Datoria SUA va creste la 56.000 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, deoarece cheltuielile guvernamentale depasesc veniturile
Potrivit celor mai recente proiectii ale Biroului de buget al Congresului (CBO), datoria nationala este pe cale sa ajunga la 56.900 de miliarde de dolari pana la inceputul anului 2034, relateaza Business Insider.
Cele mai recente estimari reflecta un ritm mai alert al imprumuturilor guvernamentale decat cel prevazut in trimestrul anterior. Potrivit raportului publicat marti, cea mai noua proiectie a agentiei federale implica o crestere cu 64% a datoriei nationale in urmatorii 10 ani, sau o datorie de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari adaugata in fiecare an in urmatorul deceniu.
Statele Unite sunt pe cale sa inregistreze un deficit de 1.900 de miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an fiscal – ceea ce reprezinta aproximativ 6% din PIB. Aceasta cifra este mult mai mare decat media de 50 de ani a deficitului, care a fost de 3,7% din PIB-ul national, a precizat CBO.
„Cel mai mare contribuitor la cresterea cumulata a fost incorporarea legislatiei recent adoptate in scenariul de baza al CBO, care a adaugat 1.600 de miliarde de dolari la deficitele preconizate”, a adaugat agentia, aratand ca miliarde de dolari au fost trimise ca ajutoare de urgenta Ucrainei, Israelului si altor tari din regiunea Indo-Pacific.
Economistii trag de ani de zile un semnal de alarma cu privire la ritmul rapid al imprumuturilor guvernamentale, expertii afirmand ca datoria tot mai mare reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii sistemului financiar pe termen lung. Un nivel mai ridicat al datoriei ar putea alimenta inflatia si ar putea avea un impact asupra capacitatii guvernului de a finanta programe cheie, precum securitatea sociala si chiar armata.