news

Dancila l-a informat pe Iohannis despre criza pestei. I-a trimis un comunicat de la ANSVSA

Premierul Viorica Dancila i-a trimis vineri presedintelui Klaus Iohannis o informare despre stadiul pestei porcine africane. Informatia a fost facuta publica de Ministerul Agriculturii, care a prezentat si informatiile transmise ce nu par altcecva decat un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara.

„In urma aprecierilor publice formulate de presedintele Klaus Werner Iohannis, din dispozitia prim-ministrului Viorica Dancila, a fost depus la Administratia Prezidentiala in data de 07.09.2018 documentul cu privire la: ‘Aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania’ de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Departamentul Situatiilor Speciale de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Documentul contine informatiile referitoare la aparitia, evolutia, modul de actiune privind prevenirea, combaterea si eradicarea virusului pestei porcine africane”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculurii si Dezvoltarii Rurale (MADR), emis sambata.

Pesta porcina africana evolueaza in 190 de localitati din 11 judete, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti, iar in total au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala, a informat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara – ANSVSA.

„In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti. In zona de sud-est a Romaniei, boala a fost confirmata in 177 de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Buzau. Au fost ucisi 53.980 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorul apartinand unei ferme, au fost ucisi 104.290 de porci. Au fost afectati 31 de porci mistreti”, spune Autoritatea, potrivit Mediafax.

Autoritatea prezinta detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA care pe regiuni si judete este astfel:
Regiunea de nord-vest
– Judetul Satu-Mare – 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;
– Judetul Bihor – 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;
– Judetul Salaj – 4 cazuri la mistreti;
Regiunea de sud-est
– Judetul Tulcea – 543 de focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 5 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatii comerciale si 28 cazuri la mistreti;
– Judetul Braila – 40 de focare in gopodariile populatiei si 6 in exploatatii comerciale;
– Judetul Constanta – 62 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;
– Judetul Ialomita – 102 de focare in gospodariile populatiei si 2 cazuri la mistreti;
– Judetul Galati – 6 focare in gospodariile populatiei;
– Judetul Ilfov – 6 focare in gospodariile populatiei;
– Judetul Calarasi – 17 focare in gospodariile populatiei;
– Judetel Buzau – 2 focare in gospodariile populatiei;

„In data de 13 august 2018, au fost stinse primele focare de pesta porcina, diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an, in patru gospodarii din comuna Micula, iar in data de 24 august 2018 a fost stins un focar in localitatea Sarauad, toate din judetul Satu-Mare. Evolutia bolii este in permanenta monitorizata prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante”, mentioneaza Autoritatea.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni. Acest virus are, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Urmareste-ne si pe:
Speranta Erhan

Share
Published by
Speranta Erhan

Recent Posts

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia presedintelui Joe Biden va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA pentru a…

2 minute ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

31 de minute ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

O oră ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

2 ore ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

2 ore ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif, a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

3 ore ago