De aproape cinci secole, Elvetia are statutul de tara neutra. State precum Irlanda, Austria sau Costa Rica au ales sa aiba o pozitie similara, insa Confederatia Elvetiana este cea mai veche si cea mai respectata dintre ele. Totusi, cum au ajuns elvetienii sa ocupe acest loc atat de privilegiat in viata politica mondiala?
Interesant este in acest context ca Elvetia a trebuit sa aleaga o politica de neutralitate, deoarece de secole era o tara de mercenari, scrie BBC Travel.
Frontierele Elvetiei sunt prietenoase. Oamenii pot calatori usor, de aceea toata lumea din orasul Ticino vorbeste italiana si turistii pot sunt serviti cu vin italian.
Chiar modul in care este infiintata tara pare a fi simbolul coexistentei pasnice. Din punct de vedere politic, este o democratie directa. Din punct de vedere cultural, exista patru grupuri de limbi si, ca turisti, pe masura ce inaintezi prin Elvetia, te simti ca si cum ai vizita patru tari: Italia (in Ticino), Germania (in Zurich), Franta (la Geneva) si un descendent unic al Imperiului Roman (in Grisons). Dar Elvetia – bastionul de neutralitate si de mentinere a pacii – a inceput ca o tara a mercenarilor.
Elvetia are, asadar, destula istorie militara si cu siguranta nu era neutra la inceput. In mod ironic, politica moderna anti-razboi a tarii este principalul motiv pentru care calatorii pot experimenta atat de mult din acea istorie.
Din perioada Evului Mediu dateaza cateva informatii despre brutalitatile savarsite de mercenarii elvetieni: se spune ca mancau inimile oamenilor, beau sangele adversarilor doborati in lupta si isi lustruiau cizmele cu grasime umana.
Ratiunea recrutarii masive a mercenarilor elvetieni in Europa era una exclusiv financiara. In secolele 13, 14 si 15, mercenarii elvetieni isi castigau astfel banii necesari traiului zilnic.
Primele incercari de stabilire a neutralitatii au fost facute dupa Batalia de la Marignano, pe care elvetienii au pierdut-o in fata francezilor, in anul 1511. Elvetia a decis atunci sa nu isi mai manifeste dorinta de expansiune, ci, din contra, sa se mentina pentru totdeauna in granitele proprii. Statutul neutru al elvetienilor a fost stabilit definitiv la sfarsitul Razboaielor Napoleoniene, cand marile puteri europene au ajuns la concluzia ca o Elvetie neutra ar putea contribui la stabilizarea situatiei in regiunile de granita dintre francezi si habsburgi. In anul 1815, in timpul Congresului de la Viena, a fost semnata declaratia internationala prin care se stabilea ,,neutralitatea perpetua” a statului elvetian.
„Am in principal doua tipuri de vizitatori”, a declarat Lydia Muralt, istoric si ghid turistic. „Cei care nu stiu ca Elvetia este neutra si cei care o fac. Primul grup este intotdeauna surprins sa auda ca suntem in primul rand neutri si ca, prin urmare, nu avem nicio dauna de razboi. Cel de-al doilea grup are dificultati in a intelege neutralitatea noastra: inseamna ca nu ne pasa de restul lumii sau ca nu avem opinii?”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…