Cand vine vorba de ghinion, exista putine superstitii la fel de raspandite in cultura occidentala precum cea a zilei de vineri 13. La fel ca intalnirea cu o pisica neagra si spargerea unei oglinzi, notiunea unei zile care poate aduce ghinion este adanc inradacinata – chiar daca credinciosii nu pot explica prea bine de ce, potrivit CNN.
Exista chiar si un nume pentru a descrie teama irationala fata de aceasta data: paraskevidekatriaphobia – o forma specializata de triskaidekaphobia, frica de numarul 13.
Nu este, totusi, o superstitie universala: In Grecia si in tarile vorbitoare de limba spaniola, ziua de marti 13 este considerata o zi cu ghinion, insa in Italia, vineri 17 este intampinata cu teama.
La fel ca multe superstitii care au evoluat de-a lungul timpului, este dificil de identificat cu exactitate originile zilei de vineri 13. Ceea ce stim, insa, este ca atat ziua de vineri, cat si numarul 13 au fost considerate ghinioniste in anumite culturi de-a lungul istoriei.
In cartea sa „Extraordinary Origins of Everyday Things” (Originile extraordinare ale lucrurilor de zi cu zi), Charles Panati urmareste conceptul de „blestemat” pana in mitologia nordica, cand Loki, zeul rautatilor, a spart poarta unui banchet in Valhalla, ridicand la 13 numarul zeilor prezenti. Inselat de Loki, zeul orb Hodr a fost pacalit si l-a impuscat pe fratele sau Balder, zeul luminii, al bucuriei si al bunatatii, cu o sageata cu varf de vasc, ucigandu-l pe loc.
Din Scandinavia, explica Panati, superstitia s-a raspandit apoi in sudul Europei, intinzandu-se de-a lungul Mediteranei la inceputul erei crestine. Aici, puterea tulburatoare a cifrelor a fost cimentata prin povestea Cinei de Taina, la care au participat Iisus Hristos si discipolii sai in Joia Mare. Cel de-al 13-lea si cel mai infam invitat care a sosit, Iuda Iscarioteanul, a fost discipolul care l-a tradat pe Iisus, ceea ce a dus la crucificarea sa in Vinerea Mare.
In traditia biblica, conceptul de vineri cu ghinion, se intinde chiar mai departe de rastignire: Se spune ca vineri este ziua in care Adam si Eva au mancat fructul interzis din Pomul Cunoasterii; ziua in care Cain si-a ucis fratele, Abel; ziua in care Templul lui Solomon a fost daramat; si ziua in care arca lui Noe a pornit in Marele Potop.
Cu toate acestea, abia in secolul al XIX-lea, ziua de vineri 13 a devenit sinonima cu nenorocirea: Dupa cum explica Steve Roud in „The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland”, combinatia dintre vineri si numarul 13 este o inventie victoriana.
In 1907, publicarea popularului roman al lui Thomas W. Lawson, „Vineri, 13”, a captat imaginatia cu povestea unui broker fara scrupule care a profitat de superstitiile din jurul datei pentru a prabusi in mod deliberat piata bursiera.
Apoi, in anii 1980, un ucigas cu masca de hochei pe nume Jason Voorhees din franciza de filme de groaza „Vineri 13” i-a asigurat notorietatea acestei zile. Apoi a aparut in 2003 romanul lui Dan Brown „Codul lui Da Vinci”, care a contribuit la popularizarea afirmatiei incorecte potrivit careia superstitia isi are originea in arestarea a sute de membri ai Cavalerilor Templieri in ziua de vineri, 13 octombrie 1307.
Totusi, daca sapam mai adanc, gasim si dovezi ca atat ziua de vineri, cat si numarul 13 au fost considerate de mult timp ca fiind un vestitor al norocului. In vremurile pagane, de exemplu, se credea ca vinerea avea o asociere unica cu divinitatea feminina. Primul indiciu poate fi gasit, de fapt, in numele zilei saptamanale Vineri, care provine din engleza veche si inseamna „ziua lui Frigg”. Atat regina a Asgardului, cat si o puternica zeita a cerului in mitologia nordica, Frigg (cunoscuta si sub numele de Frigga) era asociata cu dragostea, casatoria si maternitatea.
Frigg asigura protectia caselor si a familiilor, mentinea ordinea sociala si putea trasa soarta asa cum directiona norii. De asemenea, ea detinea arta profetiei si putea acorda sau elimina fertilitatea. Pe de alta parte, Freyja, zeita iubirii, fertilitatii si a razboiului cu care Frigg era adesea confundata, era inzestrata cu puterea de a face magie, de a prezice viitorul si de a determina cine va muri in batalii, si se spunea ca se afla pe un car tras de doua pisici negre.
Cu toate acestea, pe masura ce crestinismul a luat avant in Evul Mediu, paganismul a intrat in contradictie cu noua credinta patriarhala. Nu numai ca liderii sai au avut obiectii fata de venerarea mai multor zei si zeite, dar sarbatorirea zilei de vineri, a numarului 13 si a zeitelor care invocau dragostea, sexul, fertilitatea, magia si placerea au fost considerate profane.
Totusi, aceste zeitati erau atat de venerate, incat a-i face pe oameni sa renunte la ele s-a dovedit a fi o adevarata provocare. Dar autoritatile crestine au continuat campania lor, catalogand atat zeitatile, cat si femeile care le venerau drept vrajitoare.
„Cand triburile nordice si germanice s-au convertit la crestinism, Frigga a fost exilata de rusine in varful unui munte si etichetata drept vrajitoare”, scrie Panati. „Se credea ca, in fiecare vineri, zeita rautacioasa convoca o intalnire cu alte unsprezece vrajitoare, plus diavolul – o adunare de treisprezece – si complotau rautati ale sortii pentru saptamana urmatoare.”
In zilele noastre, desigur, ziua de vineri 13 inca bantuie imaginatia occidentala. Dar, avand in vedere ca discutiile in jurul rolului pe care misoginismul l-a jucat in reducerea la tacere a femeilor puternice de-a lungul istoriei se afla acum in mainstream, poate ca naratiunea acestei date ghinioniste si a zeitatilor feminine asociate cu ea ar putea fi rescrisa in curand.
Este posibil ca valul sa fi inceput deja sa se intoarca: Sa o luam pe Taylor Swift, care considera ca 13 este numarul ei norocos si, la inceputul carierei sale, a cantat adesea cu acest numar scris pe mana.
„M-am nascut pe 13. Am implinit 13 ani vineri pe 13. Primul meu album a devenit aur in 13 saptamani. Primul meu cantec nr. 1 a avut un intro de 13 secunde. De fiecare data cand am castigat un premiu, am fost asezata fie pe locul 13, fie pe randul 13, in sectiunea 13 sau in randul M, care este a 13-a litera. Practic, ori de cate ori apare un 13 in viata mea, este un lucru bun”, a declarat ea pentru MTV in 2009.
Scandalul privind prezenta controversatei afaceriste Mihaela Neagu intre Paul Stanescu si Sorin Grindeanu la dezbaterea…
Companiile germane din Ungaria gem sub hartuirea statului. Guvernul premierului Orban vrea sa le forteze…
Comandantii militari rusi cer mita de la soldatii din Crimeea ocupata ca sa nu ii…
Liderul rus Vladimir Putin nu este interesat de incheierea razboiului Rusia-Ucraina prin negocieri si are…
Biroul de presa al Guvernului a transmis vineri un comunicat in legatura cu solicitarile publice…
In acest an, in Germania s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de deportari ale…