Dana Budeanu, reclamata de o familie de romani la CNCD: „Suntem profund dezamagiti de comentariile jignitoare pe care le-ati facut, sa va cereti scuze public”

news

O familie de romani stabilita in Suedia a reclamat-o pe Dan Budeanu la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ca a folosit termenul „handicapatule“ intr-un clip postat pe Facebook.

„Stiu eu vreo doi care si-au facut bagajul pentru cutremur. Ce ti-ai pus in bagajul tau pentru cutremure, handicapatule?”, a spus Budeanu intr-un clip postat pe Facebook pe 7 martie.

O familie de romani, Andrei Mihai si sotia sa Nicoleta, stabilita in Suedia de cinci ani si care are doi copii, dintre care un baiat cu dizabilitati, i-a facut insa sesizare Danei Budeanu la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

„Suntem profund dezamagiti de comentariile jignitoare pe care le-ati facut intr-un videoclip recent publicat pe Facebook, in care ati folosit termenul „handicapat” intr-un sens peiorativ.

Aceste comentarii sunt extrem de ofensatoare si perpetueaza stereotipuri negative despre persoanele cu dizabilitati, ceea ce poate duce la discriminare si excluziune sociala. Prin intermediul acestei scrisori, dorim sa va solicitam sa va cereti scuze public pentru comentariile dumneavoastra si sa va angajati sa promovati o cultura a respectului si tolerantei fata de persoanele cu dizabilitati. Este important sa ne asiguram ca toti cetatenii sunt tratati cu demnitate si respect, iar utilizarea unui limbaj jignitor nu are loc intr-o societate civilizata”, spune Andrei Mihai in scrisoarea deschisa adresata Danei Budeanu.

Andrei Mihai a evidentiat importanta utilizarii unui limbaj non-discriminatoriu, oferind si cateva exemple concrete de ceea ce se poate intampla atunci cand se foloseste un astfel de limbaj.

„Persoanele cu dizabilitati care sunt descrise prin cuvinte jignitoare pot fi marginalizate si pot fi discriminate in ceea ce priveste accesul la locurile de munca, chiar si atunci cand sunt calificati pentru acestea. In al doilea rand, utilizarea unui limbaj jignitor poate duce la ostracizarea sociala si poate afecta starea de sanatate psihologica a persoanelor cu dizabilitati.

Aceste persoane sunt adesea percepute ca fiind mai putin capabile sau inferioare din cauza stereotipurilor negative care sunt perpetuate de limbajul jignitor. In al treilea rand, utilizarea unui limbaj jignitor poate duce la cresterea discriminarii si a violentei impotriva persoanelor cu dizabilitati. Acest lucru se datoreaza faptului ca astfel de comentarii pot alimenta prejudecatile si pot contribui la crearea unui mediu in care actele de violenta sunt justificate”, mai precizeaza Andrei Mihai.

Originar din Pitesti, Andrei Mihai (41 de ani) s-a mutat in Suedia cu sotia si cei doi copii in august 2018 si locuiesc in Hjo, un orasel turistic de 10.000 de locuitori aflat pe malul lacului Vattern.

„In Suedia, persoanele cu dizabilitati sunt tratate cu respect in primul rand. Pot spune chiar ca sunt discriminate in mod pozitiv si primesc absolut tot ajutorul de care au nevoie. Plecand de la echipamente gratuite, personal calificat care se ocupa de ingrijirea lor si terminand cu infrastructura care este 100% accesibila persoanelor cu dizabilitati. Aici ma refer atat la cladirile publice, cat si cele private”, a declarat Andrei Mihai pentru „Adevarul”.

In martie 2020, Centrul FILIA, care lupta impotriva discriminarii si inegalitatii de gen, a facut o sesizare la Parchetul General pe numele Danei Budeanu, dupa ce in emisiunea sa online aceasta a instigat la violenta domestica. Concret, in emisiune „Verdict“ Dana Budeanu a declarat ca femeile ar trebui „altoite“ de barbati, mai ales daca ii persifleaza sau le diminueaza masculinitatea in public.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: