Masurile de distantare sociala cauzate de pandemie si stresul accentuat au un impact puternic asupra somnului, provocand vise ciudate foarte multor oameni. Numeroase publicatii de top din lume au tratat in ultima saptamana acest subiect.
„Ai descoperit ca ai vise zguduitoare sau ai probleme cu somnul? Expertii spun ca masurile de distantare sociala au schimbat comportamentul in timpul somnului”, scrie today.com.
Numerosi oameni au sesizat ca au vise foarte ciudate de cand a inceput epidemia de coronavirus.
Expertii afirma ca exista legaturi stranse intre vise si stres. Courtney Bancroft, un psiholog din New York, declara ca „atunci cand creste nivelul de stres, atunci apar si mai multe vise care ne marcheaza”.
„Creierul nostru este inundat cu toto felul de neurotransmitatori si chimicale, precum adrenalina si epinefrina. Caand sunt activate, in timpul zilei, pot sa ramana prezente si in timpul somnului si pot sa intrerupa ciclul obisnuit al somnului provocand aceste vise”, a adaugat psihologul.
Expertii afirma ca prea multe informatii stresante pot se creeze dificultati de somn.
Joshua Tal, psiholog specializat in tulburari ale somnului, spune ca numerosi oameni l-au contactat in aceasta perioada. El spune ca nu numai stresul este de vina. Schimbarea stilului de viata (alte feluri de mancare, mancat la alte ore decat la cele obisnuite, trezit mai tarziu sau mai putine exercitii fizice) pot aduce modificari comportamentului in timpul somnului.
Exista solutii pentru a evita aceste noi probleme legate de vise? Iata solutiile oferite de cei doi psihologi, Bancroft si Tal.
Tal si Bancroft au spus ca efectele izolarii nu vor avea impact pe termen lung dupa ce se va reveni la normalitate. Daca principala sursa de stres va fi eliminata, oameni vor reveni la somnul normal si la rutina.
GQ Magazine a vorbit despre acelasi subiect cu psihoterapeutul Matthew Bowes.
„Lumea noastra a fost intoarsa cu susul in jos intr-un timp incredibil de scurt si nu exista indoiala ca pentru multi dintre noi este un soc traumatizant pentru minte si corp”, spune Bowes.
„Tindem sa visam despre cele mai presante probleme din timpul zilei. Virusul si carantina sunt in centrul preocuparilor pentru cei mai multi dintre noi si ne-au afectat psihologic, ne-au schimbat comportamentul si rutina. Minta ne este inundata cu ganduri de teama, frustrari si stres care continua noaptea in creierele noastre”, a declarat Lauri Loewenberg, specialista in analiza viselor.
Putem controla in vreun fel ce visam? Bowes ofera cateva sugestii.
New York Times a vorbit despre aceste subiecte cu Deidre Barrett, psiholog la Harvard Medical School, care a studiat visele in ultimii 40 de ani. „Se poate spune ca toti suntem traumatizati, vorbind in sens psihologic”, a spus Barret.
Barret are cateva sfaturi pentru cei care doresc un somn mai linistit. Ea le recomanda sa incerce sa isi „programeze” ce sa viseze, inainte de a adormi.
„Alege o categorie de vise pe care le-ai dori, de exemplu ‘zborul’. Nu trebuie sa fie ceva prea abstract. La ora culcarii sa iti amintesti de asta. Imagineaza-ti ca incepi sa plutesti. Daca imaginile nu iti vin prea usor in minte, priveste o fotografie cu imaginea pe care ti-ai dori sa o ai in vis inainte de a stinge lumina. Repeta-ti apoi ce ti-ai dori sa visezi”, indeamna Barret.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…