opinii

Daniel Fenechiu (PNL), despre racolarea de AUR-isti: „Nu toate organizatiile AUR sunt extremiste. Poate ca si-au clarificat viziunea”

Neintelegerile din coalitie, care au facut ca mult trambitatul „candidat unic” Cirstoiu sa devina doi – Burduja si Firea – i-au determinat pe multi dintre romani sa creada ca pana la ruperea totala a aliantei dintre PSD si PNL zilele sunt numarate. Nu de aceeasi parere este si unul dintre principalii lideri liberali, senatorul Daniel Fenechiu, caruia i-am solicitat opinia in legatura cu situatia de la Bucuresti, dar si cu perspectivele aliantei la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale.

Domnule Fenechiu, dupa ce in 2016 PNL a incercat trei candidati la Primaria Capitalei, acum povestea s-a repetat si candidatul ales initial a fost inlocuit. Ce le spuneti bucurestenilor, fiindca multi acuza PNL ca ar fi un partid neserios, din acest motiv?

PNL nu este un partid neserios. El face parte dintr-o coalitie care a fost gandita pentru a asigura stabilitatea inca din momentul constituirii sale, pe fondul continuarii razboiului din Ucraina, apoi al aparitiei de probleme in zona Golfului, conflictul din Fasia Gaza, atacul Iranului si alte diverse amenintari care exista la momentul de fata. Ca atare, la nivel politic s-a decis ca aceasta coalitie trebuie sa continue. Si a fost o decizie politica a celor doua partide de a avea candidati comuni in anumite unitati administrativ-teritoriale, una dintre acestea fiind Bucurestiul. S-a incercat cu doctorul Cirstoiu, o alegere care la momentul respectiv parea o alegere inspirata si de succes, insa din cauza faptului ca doctorul Cirstoiu nu a reusit sa dezamorseze problemele ivite in jurul candidaturii domniei sale, care tin de integritate, de maniera in care si-a desfasurat activitatea ca manager – fara ca asta sa insemne ca ar fi de vina, pentru ca oamenii voteaza cu perceptii. Cum doctorul Cirstoiu nu a reusit sa iasa din morisca in care a fost introdus pe zona asta, evaluarile sociologice spuneau ca perspectivele nu erau foarte bune. Si atunci liderii nostri politici au spus: in situatia in care datele statistice si perspectivele arata ca nu mergi intr-o directie buna, trebuie sa iei o masura. A fost retras doctorul Cirstoiu si s-a decis ca fiecare partid sa mearga in alegeri cu presedintele organizatiei Bucuresti, respectiv Tianu Burduja la noi si Gabriela Firea la PSD, pentru maximizarea rezultatului politic si pentru a castiga Bucurestiul.

Faptul ca PNL si PSD nu s-au putut intelege asupra unui candidat comun nu este o dovada in plus ca aceste doua partide sunt totusi incompatibile din punct de vedere ideologic?

Compatibilitatea s-a manifestat in fata unor probleme geopolitice care trebuiau abordate intr-o maniera de stabilitate. Uitati-va la Bulgaria: a avut in ultimii trei ani de zile sase randuri de alegeri! Nimeni n-a spus ca PSD sau PNL sunt in momentul de fata partide compatibile. Noi ca PNL suntem partid de dreapta, nu iubim PSD, insa interesul de a asigura stabilitatea Romaniei ne determina sa fim pragmatici. Si da, singura varianta de a asigura aceasta stabilitate este continuarea coalitiei cu PSD.

La nivel local, filialele PSD si PNL s-au contrat de multe ori in ultimele luni, ajungandu-se chiar la conflicte deschise, cu acuze sau jigniri. Mai este tinuta alianta in viata doar la varful ei, pentru ca in teritoriu domnesc certurile?

Exista certuri in destul de multe zone, exista si zone unde alianta functioneaza mai bine. Alianta este tinuta in viata de dorinta conducerilor nationale ale celor doua partide de a asigura stabilitatea si predictibilitatea Romaniei in plan european. Ceea ce e un lucru foarte important si noi credem ca atat electoratul liberal, cat si cel social-democrat, in mare masura pot intelege acest lucru. Va imaginati ce ar insemna o zona de instabilitate in Romania, din perspectiva intereselor tarii noastre, atat in plan militar, cat si in plan strategic si geopolitic?

In cazul in care candidatii de pe listele PSD-PNL nu vor obtine peste 50% din voturi, asa cum dau majoritatea sondajelor, veti parasi aceasta coalitie?

PNL nu a facut aceasta coalitie ca sa o paraseasca. Atata vreme cat intelegerile care s-au facut sunt in directia pentru care au fost facute, iar PSD respecta lucrurile care s-au stabilit si liniile rosii, nu cred ca se pune problema sa parasim coalitia. Evident ca ne dorim sa avem rezultate cat mai bune, ne dorim sa castigam cat mai multe primarii, practic toate primariile de municipii si toate consiliile judetene – cu fireasca mentiune ca tinem cont de niste judete unde minoritatea maghiara este totusi majoritara. Deci dorim sa castigam tot ce se poate si acolo unde nu se intampla sa nu castigam evident ca vom face analize si vom lua masuri. Dar eu nu cred ca in momentul de fata perspectiva coalitiei ar putea fi afectata de rezultate, pentru ca eu cred ca acolo unde se munceste si unde liderii, atat ai nostri, cat si ai PSD, isi fac treaba – si nu vorbesc de dragoste intre PNL si PSD, ci de necesitatea stabilitatii – cred ca ne vom intelege si cred ca o mare parte dintre romani isi doresc aceasta stabilitate. Pentru ca orice ipostaza politica va doriti dumneavoastra sa anticipati, veti constata ca exceptand aceasta mezalianta, e adevarat, intre doua partide care au ideologii diferite, obiective diferite, nu exista o alta posibilitate de a crea o majoritate. Nu uitati ca PNL a mai avut o incercare in acest sens…

Spunand asta, ati anticipat urmatoarea intrebare: considerati ca este posibila refacerea relatiei cu USR, intr-o eventuala noua guvernare de dreapta?

Eu nu pot sa exclud nimic, fiindca in politica, in general, e bine sa nu excluzi nimic. Asta, evident, depinde de foarte multe lucruri, inclusiv de pozitionarea USR vizavi de Partidul National Liberal. Astazi constat ca dusmanul cel mai mare al USR pare sa fie Partidul National Liberal. USR ataca PNL din toate directiile. Iar in momentul in care ostilizezi activul de partid, uneori e mai greu sa refaci acele punti care candva au existat. Dar nimic nu este exclus.

Liderii liberali au dat de multe ori de inteles ca nu vor sa auda de AUR. Totusi, chiar mai zilele trecute o intreaga filiala a acestui partid, din Nehoiu, Buzau, a trecut la PNL. Cum ramane cu sloganul „Prin noi insine”, daca primiti in partid toti extremistii?

Nu toti votantii AUR sunt extremisti si nu toate organizatiile AUR sunt extremiste – asta ca sa punem lucrurile la punct. Votantii si membri AUR sunt romani care fie au crezut in anumite sloganuri vehiculate de acest partid, fie au fost nemultumiti de guvernarea locala sau centrala. Sunt romani care au fost nemultumiti poate chiar de guvernul nostru si s-au inscris in AUR. Ei la un moment poate ca si-au clarificat viziunea, pentru ca in momentul in care devii membru al unei organizatii politice primesti mai multe informatii si vezi niste lucruri din interior. Faptul ca mai multe organizatii AUR au trecut la PNL nu e nimic altceva decat optiunea lor in raport cu informatiile pe care le-au aflat facand parte dintr-o organizatie, ca sa-si continue activitatea. Faptul ca sunt simpatizanti sau chiar organizatii AUR care la un moment dat se inscriu in PNL e o chestiune care trebuie evaluata de la caz la caz. Ei nu sunt primiti automat. Conducerea judeteana a partidului evalueaza oamenii, nimeni n-a spus ca intr-o organizatie AUR nu poate exista o persoana care sa fie compatibila cu membrii nosstri. Oamenii pot sa fie suparati pe primar, pe consiliul judetean si pot spune: „Hai sa ma inscriu in AUR, ca uite ce frumos vorbesc cei de acolo!” Dar omul a mers si a constatat ca acolo nu se face nimic, doar li se spun oamenilor povesti. Si atunci a descoperit ca exista organizatii PNL eficiente, lideri liberali care spun adevarul si au decis sa vina intr-un partid care chiar ofera solutii pentru Romania.

Daca povestea cu „independentul retras” se va repeta la prezidentiale, veti trimite un candidat propriu PNL sau veti merge mai curand intr-o mare alianta a dreptei, pentru ca Romania sa nu riste sa aiba, dupa un sfert de secol, un presedinte de stanga?

Partidul National Liberal a anuntat si toti liderii liberali care au iesit in spatiul public au confirmat ca PNL va avea candidat la presedintie in persoana presedintelui sau, Nicolae Ciuca. Din punctul asta de vedere, Ciuca poate fi candidatul PNL, poate fi candidatul Coalitiei, poate fi candidatul oricarei aliante posibile. El va fi candidatul nostru si viitorul presedinte al Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

15 minute ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

32 de minute ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

7 minute ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

55 de minute ago

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

O oră ago

La 1000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei, dupa invazia Ucrainei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

O oră ago