Dancila ce ar putea sa spuna? „Statul de drept”, tema centrala a discutiilor dintre Maia Sandu si Klaus Iohannis
Romania a fost, este si va fi cel mai constant si dedicat sustinator al Republicii Moldova, a declarat marti presedintele Klaus Iohannis.
Seful statului a primit-o la Palatul Cotroceni pe Maia Sandu, premierul moldovean, care efectueaza o vizita la Bucuresti.
Presedintele Iohannis a precizat ca aceasta este prima vizita externa a premierului Maia Sandu, dupa preluarea mandatului.
„Este foarte important si simbolic faptul ca aceasta prima vizita are loc la Bucuresti. (…) Romania a sustinut transferul pasnic de putere care a avut loc la Chisinau pe 14 iunie si care a pus capat situatiei de criza politica”, a afirmat Iohannis, care a sustinut o declaratie de presa comuna cu premierul moldovean.
Seful statului a aratat ca Romania este dispusa sa ofere „asistenta dedicata consolidarii institutiilor din Republica Moldova”.
In acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experti.
Iohannis a mai subliniat ca Romania va sustine, la nivel european, „deblocarea asistentei financiare pentru Republica Moldova”.
Cei doi oficiali au discutat si despre proiectele strategice de interconectare energetica.
„Abordarea noastra in derularea proiectelor bilaterale va fi centrata pe nevoia asigurarii prosperitatii cetatenilor Republicii Moldova si apropierii Chisinaului de Uniunea Europeana. Eu cred cu tarie ca Uniunea Europeana – in conformitate cu angajamentele asumate fata de Republica Moldova, prin Parteneriatul Estic, prin strategia globala a Uniunii Europene – trebuie sa se ridice la nivelul cetatenilor din Republica Moldova, care in majoritate si-au exprimat sprijinul pentru agenda europeana, dupa cum s-a confirmat si la alegerile parlamentare din 2019”, a spus Iohannis.
In chestiunea conflictului din regiunea transnistreana, seful statului a vorbit despre „respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in cadrul granitelor sale recunoscute international”.
Mostenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este „foarte grea” pentru cetatenii acestei tari, a declarat premierul moldovean, Maia Sandu la Palatul Cotroceni.
„Avem mare nevoie de sprijinul Romaniei, mai ales ca ne leaga nu doar interese economice comune, ci si un fundament istoric, cultural si valoric comun. Din pacate, mostenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetatenii nostri. Acestia au distrus economia tarii, au transformat institutiile statului in afaceri personale si au izolat Republica Moldova pe plan international”, a afirmat sefa Executivului de la Chisinau.
Ea a spus ca printre prioritatile guvernului sau se numara consolidarea statului de drept, combaterea coruptiei si libertatea presei.
„Am facut un schimb de opinii privind situatia social-economica in Republica Moldova si actiunile pe care le intreprinde Guvernul de Chisinau in perioada imediat urmatoare pentru a raspunde in mod eficient asteptarile cetatenilor nostri, dar si partenerilor nostri externi, in special in ceea ce priveste functionalitatea statului de drept, reforma justitia, combaterea coruptiei, investigarea fraudelor, in special al fraudei bancare, consolidarea interactiunii cu societatea civila, asigurarea independentei presei si altele”, a spus Sandu.
„Avem incredere ca Romania va ramane alaturi in calitate de aliat de baza al cetatenilor Republicii Moldova si in parcursul european”, a subliniat ea.
Totodata, Maia Sandu a afirmat ca Guvernul de la Chisinau „isi doreste sa dezvolte proiecte comune cu Romania”, iar agenda europeana este „linia directoare” a relatiei cu tara noastra.
„Parteneriatul strategic pentru integrare europeana va capata un rol determinant in activitatea guvernului pro-european de la Chisinau”, a precizat Maia Sandu.A