politica

Date oficiale: Romania este tara cea mai afectata de inflatie din Uniunea Europeana. Care sunt statele care stau cel mai bine

Cea mai mare inflatie din tarile UE este in Romania, arata o analiza publica de Euronews Italia, citata de Rador. In tarile Uniunii Europene, inflatia a scazut treptat si constant de la varful de 11,5%, inregistrat in octombrie 2022.

Potrivit Eurostat, biroul de statistica al UE, in ianuarie 2024 inflatia anuala in UE a fost de 3,1%, in scadere de la 3,4% in decembrie 2023. Aceasta cifra este in contrast puternic cu cea din aceeasi perioada a anului trecut, cand era de 10,0%.

In acelasi timp, rata anuala a inflatiei din Zona Euro a fost de 2,8% in ianuarie 2024, in scadere de la 2,9% in decembrie si semnificativ mai mica decat cea de 8,6% inregistrata in ianuarie 2023.

Scaderea inflatiei indica faptul ca preturile de consum cresc mai lent decat in trecut, desi sunt in continuare in crestere. Inflatia negativa sau deflatia, totusi, apare atunci cand preturile scad intr-o economie. In ianuarie, de exemplu, preturile la energie in UE au fost mai mici decat cu un an in urma.

Estimarea preliminara a Eurostat, publicata la 1 martie, arata ca inflatia anuala din Zona Euro a scazut la 2,6% in februarie, fata de 2,8% in ianuarie. Totusi, este inca peste rata target a inflatiei de 2% a Bancii Centrale Europene (BCE).

Rata inflatiei, masurata prin Indicele Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC), este foarte diversa in diferite tari europene. Desigur, inflatia s-a calmat in majoritatea tarilor UE, dar niciuna dintre ele nu a inregistrat date negative asupra inflatiei in ianuarie, pe baza anuala.

Intre 1997 si sfarsitul anului 2021, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE, de 4,4%, a fost inregistrata in iulie 2008.

Cea mai mare inflatie: Romania. Datele din ianuarie 2024 arata ca inflatia anuala variaza intre 0,9% si 7,3% in UE. Romania a inregistrat cea mai mare rata, la 7,3%, urmata de Estonia (5%), Croatia (4,8%) si Polonia (4,5%).

Danemarca si Italia au inregistrat cele mai scazute rate anuale ale inflatiei, la 0,9%. Urmeaza Letonia, Lituania si Finlanda cu 1,1%.

Printre alte tari mari din UE, rata inflatiei a fost mai mare decat media europeana pentru Spania (3,5%) si Franta (3,4%), in timp ce Germania (3,1%) a inregistrat acelasi nivel mediu al UE. Inflatia in Marea Britanie a fost de 4,2%. Comparativ cu decembrie, inflatia anuala a scazut in 15 tari din UE, a ramas stabila intr-una si a crescut in alte 11.

Inflatia este mai mare in tarile candidate la aderarea la UE. Toate cele cinci tari candidate, pentru care Eurostat a furnizat date, au evidentiat rate anuale mai mari ale inflatiei decat media UE.

Turcia a fost o exceptie extrema, cu o rata de 64,9%. De fapt, partidele de opozitie si fostul sef al TurkStat sustin ca datele oficiale privind inflatia au fost manipulate.

Potrivit estimarii preliminare a Eurostat, inflatia anuala ar trebui sa scada in februarie in 11 din cele 20 de tari din Zona Euro, comparativ cu ianuarie.

Slovacia a inregistrat cea mai mare scadere, corespunzatoare cu 0,7 puncte procentuale, trecand de la 4,4% la 3,7%, urmata de scaderi de 0,6 puncte in Spania, Malta si Estonia.

Potrivit estimarilor, insa, inflatia a crescut in patru tari in februarie: Belgia (2,1%), Luxemburg (0,2%), Cipru si Finlanda (ambele cu 0,1%).

In Zona Euro, Croatia ar fi inregistrat cea mai mare rata anuala a inflatiei in februarie 2024, la 4,8%, in timp ce Letonia ar fi inregistrat cea mai scazuta rata, la 0,9%.

In ceea ce priveste principalele componente ale inflatiei din Zona Euro, alimentele, alcoolul si tutunul au avut cea mai mare rata anuala in februarie (4,0%, fata de 5,6% in ianuarie). Urmeaza serviciile (3,9%, fata de 4,0% in ianuarie) si bunurile industriale neenergetice (1,6%, fata de 2,0% in ianuarie).

Pretul energiei va continua, insa, sa scada, cu -3,7%, o scadere notabila fata de -6,1% in ianuarie.

In ianuarie, inflatia alimentelor neprocesate a fost de 6,9%, in timp ce in februarie a scazut la 2,2%. Aceasta ar putea fi o veste buna in special pentru familiile cu venituri mici, deoarece inflatia alimentara reala – rata inflatiei alimentare minus inflatia generala – exercita o presiune puternica asupra consumatorilor, in special mai putin instariti.

Inflatia asupra alimentelor si bauturilor non-alcoolice a fost de 5,4% in Zona Euro, cu o inflatie alimentara reala de 2,8%, in ianuarie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ciuca ii cere lui Ciolacu sa prezinte biletul de avion spre Nisa ca dovada ca nu a zburat pe banii Nordis: „Faceti un mic efort sa gasiti biletul”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…

2 ore ago

Mosfilm se lauda ca are studiouri de film „la fel de avansate ca si Hollywood-ul”. „Modernizarea” a fost efectuata de ministrul Apararii

Directorul executiv (CEO) al studiourilor rusesti Mosfilm, Karen Sahnazarov, s-a intalnit cu Putin pe 13…

9 minute ago

Cresterea economica din Regatul Unit incetineste brusc in al treilea trimestru

Cresterea economica din Regatul Unit a incetinit brusc in al treilea trimestru al anului, au…

12 minute ago

Premierul Sloveniei anunta ca va bloca aderarea Ucrainei la NATO: „Ar putea duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial”

Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…

O oră ago

Jurnalist de investigatii: „Chiar se fac toti ca nu vad? Atat de mare a ajuns cenzura incat sa le fie frica? TV-urile tac de ani de zile”

Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…

3 ore ago

Veste proasta pentru Moscova, Austria a scapat de dependenta de gazul rusesc. Pana acum, 80% din necesarul de gaze provenea din Rusia

Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…

2 ore ago