Pentru prima data in istorie, datoria nationala a Statelor Unite ale Americii a trecut luna aceasta de 31.000 de miliarde de dolari, intr-un moment in care Rezerva Federala isi restrange achizitiile de datorii guvernamentale iar interesul investitorilor straini pentru aceasta este in scadere, potrivit MarketWatch.
Cu cei mai mari jucatori iesiti din peisaj, titlurile de Trezorerie sunt acum in cautarea unui alt grup de cumparatori de incredere. Exista putine indoieli ca titlurile vor ajunge in cele din urma in mainile cuiva, potrivit lui Matthew Hornbach, de la Morgan Stanley. ”Intrebarea cea mai mare care se pune la acest moment este la ce pret vor fi apoi cumparate si vandute aceste titluri prin intermediul operatorilor marginali”, a adaugat Matthew Hornbach.
Absenta unor cumparatori importanti pentru titlurile de Trezorerie este o alta sursa de ingrijorare pe lista de preocupari care afecteaza piata americana a obligatiunilor de stat. Piata, in mod normal cea mai profunda si mai lichida piata de venituri fixe din lume, se confrunta, de fapt, cu o lichiditate tot mai redusa – ceea ce, potrivit analistilor, ar putea crea o criza. In plus, omologul britanic al pietei de trezorerie a inregistrat recent scaderi bruste care au dus la interventii ale Bancii Angliei si au generat temeri de propagare pe pietele americane.
„O mare varietate de actori din economie cumpara titluri de stat americane. Indiferent daca cumparatorii sunt banci comerciale, administratori de active sau gospodarii din SUA, titlurile de trezorerie emise de guvern vor fi cumparate de cineva”, a scris Hornbach intr-o nota datata marti. Intrebarea mai relevanta pentru investitorii in general „nu este cine va cumpara titlurile, ci la ce pret?”.
Scaderea preturilor obligatiunilor se traduce prin cresterea randamentelor titlurilor de Trezorerie si, in momentul de fata, aceste randamente sunt fie peste, fie nu departe de 4% – niveluri care nu au mai fost vazute de mai bine de un deceniu. Teoretic, scaderi suplimentare ale preturilor obligatiunilor ar impinge randamentele si mai sus, afectand atractivitatea activelor mai riscante, cum ar fi actiunile, intr-un moment in care unii participanti de pe piata au pus pe radar ideea unei tinte de aproape 5% pentru rata dobanzii fondurilor federale. Asteptarile tot mai mari privind o tinta de 5% pentru rata dobanzii fondurilor federale ar impinge probabil randamentele titlurilor de trezorerie spre 5%.
In ultimii 30 de ani sau chiar mai mult, cel mai important factor care a determinat nivelul randamentelor titlurilor de trezorerie – care se misca in directia opusa preturilor – a fost Fed, deoarece politica sa privind ratele dobanzilor si orientarea viitoare determina asteptarile din piata, a mai declarat Matthew Hornbach.
Acum, cand banca centrala majoreaza ratele dobanzilor in cel mai rapid ritm din ultimele decenii pentru a tine sub control inflatia galopanta, aceasta isi micsoreaza, de asemenea, bilantul dupa ce a pus capat achizitiilor de obligatiuni la inceputul acestui an – toate acestea cu intentia de a inaspri conditiile financiare.
Intre timp, investitorii straini – condusi de cei din Japonia si China – si-au redus in mod constant detinerile de obligatiuni guvernamentale americane incepand cu 2014, potrivit strategului Morgan Stanley.
Datele furnizate marti de Barclays BARC, -2,15%, prezinta o imagine negativa in general pentru pietele americane de titluri cu venit fix. Pe scurt, acestea au aratat ca fondurile de obligatiuni au inregistrat o crestere a iesirilor in saptamana care s-a incheiat pe 5 octombrie.
Marti, randamentele obligatiunilor americane pe doi ani (4,278%) si pe 10 ani (3,909%) au avansat la maximele ultimelor doua saptamani, in timp ce randamentul obligatiunilor pe 30 de ani, 3,895%, a atins cel mai ridicat nivel din 2014. Indicele industrial Dow a incheiat in crestere cu 0,1%, in timp ce S&P 500 SPX, -0,65% si Nasdaq Composite au incheiat in scadere, potrivit MarketWatch.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…