Curtea Suprema din Pakistan a decis ca arestarea fostului premier Imran Khan este ilegala si a ordonat ca acesta sa fie eliberat sub protectia instantei, potrivit The Guardian.
Presedintele Curtii Supreme, Umar Ata Bandial, a declarat ca Biroul National de Responsabilitate (NAB) a actionat cu incalcarea legii arestandu-l pe Khan in sediul Inaltei Curti din Islamabad fara permisiune si ca astfel de actiuni ar avea un „efect descurajator”.
Un ordin scris emis de instanta anunta ca „modul de executare” al arestarii lui Khan a fost „invalid si ilegal” si i-a incalcat dreptul la justitie.
Khan a fost arestat, marti, de trupele paramilitare, cand a intrat in inalta instanta pentru a participa la un caz de coruptie. Bandial a spus ca Khan se predase deja in fata instantei cand aproape 100 de gardieni au intrat si l-au retinut, si a declarat ca arestarea lui Khan este „nelegala” si in sfidarea instantei.
„Ce demnitate ramane instantei daca in incinta ei au intrat 90 de persoane? Cum poate fi arestata orice persoana din incinta instantei?” spuse Bandial.
Khan a fost adus in instanta si prezentat in fata completului de trei judecatori. „Au fost incidente de violenta dupa arestarea dumneavoastra”, a spus Bandial. „Vrem pace in tara.”
Khan i-a spus judecatorului ca nu stie ce se intampla in tara. „Am fost arestat ca un terorist. Cum sunt eu responsabil pentru proteste?” el a spus. La cererea judecatorului, Khan a facut apel la calm de la adeptii sai. „Vrem doar alegeri in tara”, a spus el.
Judecatorii i-au ordonat lui Khan sa se prezinte vineri in fata Curtii Supreme de la Islamabad, unde va fi luata o decizie daca va fi eliberat pe cautiune in cazul de coruptie.
Desi nu mai este prizonier, Khan a primit ordin sa stea peste noapte intr-o pensiune a politiei „ca oaspete” sub paza politiei si i s-a spus ca poate aduce 10 persoane la alegere sa i se alature.
Eliberarea lui Khan a fost un triumf semnificativ pentru partidul sau Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), care sustinuse ca arestarea sa a fost o „rapire ilegala”, orchestrata de guvern si de puternica institutie militara a tarii.
Khan s-a bucurat de o relatie stransa cu armata cat a fost la putere, dar dupa ce a fost demis din functie anul trecut, a devenit extrem de critic la adresa liderilor militari de top si i-a acuzat ca s-au inteles cu puterile straine pentru a-i orchestra caderea si ca au incercat sa-l asasineze. Armata a negat toate acuzatiile.
Popularitatea lui Khan a crescut vertiginos de cand a fost inlaturat de la putere si a mobilizat in mod regulat proteste in toata tara pentru a cere alegeri generale anticipate si indepartarea armatei din politica.
Sustinatorii sai au sarbatorit pe strazi vestea ca arestarea sa a fost declarata ilegala.
Reprimarea partidului lui Khan a continuat, joi, cinci lideri fiind retinuti. Fostul ministru de finante al PTI, Asad Umar, a fost arestat miercuri. Purtatorul de cuvant al PTI, Fawad Chaudhry, a fost arestat miercuri noaptea tarziu, in ciuda faptului ca obtinuse eliberarea conditionata. Joi, Shah Mahmood Qureshi, care a ocupat functia de ministru de externe in cabinetul lui Khan, Ali Muhammad Khan si Ejaz Chaudhry au fost arestati de politie.
Politia din Islamabad a declarat ca liderii PTI au fost arestati „pentru incitarea la incendiere si la proteste violente in cadrul unui plan bine gandit de amenintare a pacii”. De asemenea, sapte dosare au fost depuse impotriva liderilor de varf ai PTI, inclusiv impotriva lui Khan, privind un atac al sustinatorilor PTI asupra locuintei unui ofiter militar superior.
Armata a fost desfasurata in Islamabad si in statele Punjab si Khyber Pakhtunkhwa, unde au avut loc unele dintre cele mai grave violente. Politia a declarat ca a arestat 1.300 de persoane si 290 de persoane au fost ranite in urma ciocnirilor.
In orasul Peshawar, sapte persoane au fost ucise si zeci au fost ranite dupa ce au izbucnit ciocniri intre protestatari si politie. O persoana a murit din cauza inhalarii de fum dupa ce o cladire a fost incendiata in Lahore, iar o alta a fost impuscata in apropierea unui punct de control militar din orasul Quetta.
Printre cladirile atacate de protestatari s-a numarat resedinta din Lahore a primului ministru, Shehbaz Sharif, unde au fost aruncate bombe cu benzina, precum si mai multe birouri guvernamentale.
In Peshawar, protestatarii au jefuit birourile comisiei electorale si au incendiat masini si motociclete.
Intr-o adresa catre natiune miercuri seara, Sharif a emis un avertisment pentru protestatari. „Aceste elemente teroriste si anti-statale sunt avertizate sa renunte sa ia legea in mainile lor, altfel vor fi tratate cu maini de fier. Apararea patriei si a ideologiei ei este mai pretioasa decat viata lor”, a spus el.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut „tuturor partilor sa se abtina de la violenta”.
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…