De ce a castigat Maia. Caramitru: „Se simte bunatatea la ea. Noi avem doar mincinosi, hoti, aroganti, oameni falsi. Nici unul nu se gandeste la oameni”
Andrei Caramitru afirma ca Maia Sandu a reusit sa castige alegerile din Moldova atat de categoric, de doua ori, pentru ca „e reala, normala, simpla, se simte bunatatea la ea”. „La noi oamenii nu ies la vot si injura politica pentru ca nu exista nici o Maia Sandu. Avem doar mincinosi, hoti, aroganti, oameni falsi”, a explicat Caramitru.
„Politicienii si ‘establishmentul’ si de la noi ar trebui sa intre in pamant de rusine cand se uita la Republica Moldova si la Maia Sandu. Insa Nu au rusine. Insa le e frica acum pentru ca acum avem termen de comparatie si o sa vedem cum se fac reforme curajoase, nu praf in ochi ca la noi.
Stiti de ce a reusit sa castige atat de clar, atat de puternic, cu atata entuziasm, Maia alegerile? De doua ori la rand? Pentru ca e reala, normala, simpla, se simte bunatatea la ea. Ii pasa de oameni si vorbeste simplu, cu o forta linistita. Nu minte, nu face promisiuni aiurea. Nu e corupta. E foarte inteligenta. Au votat-o si romanii, si rusii, si gagauzii, si tinerii, si batranii, si diaspora si cei din tara, si progresistii si conservatorii.
La noi oamenii nu ies la vot si injura politica pentru ca nu exista nici o Maia Sandu. Avem doar mincinosi, hoti, aroganti, oameni falsi. Nici unul nu se gandeste la oameni ci se gandesc doar la ei si la gasca lor – atat. Unul nu e ok, unul macar. Nu vor sa faca nici o reforma, nimic, niciodata.
Ca sa ne revenim, sa ne unim si sa progresam impreuna trebuie si noi sa gasim o Maia Sandu. Daca o mai exista cineva asa in tara asta. Nu stiu. Daca nu – cine stie – poate candideaza si aici la un moment dat. Ar fi frumos”, a scris Caramitru pe Facebook.
Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu, va detine 63 din cele 101 mandate in noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor facute de portalul alegeri.md.
In urma alegerilor parlamentare anticipate de duminica, PAS a obtinut 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate, reusit astfel sa formeze o majoritate parlamentara solida.
In Parlament au mai intrat doar doua formatiuni politice: Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), format din Partidul Comunistilor din Republica Moldova, al lui Vladimir Voronin, si Partidul Socialistilor din Republica Moldova, al lui Igor Dodon, precum si Partidul Politic „Sor”, condus de Ilan Sor.
BECS, care a fost votat de doar 27,17% din electorat, a obtinut 32 de mandate de deputati, in timp ce PPS, care a obtinut in alegerile de duminica un scor de 5,74%, va avea sase mandate de deputati.
La alegerile parlamentare anticipate au participat 23 concurenti electorali, dintre care 20 de partide politice, doua blocuri electorale si un candidat independent, insa doar PAS, BECS si Partidul „Sor” au trecut pragul electoral.
Pentru a accede in Parlament, partidele politice trebuie sa intruneasca 5% din voturile valabil exprimate, iar blocurile electorale 7%.