news

Daniel a decretat: „Sf. Andrei este apostolul romanilor”. Nu toata lumea e de acord: „Impostura si scorneala nationalista”

Sfantul Andrei este parintele spiritual sau Apostolul romanilor, etnogeneza si crestinarea poporului nostru fiind „simultane si lente”, a afirmat, marti, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

„Cand Sfantul Apostol Andrei a ajuns in Scythia Minor, Dobrogea de astazi, a gasit negustori greci, ocupanti romani si triburi geto-dacice locale. Poporul roman s-a format treptat, lent, in istorie ca popor nou, care se crestina pe cand se forma. (…) Etnogeneza si crestinarea au fost simultane si lente. E vorba de o crestinare lenta, dar profunda, care a facut ca, mai tarziu, poporul roman, format din geto-daci si romani, sa reziste la multe valuri de popoare migratoare venite din rasarit, sa-si pastreze identitatea si credinta”, a precizat Preafericirea Sa, potrivit Agentiei Basilica.

Patriarhul a aratat ca Sfantul Apostol Andrei „nu practica convertirea in piete, ca Sfantul Apostol Pavel, care le propovaduia multimilor adunate in pietele oraselor, ci avea o alta metoda de crestinare: predica Evanghelia in familii crestine, care invitau si pe alti locuitori care inca nu erau crestini”.

„Metoda sa era una discreta si bazata pe predica in diferite familii sau mici adunari ale localnicilor, sau uneori in pesteri, care nu erau la vedere ca pietele publice din orase”, a explicat Parintele Patriarh.

PF Daniel a vorbit si de reintalnirea romanilor cu ocrotitorul lor spiritual, in anul 1996, intre 12 si 15 octombrie, cand, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost adus capul Sfantului Apostol Andrei de catre IPS Nikodemos, Mitropolit de Patras, la Iasi, ulterior capul sfantului ajungand apoi si la Galati.

Capul Sfantului Apostol Andrei a fost adus din nou in Romania in 2011, la sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou, cu el fiind „inconjurata fundatia noii catedrale ca semn de binecuvantare a inceputului Catedralei (Nationale – n.r.)”, iar in aceeasi zi, cinstitul cap al sfantului a ajuns la Sibiu, la proclamarea canonizarii Sfantul Ierarh Andrei Saguna, iar ulterior si la Alba Iulia, la proclamarea canonizarii Sf. Ier. Simeon Stefan, a amintit Patriarhul Daniel.

„In Anul Centenar 2018, la sfintirea altarului Catedralei Nationale, a venit mana dreapta a Sfantului Apostul Andrei, adusa de IPS Mitropolit Hrisostom din Patras. Si noi am spus: ‘Capul Sfantului Andrei a gandit Catedrala si mana lui ne-a ajutat sa o ridicam si sa sfintim altarul acestei catedrale’. Deci, avem o bucurie deosebita atunci cand facem pomenirea Sfantul Apostol Andrei”, a spus Patriarhul.

Preafericirea Sa a mai mentionat ca un fragment din moastele Sfantului Apostul Andrei, daruit de Cardinalul Vienei Christoph Schonborn, va fi transferat de la Resedinta Patriarhala la Catedrala Nationala cand aceasta va fi gata.

„Toate aceste date ne arata ca Sfantul Apostul Andrei iubeste poporul roman, ajuta Biserica Ortodoxa Romana si pe romanii de pretutindeni sa pastreze credinta apostolica primita de la el”, a aratat Patriarhul.

Preafericirea Sa a incheiat transmitand felicitari pentru toti cei care poarta numele de Andrei, Andreea si derivate, rugandu-se Sfantului Apostol Andrei „sa le daruiasca sanatate si fericire, pace si bucurie si mult ajutor in toata fapta buna”.

Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, este sarbatorit de Biserica Ortodoxa Romana la 30 noiembrie.

Radu Borza, fondator al site-ului dexonline.ro, considera insa ca sarbatorirea Sf. Andrei este bazata pe „scorneli protocroniste”.

„Va puteti da seama de impostura (sau prostia, dupa caz) prezenta in societatea romaneasca intelegind cum o sarbatoare minora din calendarul ortodox s-a gonflat pe baza unor scorneli protocroniste in ditamai sarbatoarea cu accente national(ist)e!

Pina in 1990, sf. Andrei era o sarbatoare minora ortodoxa, sarbatorita doar prin obiceiuri pagine (frecarea usilor si ferestrelor cu usturoi si punerea griului la incoltit). Dovada cea mai buna (vezi articolul) e ca aceasta sarbatoare nu apare in lunga lista a sarbatorilor religioasa din perioada interbelica!

Altfel, gogoasa cu Sf. Andrei care a crestinat poporul roman – acesta ajungind, daca chiar o fi ajuns, doar in Dobrogea, pe vremea scitilor, mult inainte de ocuparea romana – este inghitita si colportata fie de suferinzii de disonanta cognitiva, fie de sarlatanii care manipuleaza istoria cu retetele de tip comunist (sau nazist)! In mod clar, nu poti crede asa ceva fara a face echivalarea dac=roman (desi scitii nu erau tocmai daci, dar in fine)!”, a scris Borza pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

28 de minute ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

45 de minute ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

20 de minute ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

O oră ago

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

O oră ago

La 1000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei, dupa invazia Ucrainei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

O oră ago