analize

De ce dependenta tot mai mare a Rusiei de China ar trebui sa-l ingrijoreze pe Putin

Poate ca Vladimir Putin a laudat legaturile stranse dintre cele doua tari, dar Rusia ar putea deveni excesiv de dependenta de China pentru comert, au avertizat economistii, relateaza Newsweek.

Dupa ce Occidentul a sanctionat Rusia ca pedeapsa pentru razboiul declansat de Putin in februarie 2022, Rusia a impartit lumea in tari prietenoase si neprietenoase, oferind primului grup conditii comerciale favorabile pentru exporturile sale, cele mai importante fiind petrolul si gazele.

China este oficial neutra in ceea ce priveste razboiul lui Putin si, in calitate de tara prietena, a anuntat in decembrie schimburi comerciale record intre cele doua tari in 2023. Acesta a ajuns la 218 miliarde de dolari intre ianuarie si noiembrie, mai mult decat in tot anul precedent.

O parte din expansiunea comertului dintre cele doua tari s-a datorat constructiei oleoductului ESPO (Eastern Siberia-Pacific Ocean) intre Rusia si Asia, a conductei de gaz Power of Siberia si deschiderii proiectelor Yamal LNG (gaz natural lichefiat).

Rusia este, de asemenea, un mare furnizor de produse agricole, cum ar fi graul. La randul sau, Moscova a crescut importurile de bunuri de consum si industriale chinezesti, cum ar fi automobilele, care inainte proveneau de la furnizorii occidentali.

Dar economistii rusi, Alexander Knobel, de la Institutul Gaidar, si Alexander Firanciuk, de la Centrul pentru Studii de Comert International, RANEPA, au avertizat ca, daca China ar trebui sa aleaga intre Occident si Rusia, nu ar favoriza Moscova.

Studiul lor publicat la 30 decembrie a remarcat faptul ca principalii parteneri comerciali ai Chinei, precum UE, SUA, Japonia si Coreea de Sud, sunt neprietenosi cu Moscova si vand mai multe produse in China decat Rusia.

In timp ce China asigura aproape o treime din comertul Rusiei, ponderea Rusiei in cifra de afaceri comerciala a Chinei – 5,1% la importuri si 3,3% la exporturi – „este mult mai mica decat cea a principalelor tari neprietenoase si exista riscuri de scadere a comertului in cazul unor sanctiuni secundare”, se arata in studiu.

Chris Weafer, director executiv al companiei de consultanta strategica Macro-Advisory Ltd, care se concentreaza pe Rusia si regiunea Eurasia, a declarat pentru Newsweek ca, dupa un deceniu de pivotare spre Asia, Rusia este la fel de dependenta de China pentru comert precum era de Occident in 2014.

Cresterea cifrei de afaceri a ajutat la salvarea economiei rusesti in fata sanctiunilor legate de razboi, dar multi oficiali si lideri de afaceri din Rusia sunt ingrijorati de faptul ca acest aranjament favorizeaza China mult mai mult decat Rusia.

„In timp ce China cumpara nesatioasa energie si materiale si vinde bunuri pe piata rusa, toate acestea convenind Beijingului, in Rusia vin foarte putine investitii. Cu siguranta nu sunt suficiente pentru a inlocui investitiile pierdute de la companiile si investitorii occidentali care ies din tara”, a spus Weafer.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat in octombrie, in cadrul Forumului Economic de la Moscova, despre preocuparile sale cu privire la pivotarea spre Est, dupa ce sanctiunile au taiat accesul Rusiei la comertul, investitiile si tehnologiile occidentale.

Sobianin a spus ca, in Est, „nimeni nu vrea sa ofere tehnologie nici in domeniul ingineriei mecanice, nici in cel al fabricarii avioanelor, nici in cel al microelectronicii”.

Intre timp, pentru a reduce dependenta fata de China, exista voci din Rusia care cer extinderea grupului de natiuni BRICS [Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud], in parte pentru ca ar putea permite Moscovei sa isi diversifice partenerii comerciali.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

O oră ago

Apelul lui Ciolos pentru desemnarea unui candidat unic contra tandemului Ciolacu-Simion: „Voi vota cu acel candidat unic, oricare ar fi el sau ea”

Dacian Ciolos, fost premier si fost comisar european, a lansat sambata un apel catre partidele…

O oră ago

Cel mai mare coral din lume, descoperit in apele Insulelor Solomon. Are o circumferinta de 183 de metri

Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spatiu, a fost descoperit in apele…

2 ore ago

Lasconi insista ca nu se va retrage din cursa: „Nu, niciodata! Niciodata nu voi ingenunchea si niciodata nu ma voi retrage”

Candidata USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a reiterat intr-un interviu pentru Prima TV ca nu…

10 minute ago

Ciuca, la Timisoara: „Alegerile sa fie libere, sa nu fie manipulate, sa nu fie rezultatele jocului facut pe sub masa”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a avertizat din nou, sambata la o reuniune PNL la Timisoara,…

19 minute ago

Un sofer polonez de TIR circula pe contrasens pe autostrada A1 Bucuresti – Pitesti. Ce sanctiuni a primit

Un sofer de TIR, cetatean polonez, a fost amendat cu 3.000 de lei si i-a…

O oră ago