externe

De ce coasta Arabiei Saudite de la Marea Rosie ar putea deveni urmatoarea mare destinatie turistica de lux – VIDEO

Calatorii nu mai au locuri noi de descoperit, dar ar putea exista o comoara ascunsa la vedere. Coasta Arabiei Saudite la Marea Rosie se intinde pe mai mult de o mie de mile, de la granita nordica cu Iordania, in Golful Aqaba, pana in Yemen, in sudul indepartat.

O mare parte din aceasta, in afara oraselor mari precum Jeddah, este o coasta nedezvoltata, cu apa turcoaz, insule in larg, plaje virgine si recife de corali, potrivit CNN.

Acum, ca parte a planului saudit Vision 2030 de diversificare a economiei, de reducere a dependentei de veniturile din petrol si de implementare a reformelor sociale, pe tarmurile Marii Rosii sunt in curs de realizare o serie de proiecte ultra-luxoase, prezentate de dezvoltatorii finantati de guvern ca fiind culmea constiintei ecologice.

„Este foarte interesant sa vedem ca acest lucru se deschide lumii”, spune Firas Jundi, manager regional pentru Orientul Mijlociu al PADI, Asociatia profesionala a instructorilor de scufundari.

„Am crescut in Arabia Saudita si am inceput sa fac scufundari acolo in 1989, iar pe atunci nordul era accesibil doar cu masini cu tractiune integrala. Cand ajungi la tarm, vezi ca este imaculat, neatins, cu o vizibilitate clara, ca o piscina imensa plina de pesti. Aceasta nu a fost o destinatie de scufundari, asa ca va puteti imagina cat de protejat este coralul”, a povestit el.

Multe nuante de albastru

Regiunea Marii Rosii cuprinde 28.000 de kilometri patrati de coasta si 90 de insule din larg, la aproximativ 500 km nord de Jeddah, iar AMAALA, mai la nord, in Rezervatia naturala Printul Mohammed bin Salman, fac parte din asa-numitele giga proiecte ale Arabiei Saudite.

Acestea vor cuprinde statiuni de tip boutique care vor oferi o multitudine de sporturi nautice si alte activitati, inclusiv arta, cultura si educatie, bazate pe mare, desert, dune si munti, spun dezvoltatorii.

Ambele vor fi deservite de viitorul aeroport international de la Marea Rosie, care este programat sa se deschida pentru zborurile interne in 2023.

„Cand am venit aici pentru prima data si am mers pe insule si am vazut aproximativ sapte nuante de albastru, m-am gandit: „Cate nuante de albastru poti obtine in mare?””, spune Rosanna Chopra, director executiv pentru dezvoltarea destinatiei pentru Red Sea Global, compania de dezvoltare a proiectelor, detinuta de Fondul de investitii publice (PIF) controlat de guvernul saudit.

„Chiar si acum ma gandesc: Ce naiba este acest loc glorios si de ce a fost un secret atat de mult timp?”.

„Insulele, viata marina si delfinii sunt ca un fel de lume fantastica. Devii cu adevarat coplesit de responsabilitatea de a incerca sa o pastrezi, pentru ca exista un motiv pentru care este atat de uimitor, atat de pretios si atat de frumos”.

„Nu ne putem grabi, trebuie sa o facem in mod responsabil, trebuie sa o facem bine.”

Jundi a facut scufundari de-a lungul si de-a latul coastei saudite a Marii Rosii si crede ca potentialul turistic este vast.

„Cand viata s-a oprit in timpul Covidului, coralii [din alte parti] au avut o pauza, iar acum am inceput sa fac din nou scufundari si vad mult mai multa viata marina, animale marine mai mari”, a spus el.

„Asta va da o idee despre cum ar putea arata un loc care nu a fost deschis pentru niciun fel de activitate. Ceea ce este interesant este ca nu vor sa se grabeasca. Nu vor sa fie o alta destinatie aglomerata precum Egiptul. Nu este vorba doar de scufundari, exista atat de multe alte lucruri frumoase in Arabia Saudita, care sunt pline de situri istorice si deserturi. Simt ca scufundarile sunt doar un varf al icebergului pe care Arabia Saudita incearca sa il promoveze.”

Lux

Proiectul de la Marea Rosie, intre orasele Umluj si Al-Wajh, va dezvolta 22 dintre cele 90 de insule si va fi alimentat cu energie 100% regenerabila, spune dezvoltatorul. Pana in 2030, se preconizeaza ca va cuprinde 50 de hoteluri, 8.000 de camere si pana la 1.000 de proprietati rezidentiale.

Turismul „regenerativ” este cuvantul la moda, proiectele vizand calatoria responsabila, conservarea si imbunatatirea comunitatii locale si a mediului si oferirea de experiente transformatoare pentru vizitatori, potrivit lui Chopra.

„Cred ca turismul de lux este redefinit”, spune Chopra.

Nisipurile Insulelor Ummahat vor intampina primul dintre dezvoltarile The Red Sea, care se va deschide la sfarsitul anului 2023. The St. Regis Red Sea Resort va fi un centru de sporturi nautice proiectat de arhitectul japonez Kengo Kuma, cu cazare in vile pe uscat si deasupra apei.

Nujuma, o rezervatie Ritz-Carlton de pe Ummahat, va avea un centru de scufundari.

Insula Shura va fi la 30 de minute de mers cu masina de la aeroport, conectata de un pod de 1,2 kilometri, si va actiona ca o insula centrala, cu 11 resorturi de mica inaltime, proiectate sa arate ca niste corali esuati pe plaja.

Vor exista un teren de golf, un port de agrement, magazine si restaurante.

Doua statiuni interioare, Desert Rock si Southern Dunes, vor profita la maximum de peisajul natural al coastei.

Sheybarah, situata la 45 de minute cu barca de continent, este prezentata de dezvoltatori ca o statiune de hiper-lux, autosuficienta, cu un sir de poduri deasupra apei, despre care firma de arhitectura Killa Design spune ca reflecta bulele unui scafandru.

„Provoc pe oricine sa nu se uite la acea apa si sa nu-si puna intrebarea: „Cum as putea sa intru in ea, sub ea, deasupra ei?” – va dori sa faca parte din ea”, spune Chopra.

Un port de agrement se va adresa celor care practica yachtingul international, iar un Institut al Vietii Marine va fi atat un centru de cercetare stiintifica, cat si o destinatie turistica cu 10 zone, de la experiente de realitate augmentata la pasarele subacvatice, submersibile si scufundari de noapte.

Oamenii vor fi uimiti

Triple Bay ar trebui sa se deschida in 2024, urmand sa se dezvolte o insula offshore si o zona de coasta. Cand va fi finalizat, AMAALA va oferi peste 3.000 de camere de hotel in 25 de hoteluri si aproximativ 900 de vile si apartamente, toate alimentate de ceea ce dezvoltatorii spun ca este energie 100% regenerabila si care functioneaza cu o amprenta de carbon zero.

Atat pentru The Red Sea, cat si pentru AMAALA, hidroavioanele, barcile si vehiculele electrice vor transfera oaspetii de la noul aeroport la statiunea lor.

„Treaba noastra este sa il deschidem in mod inteligent”, spune Chopra. „Nu este vorba doar de a invata cum sa navighezi cu vele sau sa faci kite surf, ci de respectul pentru mare. Mama Natura este mai mare decat noi toti si cu cat o respecti mai mult, cu atat te bucuri mai mult de locul de joaca care este apa”.

„Vrem sa plecati de la noi cu sentimentul ca nu numai ca ati contribuit la regenerarea recifelor de corali si a planetei noastre, dar v-ati regenerat ca om, iar acesta este un lucru foarte greu de fabricat sau de adaptat intr-o alta destinatie. A putea explora aceasta zona sub puterea naturii va fi o experienta cu adevarat coplesitoare pentru oameni.”

Dezvoltatorii au stabilit un plafon de un milion de vizitatori pe an la Marea Rosie si de 500.000 la Amaala, dar intrebarea este daca acest plafon va fi necesar. Avand in vedere situatia drepturilor omului din Arabia Saudita, vor veni turistii?

„Absolut, cred ca turistii vor veni”, spune Jundi, care s-a nascut in Siria, dar este stabilit in Emiratele Arabe Unite. „Calatoresc in Arabia Saudita de trei ori pe an si veti incepe sa simtiti diversitatea care se intampla cu aceasta noua viziune.”

Chopra a adaugat: „La fel ca multe tari care au avut perioade de timp care au fost tulburatoare si derutante pentru alte tari, trebuie sa traim cu totii intr-o lume in care oamenii pot evolua, iar eu nu pot sa sustin indeajuns tineretul regatului. Oamenii vor fi uimiti cand vor veni. Ospitalitatea sauditilor ii va da peste cap.”

 

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

4 ore ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

25 de minute ago

Presshub: Decizii atipice in dosarul omului de afaceri din Arad mort dupa explozia masinii sale

Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…

14 minute ago

Dorel din Bucuresti. Stalpul prabusit a fost bagat inapoi, insa invers – FOTO

Stalpul de iluminat care s-a prabusit, marti, pe un tramvai in Piata Unirii a fost…

2 ore ago

Instanta a decis, poate sa inceapa procesul in care Teodosie este acuzat de „cumparare de influenta”. Teodosie: „Numai Dumnezeu poate sa-i judece pe ierarhi”

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au respins joi, ca fiind nefondata, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS…

2 ore ago