Datoria publica globala va atinge 100 de trilioane de dolari pana la sfarsitul lui 2024 – FMI
Datoria publica globala urmeaza sa atinga 100 de trilioane de dolari, sau 93% din produsul intern brut global, pana la sfarsitul acestui an, impulsionata de SUA si China, potrivit unei noi analize a Fondului Monetar International, relateaza Bloomberg.
In cel mai recent Monitor Fiscal – o privire de ansamblu asupra evolutiilor finantelor publice globale – FMI a anuntat ca se asteapta ca datoria sa se apropie de 100% din PIB pana in 2030 si avertizeaza ca guvernele vor trebui sa ia decizii dure pentru a stabiliza imprumuturile.
Datoria este probabil sa creasca in SUA, Brazilia, Franta, Italia, Africa de Sud si Marea Britanie, potrivit analizei FMI, care indeamna guvernele sa-si controleze datoria.
„Asteptarea este riscanta: indatorarea mare poate declansa reactii adverse ale pietei si limiteaza spatiul de manevra bugetara in fata socurilor negative”, se arata in comunicat.
Cu putin apetit politic de a reduce cheltuielile pe fondul presiunilor de a finanta energie mai curata, de a sprijini populatia imbatranita si de a consolida securitatea, „riscurile pentru perspectiva datoriei sunt din ce in ce mai mari”, a transmis FMI.
Tarile in care se preconizeaza ca datoria nu se va stabiliza reprezinta peste jumatate din datoria globala si aproximativ doua treimi din PIB-ul global.
In timp ce incetinirea inflatiei si scaderea ratelor dobanzilor ofera guvernelor o fereastra pentru a-si pune ordine in finante, exista putine semne ca guvernantii vor face acest lucru, a spus FMI.
„Planurile actuale de ajustare fiscala sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a se asigura ca datoria este stabilizata (sau redusa)”, se arata in comunicat.