Dancila iese la razbel: „Guvernul meu nu a crescut pensii si salarii pentru ca Ludovic Orban si PNL sa le taie”
Fostul premier PSD Viorica Dancila il acuza pe Ludovic Orban ca vrea „sa taie pensii si salarii” dupa ce guvernul pe care ea l-a condus le-a crescut. „Cautati si gasiti solutii pentru romani, in loc sa va folositi de greutatile momentului pentru a va impune agenda anti-bugetari si anti-pensionari!”, se rasteste Dancila.
„Domnule Ludovic Orban, vad ca pregatiti deja terenul pentru taierea salariilor in sistemul bugetar. Saptamana trecuta am vazut primele semnale de la ministrul Finantelor, iar in aceasta saptamana vedem noi semnale de la dumneavoastra.
E inacceptabil ceea ce vreti sa faceti! Guvernul pe care l-am condus nu a crescut pensii si salarii pentru ca Ludovic Orban si PNL sa le taie! Cautati si gasiti solutii pentru romani, in loc sa va folositi de greutatile momentului pentru a va impune agenda anti-bugetari si anti-pensionari!
Si inca un lucru: asumati-va guvernarea si lasati diversiunea cu greaua mostenire. Ati ramas blocat intr-o bucla temporala si tot repetati ceea ce ati spus in noiembrie si decembrie? O guvernare serioasa inseamna solutii, nu smiorcaieli dupa aproape jumatate de an de la investire”, a scris Dancila pe Facebook.
Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri seara, la B1 TV, o ordonata de urgenta care-i vizeaza pe bugetari. Aceasta va stipula ca jumatate dintre bugetari vor lucra 15 zile, iar apoi ”sa stea acasa pe bani mai putini”.
Premierul a mentionat ca nu vor fi vizati de aceasta masura bugetarii din Ministerul Apararii, cei din domeniul medical si asistenta sociala.
„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, chiar avem nevoie de efectiv uman in plus: cea de sanatate, cea a MAI, zona militara, cea a Ministerului Muncii, pentru ANOFM e implicata in procesarea si oferirea somajului tehnic, casele de pensii. Sunt sectoare publice extrem de incarcate si in care nu putem sa luam masuri similare somajului tehnic.
In alte sectoare publice ne-am gandit la un mecanism pe care il vom introduce intr-o reglementare, care tine oarecum si de o evitare a riscului de raspandire a virusului, un mecanism relativ simplu, in care impartim angajatii, sa spun, in doua. Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit. (…)
Facem o analiza pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeaza sa fie implementata o astfel de masura, dar deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, restul sunt chestiuni de detalii si de modul in care va fi structurata ordonanta de urgenta prin care vom stabili aceasta masura. Aceasta masura va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru administratia locala si pentru toate entitatile publice, inclusiv entitatile publice care nu sunt in subordinea Guvernului de la nivel national, entitati publice care sunt in subordinea Parlamentului sau unitati autonome”, a declarat Orban.