Date ingrijoratoare ale Salvati Copiii Romania. Numarul copiilor recunoscuti ca fiind victime ale abuzului sexual a crescut de sase ori in 10 ani
Salvati Copiii Romania a facut publice, luni, rezultatele unui studiu realizat incepand inca din anul 2021. Studiul national arata ca aproximativ 3% dintre parinti afirma ca, in ultimul an, copilul lor a fost victima a abuzului sexual, in aproape doua treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoana necunoscuta, iar 2,9% dintre adolescenti au declarat ca au fost obligati sa intretina relatii sexuale impotriva vointei lor, situatie care confirma nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
Cod de conduita care sa condamne abuzul impotriva copiilor
In majoritatea cazurilor, victime ale abuzului sexual sunt fetele. Procentul parintilor care recunosc incidenta abuzului sexual asupra copilului lor a crescut de peste sase ori, in ultimul deceniu, remarca oficialii organizatiei care propun o serie de masuri de preventie si subliniaza obligativitatea institutiilor de a avea un Cod de conduita clar care sa condamne abuzul asupra copiilor.
Prin comparatie cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarca o crestere semnificativa a procentului parintilor care recunosc incidenta abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%)”, se arata in comunicatul dat publicitatii luni de Salvati Copiii Romania.
Conform statisticilor prezentate de organizatie, dintre cele 13.340 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare comise asupra copilului, in 1.192 de cazuri a fost vorba de abuz sexual iar in 31 de cazuri de exploatare sexuala a copiilor, potrivit datelor furnizate de ANPDCA (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie), pentru perioada ianuarie-septembrie 2023.
„Daca in ceea ce priveste cazurile de abuz fizic si emotional, repartitia pe sexe este comparabila, in cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor”, arata reprezentantii Salvati Copiii.
Acestia precizeaza ca, in 2020, Consiliul Europei estima ca in Europa, 90% dintre cazurile de agresiune sexuala asupra copiilor nu ajungeau in atentia politiei ori a instantelor judecatoresti.
„Identificarea celor cu inclinatii catre abuz sexual sau cu posibilitatea de recidiva se poate face prin solicitarea din partea angajatorului a unui certificat de integritate comportamentala, eliberat de Politie. Personalul care lucreaza cu copii si in preajma acestora, care nu e capabil sa respecte si sa protejeze drepturile si integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu daca se constata anumite aspecte care ar putea provoca un abuz, cum ar fi: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa atasamentului fata de copil, violenta fizica, etc”, se arata in comunicatul Salvati Copiii.
Semnele abuzului
Psihologul Mihaela Dinu, care lucreaza cu organizatia, explica semnele care ii pot ajuta pe adulti sa recunoasca atunci cand un copil este victima a abuzului: izolare, evitarea relatiilor cu cei din jur si comportamente autodistructive si automutilante. Abuzul poate duce la comportamente negative, antisociale si agresive sau la depresie, care poate ajunge chiar la forme grave.
„Emotional, victimele se pot simti adesea vinovate si responsabile de abuz. De cele mai multe ori copiii abuzati sexual considera ca si-au facut rau propriului corp si se simt neputinciosi ca nu s-au putut apara. Atunci cand copiii nu pot marturisi abuzul sau atunci cand marturisesc si nu sunt crezuti, pot aparea semne ale starii de stres acut cum ar fi: insomnii, cosmaruri, lipsa poftei de mancare sau alte suferinte somatice. Lipsa de ajutor si de speranta sunt frecvente si sunt insotite de manie. De aceea este crucial ca adultii sa poata recunoaste semnele unui abuz asupra copilului”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Raportarea continutului daunator on-line
De asemenea, in privinta abuzurilor on-line, a sigurantei pe Internet, in cadrul „liniei de raportare” esc_ABUZ (www.oradenet.ro), ce vizeaza raportarea continutului daunator (ilegal si legal) pentru copii si tineri in mediul online, conform organizatiei, in anul 2023 au fost primite 3.415 astfel de raportari, din care 42,82% (1.254) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori in ipostaze sexualizate, iar 653 dintre ele reprezentand materiale generate chiar de catre minori (CSAM).
Din 2016 pana la sfarsitul anului 2023, au fost primite 33.281 de astfel de notificari. Materialele identificate sunt trimise de catre specialistii Salvati Copiii catre IGPR, unde acestea sunt investigate, urmarind eliminarea continutului de pe internet, identificarea si asistenta oferita victimei, precum si anchetarea agresorilor.
Salvati Copiii propune si masuri de preventie
In ceea ce priveste abuzul sexual, o prima masura impotriva acestuia este incurajarea copiilor sa „nu pastreze secrete”, „sa spuna nu”, „sa povesteasca cuiva” si, mai ales, sa inteleaga ca „Niciodata nu este vina lui!”
In cazul in care copilul are incredere in persoanele din jurul sau si se simte in siguranta, el va recunoaste ca a fost abuzat.
Alte masuri de prevenire a abuzului sunt: educatia privind recunoasterea unor forme de abuz sexual, educatia privind o viata sexuala sanatoasa care trebuie facuta in functie de varsta copilului, cu un limbaj adecvat, invatarea abilitatilor de aparare ale copilului, legate de posibilitatea de a se apara si de a raspunde eficient unor posibilele atingeri necorespunzatoare si de a fi incurajati sa plece daca vreun adult il atinge intr-un mod „rau”, conform Salvati Copiii Romania.