspectiei Judiciare, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Sectia Penala a Inaltei Curti este condusa de judecatoarea Mirela Sorina Popescu.

Inspectorii judiciari sustin ca nu inteleg aceasta reactie a Sectiei Penale a ICCJ, in conditiile in care astfel de autosesizari au mai avut loc in astfel de situatii, anunta Digi24.

Comunicatul integral al Sectiei Penale de la Inalta Curte:

Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima ingrijorarea in raport de decizia Inspectiei Judiciare de a-i verifica pe judecatorii si procurorii care, la data de 11 noiembrie 2015, au solutionat masurile preventive in dosarul „Colectiv”, inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Pozitia Inspectiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate in mass-media reprezinta o atingere de nepermis a infaptuirii actului de justitie cu respectarea principiilor independentei, impartialitatii si garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in lipsa oricaror informatii care sa contureze o suspiciune rezonabila privind posibile abateri disciplinare.

Aducerea la cunostinta publicului de catre Inspectia Judiciara, intr-o faza incipienta, a demersurilor pe care le-a intreprins creeaza o presiune asupra judecatorilor si procurorilor care ar risca sa faca obiectul unei verificari disciplinare in cazul pronuntarii de solutii ce nu concorda cu asteptarile opiniei publice.

Pe aceasta cale, Sectia Penala a instantei supreme intelege sa ia atitudine in fata oricaror actiuni care afecteaza realizarea actului de justitie in conditii de independenta, impartialitate si respectare a legii, fara sa urmareasca insa, ca aceste garantii date de lege in scopul unei justitii corecte si dincolo de orice interventie din exterior, sa permita ca atitudini si conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare sa ramana nesanctionate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: