Dat afara din AUR, deputatul bataus sustine ca problemele penale vizeaza „viata mea personala”: „Am aparat integritatea familiei”
Deputatul Mihai Lasca, exclus miercuri din AUR, il acuza pe George Simion de comportament dictatorial, sustinand ca atunci cand l-a batut pe un alt individ in trafic nu a facut decat sa apere „integritatea familiei mele”.
„In urma comunicatului prezentat pe pagina Aliantei Pentru Unirea Romanilor, cu privire la excluderea mea din aceasta formatiune politica, aduc la cunostinta opiniei publice adevaratele motive ale excluderii mele din acest partid:
1. Inca din ziua aflarii rezultatelor alegerilor pe judetul Bihor, am fost instiintat de ‘pretinsul’ presedinte George Simion, ca am fost inlaturat din functia de presedinte a Filialei Bihor, fara nici un motiv intemeiat si inlocuit cu o alta persoana care nu a contribuit in nici un fel la succesul acestei campanii electorale.
2. Legat de afirmatiile defaimatoare la adresa mea aparute in spatiul public, tin sa mentionez ca nu exista o decizie definitiva si irevocabila de condamnare la adresa mea, din partea instantelor judecatoresti din Romania. Acuzatiile care mi se aduc in presa invocate ca unul din motivele excluderii din acest partid, vizeaza viata mea personala facand referire la actiunile mele in apararea integritatii familiei si nu au legatura cu activitatea mea politica.
3. Nesupunerea mea cu privire la modul de cheltuire a sumei forfetare, alocate de catre Parlamentul Romaniei in calitate de deputat, pentru sustinerea cheltuielilor cabinetului parlamentar din teritoriu si refuzul meu de a semna anumite contracte abuzive impuse de catre conducerea partidului constituie un alt motiv.
4. Incercarile mele de a dialoga cu cei din conducere au fost sortite esecului din cauza atitudinii dictatoriale a domnului George Simion pe care au observat-o mai multi colegi.
MOTIVUL REAL al excluderii mele este ca nu am vrut sa particip la interesele ascunse ale lui George Simion”, sustine Lasca intr-o postare pe Facebook.
Copresedintele AUR Claudiu Tarziu a explicat, miercuri, in detaliu de ce conducerea AUR a luat decizia de a-i exclude din partid pe Diana Sosoaca si Mihai Lasca.
„Nu e vorba de o demisie, e vorba de o excludere. Am luat o decizie de excludere a doamnei Diana Sosoaca si a domnului deputat Mihai Lasca, pentru motive de indisciplina de partid si de inadecvare la codul de conduita parlamentara. Am convocat conducerea executiva a partidului si am luat aceasta decizie”, a precizat liderul AUR pentru Agerpres.
Tarziu a adaugat ca sunt momente in care nu mai pot fi ingaduite „acte si fapte si declaratii care aduc prejudicii de imagine partidului si care provoaca discordie in interiorul partidului”.
„Ce sa spun, s-a umplut paharul, adica pur si simplu nu a fost una sau doua abateri, au fost multe abateri asupra carora am discutat cu cei doi, am incercat sa gasim o cale de colaborare. Pe fiecare dupa darurile lui, dupa calitatile lui, il apreciam si il voiam in echipa, nu ne-am dorit sa pierdem doi parlamentari, dar sunt momente in care nu mai poti sa ingadui acte si fapte si declaratii care aduc prejudicii de imagine partidului si care provoaca discordie in interiorul partidului si care duc, in cele din urma, la probleme mai mari decat daca elimini un om sau doi”, a aratat copresedintele AUR.
Deputatul AUR Dan Tanasa a anuntat, miercuri seara, ca si deputatul Mihai Lasca, seful AUR Bihor, a fost exclus din partid. Lasca are mai multe condamnari penale.
„AUR a luat decizia sa-l excluda si pe colegul nostru deputat de la Bihor, condamnat penal in prima instanta si trimis in judecata intr-un alt dosar penal. Am luat decizia sa-l excludem si pe domnia sa, pentru ca este firesc! Atentie! Sunt excluderi, nu sunt parlamentari cumparati. Nu! AUR a luat decizia ca sa respecte ceea ce a comunicat alegatorilor”, a declarat Dan Tanasa la B1 TV.
Deputatul AUR Mihai Lasca a fost filmat, in august 2019, in timp ce l-a batut pe un alt oradean, in masina acestuia, pe care a blocat-o in trafic. Lasca are porecla de „Francezu” printre interlopii din Oradea.
In mai 2020, Lasca a fost condamnat de Judecatoria Oradea la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru lovire. Incidentul s-a produs pe 24 august 2019, pe DN79. Pe cel care i-a fost victima, Emanuel I., Lasca il banuia ca ar fi avut o legatura cu fosta lui partenera de viata. Femeia il parasise si, de altfel, a si obtinut ulterior un ordin de protectie impotriva sa, cerand apoi instantei sa fie unicul parinte pentru cei doi copii pe care ii aveau impreuna, acest proces fiind in desfasurare.
In ziua respectiva, Emanuel I. mergea cu masina spre Salonta. Lasca venea spre Oradea, dar in momentul in care l-a vazut in dreptul Aeroportului a intors, depasindu-l si blocandu-l langa Nojorid. Aici, actualul deputat – pe atunci administrator de firma de paza – a rupt stergatorul stang de la masina „rivalului”, apoi a deschis portiera si l-a luat la pumni, relateaza Bihoreanul.
Ghinionul lui e ca scena a fost inregistrata dintr-o masina din spate, iar filmuletul a ajuns proba la dosarul in care Lasca a fost trimis in judecata pentru loviri, alaturi de certificatul medico-legal care atesta ca leziunile provocate victimei – fractura perete lateral sinus maxilar stang si traumatism cranio-facial – au necesitat 20 de zile de ingrijiri medicale.
Lasca a sustinut la proces ca l-a batut pe Emanuel fiindca acesta „l-a salutat ironic, aratandu-i degetul mijlociu” si a vrut sa discute cu el despre „obiceiul de a-l saluta cu semne obscene”.
Discutia s-ar fi purtat in fata masinii, unde nu el, ci victima ar fi rupt stergatorul, ca sa-l loveasca, dupa care amandoi au urcat in autoturismul lui Emanuel, unde acesta ar fi scos si un baston din cauciuc „cu care a incercat sa-i aplice lovituri”. Ca atare, a iesit din masina si a incercat sa-i ia bastonul, „creandu-se astfel o imbranceala, in care persoana vatamata ar fi putut incasa lovituri superficiale, fara intentie”.
In final, ca un cetatean responsabil si bine crescut, Lasca „si-a cerut scuze de la ceilalti participanti la trafic, fiind constient de faptul ca a deranjat traficul in zona prin oprirea sa si a persoanei vatamate”.
Judecatorul i-a respins apararea, „infirmata de probe”, stabilind ca „infractiunea comisa de catre inculpat este nejustificata si imputabila acestuia”. In opinia instantei, locul si modalitatea in care a actionat Lasca denota „dezinteres fata de valorile sociale incalcate, respectiv integritatea corporala si siguranta circulatiei pe drumurile publice”, motiv pentru care, prin sentinta pronuntata pe 4 decembrie, chiar in vinerea de dinaintea alegerilor, l-a condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani, plus 120 zile de munca in folosul comunitatii.
„A fost o condamnare politica, mi-au dat pedeapsa ca l-am urecheat putin, este aberant”, a declarat presei Lasca.
Procesul va continua la Curtea de Apel Oradea, in vreme Lasca incearca din greu sa-si convinga victima sa-si retraga plangerea. „Isi trimite avocatul, aghiotantii la mine la serviciu, la iesirea din program, m-au urmarit. Eu nu retrag nimic”, spune Emanuel I.
Presedintele AUR Bihor, Mihai Lasca, mai are si alte dosare penale. Intr-unul a fost trimis in judecata in 2018 de procurorii DIICOT Bihor, care il acuza de constituirea unui grup infractional organizat, respectiv trafic de migranti. In rechizitoriu, aflat acum in Camera preliminara a Curtii de Apel Oradea, anchetatorii au aratat ca in 2012 actualul deputat a „initiat si a constituit” gruparea din care faceau parte cel putin 4 persoane, cetateni romani si maghiari.
In document se citeaza si o serie de discutii telefonice in care Lasca vorbea cu complicii sai despre migranti, pe care ii numea „oile alea negre” sau „mieluseii aia negri”, care vor veni „in flux normal” si in numar mare pentru a fi scosi din tara, avand „vreo 60 pe stoc, 70 de miei, si dupa aia mai culeg”. Castigul era semnificativ: pretul pentru fiecare „oaie” varia intre 1.000 si 2.000 euro. „N-am batut in cuie la pret, dar ii in picioare treaba”, ii explica unuia dintre amicii sai.
Mihai Lasca a mai avut o condamnare, in 2007, la varsta de 27 ani, pentru o fapta si mai rusinoasa: complicitate la inselaciune prin metoda „smen”. Potrivit sentintei, fapta s-a petrecut in vara lui 2006, cand, impreuna cu un amic, actualul parlamentar s-a postat cu masina pe DN1 (E60), in apropiere de Piatra Craiului, cunoscut loc de actiune al smenarilor.
Lasca a ramas la volan, iar prietenul sau facea semne autoturismelor cu numere straine, ca sa opreasca. A reusit sa convinga un cetatean german sa-i schimbe 500 euro in bancnote mai mici, pretinzand ca in Romania nu-si poate folosi cartile de credit. Pana cand neamtul s-a dus la masina dupa bani, bancnota reala a fost inlocuita cu o copie, invelita intr-una de 100.000 lei (100 lei noi), „comision” pentru ajutor. Cand victima a luat banii, smenarul s-a urcat in masina condusa de Lasca si s-au facut nevazuti, metoda fiind cunoscuta sub numele de „Maradona”.
Ca sa nu fie prinsi, teparii au facut un ocol de 100 km pe drumuri secundare, reintrand pe E60 inainte de Oradea, unde, insa, au avut ghinionul sa-l depaseasca in trafic chiar pe cel pe care il pacalisera. Omul a sunat imediat la Politie, astfel ca in momentul in care au patruns in oras smenarii au fost trasi pe dreapta si incatusati. La perchezitie, politistii au gasit si banii neamtului, impartiti deja: Lasca primise 4 bancnote de 50 euro, iar amicul sau, care a si comis escrocheria, si-a tinut 6 bancnote.
Mihai Lasca a fost arestat 4 zile, iar la finalul procesului, in 2007, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat in 2013, iar dupa inca 4 ani legea i-a permis sa solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisa, iar pedeapsa stearsa din cazierul judiciar.
Mihai Lasca a fost implicat si in alte scandaluri. In 2012, un alt interlop oradean, Constantin Marie, a fost retinut, cu nasul spart, dupa ce, impreuna cu un prieten de-al sau, Petru Puscas, a avut o altercatie cu Lasca (poreclit „Francezu”, deoarece se lauda ca fusese luptator in Legiunea straina, desi nu avea nici stagiul militar satisfacut).
Toti cei trei protagonisti au fost trimisi in judecata si condamnati in 2015, la Judecatoria Oradea, la pedepse cu suspendare. Lasca a incasat 1 an si 1 luna de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de 4 ani si 1 luna, plus plata unor daune morale de 3.000 lei si a ingrijirilor medicale.