Danilet a vazut 300 de dosare SIPA. Arata ce se ascunde in spatele scandalului: „Trebuie sa fii prost de-a binelea sa crezi asa ceva”

news

Judecatorul Cristi Danilet afirma ca scandalul SIPA, declansat de inculpatul Dan Andronic si amplificat de televiziunile penalilor Sebastian Ghita  si Dan Voiculescu, urmareste „decredibilizarea sistemului de justitie”.

„Este evident ca se incearca decredibilizarea sistemului de justitie. In ultimii ani am asistat la instrumentarea unor dosare foarte importante, cu oameni sus-pusi, de la politicieni si oameni de afaceri la cercuri si grupari de interese. Acesti oameni cu multa putere nu accepta ca a venit vremea sa raspunda pentru ilegalitatile lor, astfel incat apeleaza la mass-media pentru a se disculpa in ochii publicului.

Incearca astfel, de ceva vreme, sa creeze impresia nu ca ei ar fi savarsit infractiuni, ci ca judecatorii sau procurorii sunt cei care – chipurile – comit abuzuri condamnandu-i. In aceste zile au plusat, promovand o alta gaselnita: magistratii ar fi santajati pe baza unor informatii secrete adunate in urma cu 10-15 ani despre ei. Trebuie sa fii naiv, daca nu chiar prost de-a binelea sa crezi asa ceva: avem magistrati care nici nu erau intrati in sistem cand functiona SIPA”, a declarat Cristi Danilet intr-un interviu pentru Revista 22.

Judecatorul dezvaluie ce se ascunde acum in arhiva SIPA.

„Informatiile cuprinse in acele documente nu sunt probe, nu sunt dovezi, sunt pur si simplu lucruri pe care ofiterii SIPA le-au auzit, in special de la detinuti, sau le-au vazut ei insisi. Or, legea ii obliga, daca era vorba de infractiuni pe care le-au constatat sau le banuiau cu privire la magistrati sau alte persoane din sistemul de justitie, sa trimita acele documente catre Parchet pentru cercetari. De altfel, multe documente detinute de SIPA s-au trimis catre Parchetul General: pentru cele din perioada 2001-2004 am vazut ca multe aveau aplicat un numar de iesire catre Parchetul General. Documente de dinainte de 2001 nu sunt acolo, ni s-a spus ca ar fi fost arse in mod regulat.

(…) Nu pot sa aproximez (cate au fost trmise la Parchetul General), pentru ca eu am vazut vreo 300 de documente, iar acolo se afla cateva mii sau zeci de mii; nu stiu exact, pentru ca nu exista un inventar al acestora. Asadar, banuiesc ca Parchetul General a facut cercetarile penale si pentru anumite cazuri poate au deschis dosare penale, pe altele probabil le-au clasat, pentru ca nu s-au dovedit suspiciunile semnalate de SIPA. Si atunci, daca ele nu s-au dovedit de organele judiciare, cum am putea noi, noi publicul, de data aceasta, sa luam cunostinta de acele suspiciuni si sa consideram ca magistratii de atunci ar fi comis acte nelegale? Mi se pare nedrept fata de oamenii cu privire la care s-au strans informatii sa se divulge acele zvonuri.

Si apoi, a doua categorie de informatii de acolo sunt cele privind viata privata a celor angajati in justitie. Cu siguranta, s-ar incalca un drept cu privire la protectia vietii private, a vietii de familie si a celei intime, daca astfel de informatii din perioada 2001-2005 ar fi accesibile publicului. Cel mult pot fi accesibile celor vizati, dar in niciun caz publicului”, a adaugat Danilet.

El a dat cateva exemple despre informatiile aflate in dosarele SIPA.

„Cele care privesc viata profesionala, de exemplu, dosare pe care s-au uitat agentii SIPA si au considerat ca solutiile sunt gresite sau ciudate; relatiile primite de la detinuti care se plangeau de magistrati la care, sub o forma sau alta, s-ar fi intervenit sau ca acei detinuti le-ar fi dat sume de bani; aspecte de viata privata, de genul ce localuri frecventeaza, cu ce persoane se intalnesc, ce avere au acasa, ce interventii chirurgicale sufereau. Cu privire la functionarii din penitenciare erau si alte informatii, de genul: suspiciuni de abuzuri ale gardienilor, faptul ca detinutii sunt folositi in scopuri personale de comandantii de penitenciare etc. De asemenea, mai erau informatii in legatura cu intalnirile pe care magistratii le aveau fie cu avocati sau politisti, fie cu persoane din lumea interlopa, fie chiar cu jurnalisti”, a mai spus Danilet.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: