Danilet: „Asta procuror cu sange in instalatie”. Procurorul Claudiu Sandu: „Este un linsaj general, s-a trecut linia rosie in justitie”
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Claudiu Sandu, indrazneste sa vorbeasca deschis si taios despre efectele asaltului salbatic al Coalitiei PSD-ALDE impotruva justitiei. Judecatorul Cristi Danilet a tinut sa isi manifeste aprecierea: „Iata, asta procuror cu sange in instalatie: vorbeste deschis despre infractori periculosi in libertate, despre ideile proasre ale guvernantilor in modificarea legilor justitiei, despre linsajele impotriva magistratilor!”.
Intr-un interviu pentru ziare.com, Claudiu Sandu afirma direct ca explozia infractiunilor cu violenta in Romania este consecinta semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale: orice ai face, ori nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi. Infractiunile cu violenta apar si se dezvolta intr-un mediu in care cei care le comit vad ca gulerele albe le vor asigura scaparea, spune procurorul.
„Este un linsaj general impotriva tuturor procurorilor, inceput in urma cu ceva vreme, dar care creste saptamanal. Unii colegi, ei mi-au spus, chiar sunt speriati. Au rate, au familii, nimeni nu-si permite sa-si piarda slujba peste noapte. Orice magistrat cinstit care traieste din salariu isi pune aceasta problema. S-a trecut de ceva timp o linie rosie in justitie, aceea care spune ca nu ar trebui ca oameni care-si fac treaba cu buna credinta sa fie supusi presiunii si, mai ales, discursului public in care toti suntem considerati sobolani, hoti, grup infractional organizat. Trecuta fiind linia rosie, presiunea politica asupra procurorilor este uriasa. O simt eu, o simt colegii mei, multi se tem sa mai semneze rechizitorii”, a declarat Claudiu Sandu.
„Vorbeam de linsaj. El este tintit pe anumiti procurori si judecatori, cei verticali. Ei devin tinte. Avem exemplul presedintei ICCJ sau al procurorului general. Este inadmisibil. Iar faptul ca ei sunt zilnic plimbati prin media este o alta presiune asupra magistratului.
In aceste conditii, un magistrat cinstit se gandeste ca e preferabil sa nu mai faca investigatii sau sa-si protejeze familia si viitorul. Sunt situatii pe muchie de cutit in care procurorul trebuie sa-si asume riscuri. Este posibil ca pe viitor sa nu si le mai asume nimeni: daca va veni autorul sa recunoasca, bine, daca nu, la revedere! Situatia e grava. Autoritatea statului e grav afectata prin presiunea asupra magistratilor corecti”, a mai spus procurorul.
Claudiu Sandu a adaugat apoi ca este „un risc enorm sa traiesti acum in Romania”.
„Vedem cu totii modul barbar in care au explodat infractiunile cu violenta, nu pentru ca noi nu vrem sa ne facem treaba, dimpotriva, ci din cauza semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale ca, orice ai face ori, nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi.
Infractorii au prins curaj. Stiti care e logica lor? ‘Gulerele albe’ au parghii sa scape, dar nu singure. Orice modificare legislativa se face la nivel de principiu si scapa toti. Ma uitam la imaginile de la Timisoara, la tentativa aceea de omor. E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata.
(…) In vara, in judetul Brasov, doua persoane eliberate pe recurs compesatoriu s-au dus sa fure o caruta de lucerna, i-a prins proprietarul, l-au lovit cu batele pana l-au omorat. I-am prins greu prin paduri intre Brasov si Covasna. Erau eliberati de o luna de zile. Daca nu era recursul compensatoriu, acel om nevinovat traia si azi. Oare cum dorm oamenii care au dat acea lege?”, a explicat procurorul de la Brasov.