Dan Vilceanu, urmarit penal dupa ce l-a muscat pe Florin Roman. Procuror: „Imunitatea parlamentara este limitata la opinii politice”
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat marti ca deputatul Dan Vilceanu, fost ministru PNL, este urmarit penal „sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj, purtare abuziva si tulburare a ordinii si linistii publice”. Pe 21 mai, Vilceanu l-a batut pe holul Parlamentului pe deputatul PNL Florin Roman.
„Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta publicului urmatoarele:
La data de 28 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Sectiei de urmarire penala a dispus prin ordonanta efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un deputat din Parlamentul Romaniei sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj, purtare abuziva si tulburare a ordinii si linistii publice, iar in cursul zilei de astazi, suspectului i-au fost aduse la cunostinta faptele cercetate, incadrarea juridica data acestora, precum si drepturile si obligatiile procesuale. Totodata, astazi a fost pusa pusa in miscare actiunea penala pentru infractiunile mentionate.
Din probele administrate pana in prezent, a rezultat urmatoarea situatie de fapt:
La data de 21.05.2024, ora 11:15, in timp ce se afla in plenul Camerei Deputatilor, in Palatul Parlamentului, in exercitarea atributiilor de serviciu specifice functiei de deputat, inculpatul a adresat injurii si a exercitat acte de violenta asupra persoanei vatamate, si acesta deputat in Parlamentul Romaniei, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu specifice functiei publice data de mandatului constitutional de deputat al Romaniei, provocandu-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur si zgariere, ce necesita pentru vindecare un numar de 4-5 zile de ingrijiri medicale.
Totodata, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vatamate aducand atingeri grave demnitatii acesteia si a tulburat ordinea si linistea publica prin generarea unor situatii de insecuritate si de teama.
Mentionam ca activitatea persoanei vatamate si a inculpatului, in exercitarea functiei de demnitate publica, este reglementata de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.
Astfel, potrivit art. 25 din Legea nr. 96/2006, deputatii beneficiaza de protectia autoritatii pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, fiind purtatori ai autoritati publice de stat, iar dispozitiile art. 257 C.pen. li se aplica in mod corespunzator.
Imunitatea parlamentara este limitata la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului cu privire la care deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica.
Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti ori arestati preventiv sau la domiciliu fara incuviinarea Camerei din care fac parte si fara a se proceda la ascultarea lor.
Precizam ca masurile dispuse reprezinta o etapa a procesului penal, conform Codului de procedura penala, care nu infrang in niciun fel principiul prezumtiei de nevinovatie”, a transmis Parchetul.