Dancila a dat-o cotita, iar Gadea s-a ascuns. Ce s-a intamplat astazi la CNCD in cazul jignirilor lansate de premier la Antena 3

news

Audierile de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pe tema declaratiilor Vioricai Dancila, care i-a catalogat drept „autisti” pe cei care „dezinformeaza UE in ciuda faptului ca stiu adevarul”, s-au desfasurat, marti, in lipsa acesteia si vor fi continuate saptamana viitoare, la cererea lui Mihai Gadea, in emisiunea caruia premierul a facut acele afirmatii, a declarat pentru News.ro presedintele CNCD, Asztalos Csaba.

„Audierile de astazi s-au incheiat, doamna premier nu a participat. Vor continua saptamana viitoare, marti, 27 februarie, dupa ce Mihai Gadea a facut o solicitare de acordare a unui nou termen”, a declarat presedintele CNCD.

El a precizat ca premierul Viorica Dancila a transmis CNCD inca de luni un punct de vedere, astfel ca audierile se pot desfasura si in absenta acesteia.

Viorica Dancila declara luni ca nu a primit inca o invitatie de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a fi audiata, ca nu stie daca va merge, dar ca ar vrea sa mearga.

„Nu am primit inca o invitatie de la CNCD, nu stiu daca voi merge, as vrea sa merg. Dupa cum stiti, mi-am cerut scuze public, nu am vrut sa fac nicio referire la acest aspect, ba mai mult, vineri voi avea o intalnire cu asociatiile de parinti, cu ONG-urile din domeniu, pentru a cauta solutii pentru acesti copii, si nu numai, pentru cei care au aceasta problema, dar si pentru alte domenii, cei cu sindrom Down, cu boli rare. Vom incerca sa ajutam, tinand cont ca eu chiar si atunci cand am fost europarlamentar am cautat sa ajut copiii sau oamenii care au probleme. (…) Deci nu a vrut sa fie nicio referire, nu imi sta in caracter sa fac astfel de lucruri, dar pentru ca acest lucru s-a intamplat, chiar vreau sa am o intalnire, sa vad problemele”, a declarat luni Viorica Dancila.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, sambata, la RFI, referindu-se la autosesizarea Consiliului in cazul declaratiei Vioricai Dancila, ca in astfel de spete relevanta este functia persoanei respective si ca nu orice cetatean este premierul Romaniei.

Csaba Asztalos a precizat ca, in toate cazurile, conteaza atitudinea unei persoane dupa savarsirea unei posibile fapte de discriminare si ca, bineinteles, scuzele publice si regretul sunt luate in considerare.

Intrebat daca, personal, considera grava afirmatia premierului, presedintele CNCD a raspuns: ”Am avut discutii cu fel si fel de formatori de opinie de la data declaratiei si unii spun ca exageram pentru ca este o exprimare care se foloseste in mod curent in societate. Probabil ca se foloseste, dar nu cred ca este o exprimare corecta. Insa in astfel de spete relevanta este functia persoanei respective. Nu orice cetatean este premierul Romaniei. Fiind o persoana cu inalta demnitate publica, influenteaza comportamente in societate si atunci are o responsabilitate mai accentuata in exprimare si rigoarea este mai importanta in cazul unor astfel de persoane”.

Asztalos a mai spus ca, in general, demnitarii nu sunt in cunostinta de cauza asupra efectelor pe care le pot genera prin exprimarile nefericite sau prin incitare la ura, etichetari sau stigmatizari, dar ca unii politicieni si unii demnitari sunt in cunostinta de cauza si exploateaza stereotipuri si prejudecati tocmai pentru a castiga voturi.

Premierul Viorica Dancila a sustinut joi seara, la Antena 3, ca vrea sa aiba o abordare transparenta cu liderii europeni si ca Monica Macovei a facut mult rau Romaniei prin atitudinea ei si prin faptul ca „si-a parat propria tara” in Parlamentul European, cerand, referitor la legile Justitiei, sa fie judecata de alte 27 de tari. Premierul i-a catalogat drept „autisti” pe cei care „dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul”.

Presedintele Asociatiei Autism Europa Bistrita, Ana Dragu, a criticat, intr-o postare pe Facebook, afirmatia premierului Viorica Dancila, afirmand ca postarea sa poate fi considerata o sesizare catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru a lua masurile impuse de lege intr-un astfel de caz. Contactat initial de News.ro si intrebat in legatura cu eventuala autosesizare a Consiliului, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat ca va discuta cu colegii sai acest subiec.

Vineri, premierul Viorica Dancila si-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presa, pentru declaratia pe care a facut-o joi seara, iar in aceeasi zi CNCD a anuntat ca va organiza in 20 februarie audierea acesteia. CNCD preciza ca in aceasta speta va fi citat si moderatorul emisiunii, Mihai Gadea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: