Desi o cultura corporativa puternica include relatii prietenoase si cordiale intre colegi, ar trebui sa se stabileasca limite intre viata personala si cea profesionala a unui angajat, transmite Fox Business.
Daca aceasta linie este depasita, ar putea exista consecinte asupra carierei unei persoane, potrivit expertilor in domeniul muncii si al angajarilor.
„Excesul de partajare la locul de munca poate submina profesionalismul, poate contribui la epuizare si chiar ii poate face pe unii angajati sa se simta inconfortabil”, a declarat Cheryl Hanson, manager de district la Insperity, cu sediul in Oklahoma City, Oklahoma.
Si asta nu este tot.
Excesul de sharing la locul de munca poate avea consecinte negative asupra angajatilor, a echipelor lor si chiar asupra culturii unei organizatii, a spus Hanson.
Ea spune ca unele dintre aceste consecinte ar putea fi urmatoarele:
Desi angajatii ar trebui sa aiba o relatie cordiala unii cu altii, angajatii care vorbesc prea liber despre viata lor personala pot parea neprofesionisti si nefocalizati pe munca.
Angajatii care impartasesc in mod regulat prea multe lucruri s-ar putea sa nu-si dedice suficient timp si energie mentala muncii lor.
In cazuri extreme, Hanson a spus ca aceste conversatii pot scadea productivitatea intregii echipe.
Excesul de partajare poate crea conflicte la locul de munca, a declarat Hanson, daca angajatii nu sunt de acord cu privire la subiecte sensibile, cum ar fi politica si religia.
Oversharing-ul poate avea consecinte si pentru angajatori.
„Daca angajatii fac oversharing despre subiecte nepotrivite, iar managerii nu intervin, angajatorul s-ar putea confrunta cu acuzatii de hartuire”, a adaugat ea.
Cum poate avea un impact asupra reputatiei un exces de partajare
Angajatii care impartasesc in mod regulat in exces detalii personale despre viata lor si despre ei insisi pot fi vazuti ca fiind mai putin productivi.
In plus, acestia pot fi considerati neprofesionisti si imaturi in comparatie cu angajatii care mentin limite adecvate, a declarat Hanson.
Desi poate fi tentant sa doriti sa va laudati sau sa impartasiti evenimente importante la locul de munca, inclusiv realizarile copilului dumneavoastra, croaziera de doua saptamani in Europa sau achizitionarea unei case de vacanta, impartasirea unor astfel de realizari poate depasi limita spre lauda si chiar declansa gelozia, mai ales daca in discutie intra si finantele, a remarcat Hanson.
„Daca se simt confortabil, lucratorii pot vorbi cu echipele lor despre planurile de calatorie, evenimentele de familie si alte evolutii din viata lor”, a spus Hanson.
„Cu toate acestea, fiti constienti de faptul ca a vorbi despre achizitiile de mare valoare, cum ar fi o a doua casa, poate provoca gelozie in randul colegilor care nu si-ar putea permite o a doua casa.”
O alta repercusiune a impartasirii excesive la locul de munca ar putea fi actiunile colegilor.
„Cand oamenii de la birou stiu prea multe despre ceea ce se intampla in afara biroului, problemele tale personale ar putea fi folosite impotriva ta”, a declarat Morin pentru FOX Business.
Un coleg competitiv ar putea chiar sa-i spuna sefului ca nu ar trebui sa primesti acea sarcina suplimentara pentru ca esti distras de divort, a spus ea.
„Sau seful tau ar putea, fara sa vrea, sa nu-ti dea la fel de multe responsabilitati pentru ca stie ca treci prin momente dificile”, a continuat Morin.
Cum ii privesc colegii pe cei care impartasesc prea multe detalii legate de viata privata?
Angajatii care impartasesc prea mult sunt adesea vazuti ca persoane care nu pot separa sfera personala de cea profesionala, a declarat Amy Morin, psihoterapeut in Marathon, Florida, care este autoarea cartii „13 Things Mentally Strong People Don’t Do” (13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac).
Ea a mai declarat pentru FOX Business: „Este posibil ca colegii sa nu aiba incredere in ei, iar superviserii sa ezite sa le dea mai multe responsabilitati”.
In plus, a spus ea, „pot fi vazuti ca avand limite slabe si oamenii pot pune la indoiala capacitatea lor de a socializa bine cu clientii sau alte organizatii”.
Cum pot managerii sa opreasca oversharing-ul?
Managerii pot interveni luandu-l pe angajat deoparte pentru o conversatie privata sau adresandu-se intregii echipe daca oversharing-ul a devenit o problema generalizata, a remarcat Hanson.
„Anuntati-i ca au depasit o limita”, a spus ea.
„Explicati-le de ce cuvintele lor au fost nepotrivite si oferiti-le resurse pentru a mentine limitele pe viitor. Daca este necesar, raportati interactiunea la Resurse Umane, mai ales daca exista preocupari legate de hartuire.”
In plus, Hanson a spus ca este important ca angajatorii sa ii instruiasca pe manageri cu privire la modul de a purta conversatii dificile.
„Daca un angajat manifesta un comportament nepotrivit, cel mai bine este sa purtati conversatia din timp pentru a corecta imediat cursul”, a spus Hanson.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…